Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-30 12:31:16

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

Co za gó... ta vista

Musze się wykrzyczeć. Już gorszewgo badziewia to nie widziałem. Zmieniłem adres IP w viście w ipconfog pokazuje że zmieniony wsio niby ok. Więc zadowolony klikam otoczenie sieciowe a tam stara sieć. Kur.......... cyrki.

#2  2009-03-30 13:09:34

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Re: Co za gó... ta vista

hehe jak kupiłem sobie lapciaka to też z tym badziewiem na pokładzie. byłem wyjątkowo układny i naprawdę wykazałem dużo chęci współpracy z tymże systemem, ale wytrzymałem tylko jeden dzień

(chcesz to zainstalować? no co ty? poważnie? ale czy na pewno chcesz to zainstalować? zastanów się! może ty wcale nie chcesz tego zainstalować? no dobrze, ale czy jesteś pewien, że chcesz to zainstalować?)

linux regd. user #248790

#3  2009-03-30 13:14:51

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Nie rzucaj lapciakiem o ścianę.O sufit też nie- choć nieraz zdarza się cud  i jak dobrze upadnie to działa. Nie pytajcie skąd to wiem ];>

A tak na serio, nie znam informatyka który by chwalił viste.

Ostatnio edytowany przez Trin (2009-03-30 13:15:33)

#4  2009-03-30 13:27:45

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Jeden człek u mnie w robocie podpiął do lapciaka z vistą rzutnik multimedialny. Przyleciał do mnie do pokoju rozanielony, gęba roześmiana od ucha do ucha:
- Bogdan, ale to jest faaaajny system - sam wykrył mi rzutnik i zapytał co chcę zrobić.
...

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2009-03-30 13:36:19

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

OK. Ale moj cierpliwość się skończyła siedzę już 3 godziny i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Kur.. wszystko skonfigurowane - firewall nawet odinstalowany a on jeb... sieci nie widzi widzi tylko sam siebie. Czytałem na forach jakieś tam wypociny itd. ale to nie ma sensu - po co wciskać całemu światu coś co pozostawi po sobie złe wspomnienia. Następca Shit 7 za kilka lat.
Jedyny w miarę udany windows to moim zdaniem był 98 i tu powinien powrócić Bill i zacząć to poprawiać a nie coraz jakąś tam hybrydę tworzy która zostawia po sobie złe wspomienia.

#6  2009-03-30 13:44:38

sidjestgit - Gość

sidjestgit
Gość

Ja kupilem Viste jak skladalem nowego peceta.
Wszystko poskladalem - zainstalowalem system, poinstalowalem sterowniki. Komp zaliczyl test z wynikiem (chyba 5,9) - wielka radosc w domu gucia :)

Chcialem obejrzec film (SB audigy 2 zs platinum pro + 5.1) - przeszedlem do konfiguracji glosnikow a tam kiszka. Vista nie przewidywala takich udogodnien. Konfiguracja glosnikow, efekty (jaz club itp) nie dzialaly. W CS-a nie szlo pograc bo nie bylo slychac czy ktos nadchodzi z lewej z tylu czy prawej...:(

Pozostaly mi 2 wyjscia. Zakupic nowa karte dzwiekowa (integra mi nie starcza) czyli bez przymusu zostawic w sklepie 120 - 180 euro lub zainstalowac winXP.
Zgadnijcie ktore rozwiazanie wybralem :)

Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2009-03-30 13:46:45)

#7  2009-03-30 13:59:37

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Wychodzi na to że w starciu z vistą wszyscy jesteśmy...niereformowalni. Ona wie swoje i koniec.

#8  2009-03-30 14:51:21

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

po co sie denerwować drodzy panowie i panno Trin. j awcale tego badziewia ani  razu nawet nie instalowałem, ale mało tego nawet na tym jeszce nie pracowałem :D

#9  2009-03-30 14:59:51

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

No ale ja mam to coiś w firmie na laptopie i kurde cteraz trzeba to zrobić żeby jakoś działało.

