Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam, mam taki mały problem, mam za zadanie w konsoli wyświetlić 1.Wyświetl zawartość 3 największych podkatalogów katalogu bieżącego, mam korzystać z najabardziej podstawowych poleceń, próbowalem wymodzić coś z ls, ale wskazuje cały czas to samo, tak więc prosze o pomoc.
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-04-03 17:03:54)
Kiedyś jakiemuś studenciakowi informatyki rozwiązywałem podobne zadanie. Wędka: find -size o ile dobrze pamiętam.
lis6502 napisał(-a):
Kiedyś jakiemuś studenciakowi informatyki rozwiązywałem podobne zadanie. Wędka: find -size o ile dobrze pamiętam.
wiem tylko taki jest problem że koezystając z find -size nie wyszukuje on po rzeczywistym rozmiarze katalogu, tylko po tej wartości... zapomniałem jak to się nazywało, ale po ten wartości że np. wskazuje mi żę jakiś katalog zajmuje 4096B a nie że naprawde zajmuje 100MB
to może du -sh ?tylko musiałbyś to puścić przez |tail -n 3 czy podobnież.
Cosik napisał(-a):
tylko że wyświetla, narazie troche za dużo, tzn wszystkie podkatalogi tych katalogów
--max-depth=1
skotx napisał(-a):
--max-depth=1
działa lepiej (z 2), tylko jak teraz wykombinować żeby wyświetliło zawartość tylko 3 podkatalogów
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-04-03 19:00:38)
du -s * | sort -nr | awk -F " " 'NR==1 {print $2}'
Cosik napisał(-a):
thalcave napisał(-a):
Kod:
du -s * | sort -nr | awk -F " " 'NR==1 {print $2}'działa, ale wyświetla tylko katalog który najwięcej zajmuje
a sorry... nie doczytałem:
du -s * | sort -nr | awk -F " " 'NR==1 || NR==2 || NR==3 {print $2}'
lub IMO bardziej podstawowo (ale gorzej):
du -s * | sort -nr | head -n 3
thalcave napisał(-a):
Kod:
du -s * | sort -nr | awk -F " " 'NR==1 || NR==2 || NR==3 {print $2}'lub IMO bardziej podstawowo (ale gorzej):
Kod:
du -s * | sort -nr | head -n 3
A co w tym gorszego? Dopisanie |awk '{print $NF}' jest problematyczne?
Strony: 1