Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-04-02 14:04:48

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Routing multicastowy

Witam,
Nie wiele jest w necie materiałów na ten temat, a zaszła konieczność uruchomienia takiej usługi na serwerku,
W tego co wygooglałem piszą, że wystarczy zainstalować pimd i ma działać, ewentualnie wyłączyć w konfigu interfejsy na których ma nie działąć. No jednak okazało się, że tak różowo to nie jest ponieważ ten routing mi nie działa.
Dodam jeszcze ze na innej maszynie (gentoo) udało mi się to odpalić za pomocą mroute (pimd tez nie działa)
A z kolei nigdzie nie mogę znaleść paczki po AMD64 mrout-a.
Nie bardzo wiem jakie logi dać, więc zamieszczę to co będzie potrzebne, w miarę zainteresowania i chęci pomocy.

#2  2009-04-02 14:28:12

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Routing multicastowy

pimd wymaga wlaczenia wsparcia dla PIM w jadrze - pytanie czy masz wlaczone?

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-04-02 15:13:44

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Tak mam w kompilowane

Ostatnio edytowany przez maro (2009-04-02 15:40:07)

#4  2009-04-05 23:49:20

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

odpal moze zatem pimd z zwiekszonym poziomem glosnosci (opcja -d) i zobacz czy cos nie krzyczy, zobacz tez w dmesg

co do mrouted to mozesz sprobowac skompilowac ze zrodel ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-04-06 09:29:42

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Próbowałem kompilować, ale niestety są z tym problemy szczególnie na systemie amd64 piszą nawet w necie o tym,
Odpalałem pimda -d pimd niby przyłącza się do grup, ale stumienia nie da się otworzyć.

#6  2009-04-06 09:30:04

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Próbowałem kompilować, ale niestety są z tym problemy szczególnie na systemie amd64 piszą nawet w necie o tym,
Odpalałem pimda -d pimd niby przyłącza się do grup, ale stumienia nie da się otworzyć.

#7  2009-04-07 01:17:12

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

skoro sie przylacza do grup to czy ustawia poprawne tablice routingu na jadrze - zobacz np. przez ip mroute show

#8  2009-04-07 13:16:49

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

No właśnie niby ustawia, ale i co zaobserwowałem po restarcie pimda po ok 60sek transmisja dociera do kompa w sieci, jednak po ok kolejnej minucie sygnał ginie. Pimd niby działa, odpałałem w trybie debug i niby trasy dalej są, po restarcie ta sama sytuacja.
Chyba wypróbuje jak się XORP będzie sprawował chociaż tak wielkie narzędzie jest mi nie potrzebne :/

#9  2009-04-08 01:20:22

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

wyglada jakby problem z odswierzaniem informacji o subskrypcji danej grupy ... pytanie tylko czy na sciezce klient - pimd czy pimd - cos_dalszego ... raczej to drugie ... bo w tym pierwszym wypadku to by sciezki znikly ... mozesz sprobowac poogladac komunikacje pimd ze swiatem za pomoca tcpdumpa ...

Stopka forum