Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Coś sobie dłubię, ale jakoś się zawiesiłem.
Mój skrypt wygląda tak
#!/bin/bash PORT=('80' '22' '25' '53' '110' '3306' '443') #-- kolorki B='\e[1;34m' R='\e[0;31m' N='\e[0m' #----------- echo "Status monitorowanych uslug: " echo "---------------------------------------------" for X in ${PORT[*]} do STATUS=`netstat -tln |grep $X |awk '{print $6}'` if [ "$STATUS" != "LISTEN" ]; then case $X in "80") echo -e "Apache ${R}NIE${N} dziala !!";; "22") echo -e "SSH ${R}NIE${N} dziala !!";; "25") echo -e "Postfix ${R}NIE${N} dziala !!";; "53") echo -e "Bind ${R}NIE${N} dziala !!";; "110") echo -e "Dovecot ${R}NIE${N} dziala !!";; "3306") echo -e "MySQL ${R}NIE${N} dziala !!";; "443") echo -e "Apache SSL ${R}NIE${N} dziala !!";; esac else case $X in "80") echo -e "Apache ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "22") echo -e "SSH ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "25") echo -e "Postfix ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "53") echo -e "Bind ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "110") echo -e "Dovecot ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "3306") echo -e "MySQL ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; "443") echo -e "Apache SSL ${B}DZIALA${N} na porcie $X";; esac fi done
Problem jest w tym , że dla usługi bind jest cały czas komunikat nie działa.
Wydaje mi się , że problem jest w tym
STATUS=`netstat -tln |grep $X |awk '{print $6}'`
Dla BIND zwraca mi 4 razy LISTEN, a nie raz jak w przypadku innych usług.
Macie może pomysł na rozwiązanie tego problemiku.
Dzięki
Redelek
oki poprawiłem tą linijkę
netstat -tln |grep $X |awk '{print $6}' |tail -1
i działa świetnie. Jesli komuś się przyda to proszę bardzo. Może ktoś ma pomysł jak go polepszyć to by było super.
Pozdrawiam
Redelek
A skąd będziesz wiedział, że ktoś nc nie odpalił na tych portach?
Strony: 1