Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-12-15 15:13:50

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

sprzęt pod MythTV - problemy

witam,

opisze pokrotce sprzęt i soft z jakim walcze, oraz problemy jakie napotknałem do tej pory...
moze ktos pomoze, moze komus sie przyda...

- karta DVB Skystar HD 2 (ah jak żałuje wyboru...)
- płyta Gigabyte GA-MA78G-DS3H (chipset ATI 780, grafika ati 3200, wbudowane HDMI, optyczne spdif - wydawała się idealna pod htpc .... )
- procek AMD x2  4850e (raczej bez znaczenia)
- pamięci 2x1Gb DDR2-800, dobre i dosc szybkie.
- obudowa bez znaczenia, do wyswietlaczy lcd bede sie zabierał pózniej.
- MythBuntu , sciągnięte ISO ze strony , wersja x64
- open-sasc-ng, dvb-linux, s2-gbox - tu mam problemy, wiec nie opisuje wersji nawet.

Problem pierwszy - płyta+pamięci:
płyta ma problem z pamięciami 800 i wiecej, zachowuje się ekstremalnie nie stabilnie, zarówno pod windowsem jak i pod linuxem. czesto nie daje się wogole odpalic systemu, poskrzeczy napęd CD i zwiecha.
W BIOSie nalezy zmienić ustawienia ESP i triplestate cośtam (sory nie pamietam dokladnie nazwy), ogolnie wygląda na to że plyta zle wspolpracuje z automatycznym wykrywaniem ustawien dla pamięci.
- problemy ustąpiły całkowicie, działa na 800 jak powinno.

Problem drugi - karta DVB
po wieeelu bojach i probach rożnych wersji sterowników  (całkowite wieszanie kompa, nie skanowanie transporderów, nie skanowanie polaryzacji V lub H itd. itp).
udało mi się odpalic to coś (przepuszczam że tu jeszcze jest sporo do zmiany).
Użyte sterowniki to http://mercurial.intuxication.org/hg/s2-liplianin , jedyne z którymi karta jako tako działa.
Zdażają się jeszcze sporadyczne problemy, obraz znika (ciemnośc wiedze, ciemność), pomaga restart mythfrontend, nie wiem jeszcze czym to jest powodowane.
Dodam ze pod windowsem karta tez nie spracuje się super, jedyny program jakis działa w 100 % to dołączona do płytki wersja dvbviewera (jakas inna, brandowana), i MyTheatre. Pod żadnym z tych programów nie potrafie odpalić plugina do komunikacji z zewnetrznym serwerem gbox.
Nie próbowałem jeszcze odpalić zadnego kanału HD, dość problemów narazie...

Problem trzeci - obraz TV pod MythTV (i tylko tu, pod innymi playerami działa poprawnie...)
LiveTV wyswietla obraz (często, nie zawsze!!) "podwojony", drugi raz to samo poziomo, tak jakby dwa obrazy na raz.
Nie pomaga zamiana sterownika pod Xorg na dowolny inny (vesa, radeonhd - zaden z nich nie obsluguje na dzien dzisiejszy XV, mythtv mowi ze nie wyrabia i obcina ilosc klatek, wygląda to fatalnie).
Na ten objaw pomogło wymuszenie wyświetlania po OpenGL - odpowiednie opcje w xorg.conf i pozaznaczanie "ptaszków" w konfigu MythTV. (do wygooglania, jakby ktos nie mogl znalesc to pozniej zobacze u siebie w domiu i podam tutaj).
Teoretycznie niższa wydajność, ale nie jest to uciażliwe, przynajmniej do tej pory na tym sprzęcie nie zauważyłem.
Pozostał jeszcze drobny problem "kaszanki" na liveTV - żadko, nie wiem od czego to zależne, przy przełączaniu kanałów obraz jest całkowiecie pokaszaniony, nie widać nić, tylko kolory, również OSD jest niewidoczne. pomaga wejscie i wyjscie do EPG albo przełączenie na inny kanał.

