Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, cała instalacja Debiana przebiega prawidłowo, macierz jest prawidłowo wykrywana (/dev/i2o/hda), nie ma problemu z podziałem na partycje. Pod koniec instalacji dostaję jednak komunikat o niepomyślnej instalacji bootloadera (lilo lub grub). Muszę wtedy wybrać:
continue with no bootloader
Instalacja się kończy, a ja zostaję bez systemu. Dodam tylko, że instalacja uruchomiona w trybie ,,rescue'' krzyczy, że nie znaleziono żadnego dysku, wykrywa go dopiero normalna instalacja. Co robić? Bawiłem się Super Grub Disk ale też bez rezultatu.
Pozdrawiam.
Jaki system plików dałeś na / lub /boot?
ext3
Tablica partycji:
Disk /dev/i2o/hda: 146.8 GB, 146815320064 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 17849 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x0000000a Device Boot Start End Blocks Id System /dev/i2o/hda1 * 1 17519 140721336 83 Linux /dev/i2o/hda2 17520 17849 2650725 5 Extended /dev/i2o/hda5 17520 17849 2650693+ 82 Linux swap / Solaris
Próba bootowania z tego dysku kończy się komunikatem: No boot signature in partition
OK. Uporałem się z tym. Podaję rozwiązanie, które teraz wydaje mi się banalne ;) może komuś się przyda.
Uruchomiłem livecd Knoppixa, spod niego odpaliłem w konsoli gruba:
root (hd0,0)
steup (hd0)
i otrzymałem
Checking if "/boot/grub/stage1" exist... no Checking if "/grub/stage1" exist... no Error 15: file not found
Zamontowałem moje /dev/i2o/hda1 i ręcznie wrzuciłem brakujące pliki z płyty w odpowiednie miejsca.
Powtórzyłem operację i grub ładnie się zainstalował. Niestety niepotrzebnie przed instalacją gruba utworzyłem plik menu.lst - grub w ogóle go nie brał pod uwagę. Ale zbootowałem ręcznie za pomocą:
grub> root (hd0,0) grub> kernel /vmlinuz root=/dev/i2o/hda1 ro grub> initrd /initrd.img grub> boot
Potem wywaliłem menu.lst i jeszcze raz zainstalowałem gruba, który stworzył poprawny menu.lst. Wszystko działa bez problemu.
Pozdrawiam!
Strony: 1