#10  2009-03-30 15:00:28

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Ja miałem "przyjemność" przywracać to do życia, a u znajomej jak jesteśmy na jakimś seansie filmowym to ona to obsługuje ;) Ja szanuje swoje nerwy xD Raz próbowałem radiówkę zmusić do działania bo nagle przestała się łączyć z siecią... Już ze swoim ipw2100 miałem mniej problemów xD A wifi na wiście dalej ni chu chu ;]

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#11  2009-03-30 15:13:36

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Kupiłem windows Vista Buisnes tylko po to aby zainstalować za free Win XP bo można zastosować downgrade (już nie było z win xp)
Pracowałem na Viscie pół roku wkurzyło mnie to że jak odcinało mi sieć to tylko restart.
Znam kilka osób że działa im super wczoraj nawet na jednym instalowałem nowego antywirusa po pół roku działania i wszystko ładnie chodziło.
Co do muzyki jest gdzieś takie fajne zarządzanie gdzie wszystko można poustawiać nawet dla każdego programu osobno (mordowałem się z tym kiedyś jak w filmach nie miałem głosu)

Viste oceniam od 1 do 6

Dla użytkownika 5,5
Dla administratora 2

#12  2009-03-30 16:22:39

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

djjanek napisał(-a):

Viste oceniam od 1 do 6

Dla użytkownika 5,5
Dla administratora 2

Ja bym troszkę zmienił kryteria ocen:

Dla przeciętnego "kowalskiego" który używa kompa do "ofisa", muzyki i internetu: 4,5-5
Dla pozostałych 1,5-2

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#13  2009-03-30 16:52:02

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

winnetou napisał(-a):

djjanek napisał(-a):

Viste oceniam od 1 do 6

Dla użytkownika 5,5
Dla administratora 2

Ja bym troszkę zmienił kryteria ocen:

Dla przeciętnego "kowalskiego" który używa kompa do "ofisa", muzyki i internetu: 4,5-5
Dla pozostałych 1,5-2

Przeinstalowalem juz viste na xp lub linuksa kilkadziesiat razy. Kilkadziesiat osob (typowych kowalskich) chcialo usunac ten system i zamienic na inny. Nie znalazl sie nikt, kto chcialby go zostawic na swoim kompie. Czyli procentowo: 0% :)
dla mnie:
dla uzytkownika: 2
dla administratora: nie mam pojecia:)

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#14  2009-03-30 18:29:54

Kudzu - 1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Kudzu
1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Vista jest dobrym systemem bądź co bądź (z SP1:)) dla normalnego szarego użytkownika. Działa w miarę stabilnie. A wszystkie te potwierdzenia instalacji itp itd etc można wyłączyć. (Poczytajcie o UAC).

Vista dostaje skrzydeł przy kompie z 128gb ramu, dyskiem 256TB  i procem 16rdzeniowym.

Jest w cholere zasobożerna.

Aktualnie testuję Windows7 Ultimate i powiem szczerze.. że tak powinna chyba wyglądać vista od początku :) Póki co jestem zadowolony :) (chodzi duuuuużo szybciej niż poprzednik i mniej zasobów żre..)

...software is like sex
it's better when it's free..

#15  2009-03-30 19:46:59

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

radziojedi napisał(-a):

Przeinstalowalem juz viste na xp lub linuksa kilkadziesiat razy. Kilkadziesiat osob (typowych kowalskich) chcialo usunac ten system i zamienic na inny. Nie znalazl sie nikt, kto chcialby go zostawic na swoim kompie. Czyli procentowo: 0% :)
dla mnie:
dla uzytkownika: 2
dla administratora: nie mam pojecia:)

Nie dziwi mnie to że mało kto chce mieć viste jak wszyscy na nią jadą a mało kto naprawdę wie dlaczego (bo ktoś mi powiedział się nie liczy)

#16  2009-03-30 20:08:26

Kudzu - 1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Kudzu
1NF:rM@7iON1SP0vvErr

@tgR
Zgadzam się.. pasek zadań jest wkurwiający.. wolę stare rozwiązania a'la XP or viśta..
No i ten wkurzający "pokaż pulpit" po prawej stronie paska... wrr

...software is like sex
it's better when it's free..

#17  2009-03-30 22:01:44

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

kodzik napisał(-a):

Vista jest dobrym systemem bądź co bądź (z SP1:)) dla normalnego szarego użytkownika. Działa w miarę stabilnie. A wszystkie te potwierdzenia instalacji itp itd etc można wyłączyć. (Poczytajcie o UAC).

Vista dostaje skrzydeł przy kompie z 128gb ramu, dyskiem 256TB  i procem 16rdzeniowym.

Jest w cholere zasobożerna.

Aktualnie testuję Windows7 Ultimate i powiem szczerze.. że tak powinna chyba wyglądać vista od początku :) Póki co jestem zadowolony :) (chodzi duuuuużo szybciej niż poprzednik i mniej zasobów żre..)

