Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Tak dziś siedziałem i siedziałem i deamn nie mogę tego rozkminić. O co chodzi:
Jak tworze sobię nowa partycje w fdisku daje jej np 10Gb, albo 1000*1024KB to on ciągle tworzy mi partycje 9.9GB. Wyczytałem, że podczas takiego tworzeniapartycji troszkę zabiera journal oraz troszkę struktura. Jeśli dobrze wygooglałem, to trzeba by to liczyć tak, przykładowo dla 10GB:
10*1024^2
Jednak gdy i tak stworze partycje , tworzy się 9.9GB
Tworzyłem natomiast partycje 20GB:
20*1024^2
I partycja powstała dobra.
Potem robiłem partycje 300GB, a ten tworzył mi 297GB :| Już nie qmam. Jak to jest z tą struktura jakiego wzoru użyć, aby to przekalkulować -ile odliczyć na journal ile na strukturę.
A może df jest zwalony taki i liczy gigabajt jako 2^20 KB -tez gdzieś coś takiego słyszałem. tak więc jak tworzyć nalepiej partycje pod fdiskeim, aby w dfie wykazwał równą wartośc GB?
Pozdr.
1. tworzenie partycji fdiskiem nie tworzy strukty ext3 (to zakladasz dopiero poprzez mkfs.ext3)
2. ze zwgledu na organizacje dysku partycja NIE moze miec dowolnego rozmiaru i fdisk sobie przybliza to co mu kazesz zrobic do tego co moze zrobic
3. utworzenie systemu plikow na partycji ogranicza ilosc miejsca ktore mozemy wykozystac - to juz zalezy od tworzonego systemu plikow, jego parametrow (a niekiedy moze zalezec i od wykorzystania)
nigdy ci się nie uda utworzyć partycji dokładnie 10 GB, ponieważ wielkość partycji zawsze jest zaokrąglana do pełnych cylindrów
no dobra macie racje. ale jak bym popróbował i dał mu troszkę więcej tych KB, to w końcu by łyknął tą wielkość, którą chcę osiągnąć , prawda?
Przeczytaj jeszcze raz:
nigdy ci się nie uda utworzyć partycji dokładnie 10 GB, ponieważ wielkość partycji zawsze jest zaokrąglana do pełnych cylindrów
Właściwie przy tworzeniu partycji podajesz cylinder początkowy i końcowy. Podawanie rozmiaru partycji w MB (GB) to tylko ułatwienie dla użytkowników :)
Morał jest taki, że nie możesz utworzyć partycji o dowolnym rozmiarze dokładnie tak jak podajesz programowi.
dla chcącego nic trudnego ;P
/dev/sdb1 20G 173M 19G 1% /rsync /dev/sdb5 50G 180M 47G 1% /rsync/home /dev/sdb7 10G 151M 9.3G 2% /rsync/tmp /dev/sdb8 400G 199M 380G 1% /rsync/backup /dev/sdb9 200G 188M 189G 1% /rsync/var
Ale widac, że ext3 zabiera mi z 750GB dysku 70Gb na same journale i struktury - dość sporo [;
A to nie jest tak, że te 70GB to nie gininie na jurnale i struktury tylko nieścisłości w przeliczaniu jednostek?
Warto się z tym zapoznać.
http://dug.net.pl/faq/faq-6-201-Nowy_dysk.php
dzienki.
Zastanawia mnie teraz odnośnie tego podziału co zrobiłem: znikło 60GB, (tam swapa 10Gb jeszcze nie wpisalem), to te 60gb. to nie jest zabrane przez jorunal i struktury chbya w samym podziale dysku, tylko już w dysku po stworzeniu FS i zamontowaniu co nie ?
Bo teraz jest -60GB w wielkości wyświetlanej przez df-a jakio całkowita pojemność i -35 na miejscu wolnym do wykorzystania. To które z tych wartości są teraz zabierane przez journal itd, total space (-60G) czy free space (-35G) ?
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-03-18 16:04:52)