Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam prosze was o pomoc jestem początkujacym uzytkownikem debiana i mam nastepujacy problem chcialby sie polaczyc z komputerem na którym jest debian za pomoca drugego kompa za pomoca programu putty ale nie moge sie połaczyc ciagle wyskakuje komunikat "Network error Connection refused" . A patrzylem w panelu sterowania routera ze jest widoczny i jest nadany numer IP. spingowalego czy debian widzi roter i go i niewiem gdzie popełniam prosze was o pomoc
pozdrawiam
czy na debianie zainstalowany jest daemon ssh?
apt-get install ssh
czy ping do niego wogole idzie? bo tak "nie wyraznie" napisales, ze nie idzie odczytac twoich mysli.
tak ssh jest tez ustawiny na 22 port
kristofer3 napisał(-a):
tak ssh jest tez ustawiny na 22 port
a ping??
jest na nim jakis firewall?
Nicram napisał(-a):
Kod:
apt-get install ssh
openssh-server, nie ssh
azhag napisał(-a):
Nicram napisał(-a):
Kod:
apt-get install sshopenssh-server, nie ssh
ssh 1:5.1p1-5 secure shell client and server (metapackage)
od jakiegos czasu zawsze wpisyslalem ssh i instalowal sie rowniez server
Powiem ze niewiem ale jest to swierzy system a ping wysylany idzie w kazda strone
kristofer3 napisał(-a):
Powiem ze niewiem ale jest to swierzy system a ping wysylany idzie w kazda strone
jezeli jest to swiezy debian to na 100% nie masz zainstalowanego servera ssh
czy:
$ netstat -nta|grep 22 tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN
pokazuje ci cos takiego?
ale gdy wejde w panel i wejde w plik etc i jest tam ssh i jest wpisany port 22
kristofer3 napisał(-a):
ale gdy wejde w panel i wejde w plik etc i jest tam ssh i jest wpisany port 22
plikiem konfiguracyjnym servera ssh jest
/etc/ssh/sshd_config
jesli go nie masz, znaczy ze nie masz serwera ssh.
domyslam sie, ze przegladasz plik /etc/ssh/ssh_config - to jest plik konfiguracyjny klienta ssh.
oki zainstaowal ssh i poszlo dzieki wam za pomoc następnym razem bende starał pisaćsie jaśniej o co mi chodzi pozdrawiam