To samo było z Vistą (miałem płytki 180 dniowe 32 + 64 bit) - szybkość podobna do Xp (na 512 RAM) i co z tego? Po wyjściu finalnej wersji, jest to co jest - bez 1GB RAM bez kija nie podchodź ;-)

#18  2009-03-31 00:07:01

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Moim zdaniem nic tak małemumiękkiemu nie udało się jak XP64. Dzięki WOW długo nie miałem problemów z wirusami, bo emulacja przed którymśtam ścierwispakiem była słabiutka ^^.

#19  2009-04-02 02:35:53

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Bodzio napisał(-a):

Jeden człek u mnie w robocie podpiął do lapciaka z vistą rzutnik multimedialny. Przyleciał do mnie do pokoju rozanielony, gęba roześmiana od ucha do ucha:
- Bogdan, ale to jest faaaajny system - sam wykrył mi rzutnik i zapytał co chcę zrobić.
...

Ciekawe jakie w M$ wymyslili zastosowanie dla rzutnika xd.
Zapytaj kumpla czy byla opcja robienia kawy, albo samo odpiecia z portu ;].

Prawda jest taka ze Vista jest durnym systemem dla durnego amerykańskiego narodu ( nie calego ale sporej wiekszosci), którym trzeba nawet przypominać ze siedzą przed komputerem a nie w samochodzie.
Z kolei samochody im przypominaja ze siedza w samochodzie, a nie przed komputerem. ( ktorys chevrolet. dzwonil / piszaczal jak sie np. kluczyk do stacyjki wsadzilo , stierdzam to na podstawie topgear oraz ... testu przeprowadzonego przez Clarksona xd, i przypominanie tez jest jego stwierdzeniem ;] ).

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#20  2009-04-02 04:47:29

sidjestgit - Gość

sidjestgit
Gość

tgr napisał(-a):

zmien sterowniki visciane na te od creativa, mi audigy4 ladnie frygala kiedys jak sprawdzalem

Ja mam Audigy 2 ZS platinum pro.
Probowalem tez sterownikow nieoficjalnych.  (alchemy... nawet w przypadku twojej audigy 4 - to jest tylko proteza a nie noga)

#21  2009-04-06 20:05:18

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Vista to shit
Ostatni znosny Windows to XP - nigdy nie widzialem na nim bluescreena a tylko raz mialem na nim wirucha (na wlasne zyczenie) :DDDD

#22  2009-04-06 22:51:03

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

debianus_userus napisał(-a):

Vista to shit
Ostatni znosny Windows to XP - nigdy nie widzialem na nim bluescreena

Od ostatniej reinstalacji Windowsa XP na moim kompie (chyba trochę ponad pół roku) też nie widziałem na nim bluescreena, ale tylko dlatego, że się nie uruchamia (sam z siebie się popsuł).

#23  2009-04-07 12:43:08

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Ostatni znosny windows, to 3.11. Mozna bylo zrobic na nim "exit":) Windows95 juz niestety zakladal kajdany :) Pierwsze pytanie znajomych po zainstalowaniu windowsa95: "(...)a gdzie sie z niego wychodzi"?:)

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#24  2009-04-07 13:38:53

Cosik - świr elektronik

Cosik
świr elektronik
Serwis

ja z vistą wytrzymałem 3 dni, chodź komputer mam dobry, a co najlepsze, każdego dnia wynik punktowy miałem inny :D
a co do windołów to uważam że dobrze skonfigurowany XP był ostatnim udanym systemem MS kolega z mojego pokoju testuje obecnie W7 ale dalej mu wiele brakuje a i sam z siebie się wiesza :D

P.S. oni jeszcze nie skończyli W7 a zapowiadają już że zabierają się za W8 i on będzie w dwa lata po W7 :D

#25  2009-04-07 18:33:53

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Zaraz mnie zlinczujecie ale to właśnie po tym ile siedzę na Viście nie mogę patrzeć na XP. Zero BSODów, nie wiesza się. Z XP różnie bywało i faktem jest, że w Viście do paru rzeczy trzeba się przyzwyczaić (np. Centrum Udostępniania Sieci - istna porażka ;)

Kumpel testuje namiętnie 7 i chwali non stop wersje RC. Zobaczymy co tam spłodzili.

Pozdrawiam,
bns

Stopka forum