Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy to normalne ze swap jest ciagle prawie w 100% wykorzystany?
Mam takie dziwne zjawisko, nic nowego nie instalowalem na serwerze, wykresy ciagle pokazuja ~95% swap, ~25% ram i serwer co chwile przestaje odpowiadac, a na konsoli jest ze chyba ramu (czy swapu?) brakuje i killuje cos serwer dlatego.. w ogole jak sprawdzic co ile ramu zabiera bo na "top" to wszytko jest po 0..
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-11 00:28:28)
pokaz wynik
free -m
ten komunikat o kilowaniu tez by nie zaszkodzil (powinien byc gdzies w logu)
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-03-11 00:48:09)
pytanie ktorym i co grepnac lepiej bo mam logi z iptables i mam pelno syfu :P
a co do serwera, to np w ogole na ping nie odpowiadal kilkanascie minut i wrocil normalnie zaczal odpowiadac, dodam ze to nie zadek atak ddos etc bo mam te same lacze i sobie gralem nawet w tym czasie wiec nawet ataku nie mogloby byc bo by mi lagowalo :P
root@debian:~ # free -m total used free shared buffers cached Mem: 249 241 8 0 1 28 -/+ buffers/cache: 210 39 Swap: 956 901 55
bo procek to ma tak 3% jak sa czasem skoki to najwyzej do 10% dochodzi.. to P4 2.66Ghz, 256MB RAM
i teraz tak chwile nie dziala w ogole, potem zaraz normalnie, tak powierzchownie na ile wiedza mi pozwala patrzylem logi ale nic nie widze ciekawego..w zasadzie dzis tylko ntpdate zainstalowalem..
a mam juz 34 dni uptime :P..
edit:
np. aktualnie dziala od wczorajszej nocy (prawdopodobnie) normalnie znowu i jest
root@debian:~ # free -m total used free shared buffers cached Mem: 249 226 23 0 3 29 -/+ buffers/cache: 192 56 Swap: 956 925 31
da sie jakos sprawdzic co ten ram/swap zajmuje? bo przez kilka dni bylo nagle tak ze ten swap o polowe spadl, a potem znowu wrocil sam do ~95%
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-11 09:48:11)
mozesz w top posortowac sobie po wykozystaniu pamieci (kolumne sortowania przelaczasz przy pomocy <>)
co do tego komunikatu o killowaniu to mozes pogrepowac po kill ... chodzi m.in. czy kiluje cos specyficznego
byc moze cos ma wycieki pamieci (wtedy te nieuzywane strony laduja w swap i tam juz zostaja do smierci procesu) ...
a co to moze byc ze praktycznie nic nie robie i mi swap rosnie do pelna? i tak co jakis czas wlasnie spada tak bardzo, a potem znowu samo zaczyna rosnac do 9X%.. dodam ze nawet restartu serwera nie mialem od ponad miesiaca
wg tego top to chyba snort zabiera 30% ramu (256mb)
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-15 12:59:54)
ale jak sprwadzic co gidze jak czemu
zobacz (np. w top) ktory proces zuzywa najwiecej pamieci wirtualnej i jej zuzycie mu rosnie ...
snort pokazuje ze 30% z 256mb