Po tych zmianach pojawił się problem kolejny  - zabarwienie (hue) na wyswietlanym obrazie, twarze osób są niebieskie...
Pod mplayerem jest to do ustawienia (szukac parametru "hue", ustawic na 50%), pod moim MythTV nie było takiej możliwości,
musiałem sięgnac do svn i skompilowac sobie najnowszą wersje. wtedy pojawiła się nowa opcja w menu ("m") na wyswtetlanym obrazie, "Adjust Picture" i tam juz było "hue", zapamiętało się i jest ok. nie pomagały wygooglane wpisy do bazy mysql mające naprawić ten problem, nie wnikałem głębiej, jest juz ok.

opensasc-ng - problemy z kompilacją modułu dvbloopback -  nie idzie dokompilować do fabrycznego kernela, nie kompiluje sie z takimi parametrami (patrz modinfo) jakie wymaga kernel. Dociągnałem sobie 2.6.28-rc8
współpraca z plikiem SoftCam.key perfekcyjna. brak współpracy z gbox, tu nie wiem jak to rozgryźć, doszedlem juz do etapu ze gboxy gadają między sobą, ale sasc nie wysyła nic do mojego lokalnego gboxa (więc i ten nie wysyła nic do netu)
czytnik phoenix - jeszcze sie nie zabierałem.

Dzwięk po HDMI - długo nie chciało, pomogło w /etc/asound.conf dodanie odpowiednich parametrów jak dla karty HDMI z wyjscia "aplay -l" , i ustawienie ALSA:default w konfigu mythtv. Niestety nie moge regulować głośności  pod linuxem (nic , ani MythTV , ani mplayer), musze brac pilota do telewizora...
(btw. przestało mi działać wogóle wyjście analogowe (i przód i tył), musze sprawdzic co na to referencyjny XP...)

Pilot dołączony do karty - działa bez problemu, bo jako klawiatura, bezprzewodowa... troche śmieszne, nie potrzebuje lirc'a.
Ma ktoś może pokonfigurowane klawisze do tego ? (sensownie)

(ogólnie grafika ATI to narazie troche porażka pod linuxem, mythTV w szczególności, dałem się skusić na to rozwiązanie obietnicami ATI/AMD ze bedzie super wspierać linuxa. zobaczymy co z tego będzie... czekam na wsparcie dekodowania x264. Rozwaliło mnie podejscie developerów MythTV - przy pierwszych problemach zamieniali grafike ATI na karty Nvidii. bez komentarza)

To większe problemy, pozniej moze cos dopisze jeszcze.

Problemy i rozwiązania opisane bardzo pokrótce, jak ktos potrzebuje wiecej danych to w wolnej chwili dodam...

#2  2008-12-15 15:55:15

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Re: sprzęt pod MythTV - problemy

Ale sie rozpisales:) No widze, ze chyba nikt nie obyl sie bez problemow z MythTV:) tym lepiej, ze coraz wiecej osob opisuje swoje problemy. Jesli chodiz o grafe, to ja mam ati (integra, bodajze hd 3200) i na sterownikach radeonhd z lennego dziala spoko (tzn. bez zadnych problemow). Nie probowalem 3d, ale sprawdzalem, ze jakies 3d jest :) (co i tak mi nie jest potrzebne). Jesli chodzi o skystara HD, to faktycznie z kart dvb HD na razie dopiero zaczyna dobrze wspolpracowac z linuksem dzieki sterownikom liplianin, chociaz ja tutaj nie moge sie nic wypowiedziec, bo tej karty nie mam.
Jesli chodzi o pilota, to zainteresuj sie programem xev, utworz plik Xmodmap w katalogu domowym z kodami od Twojego pilota (w razie problemow - pisz).

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#3  2008-12-16 00:00:46

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

Problem trzeci - obraz TV pod MythTV (i tylko tu, pod innymi playerami działa poprawnie...)
LiveTV wyswietla obraz (często, nie zawsze!!) "podwojony", drugi raz to samo poziomo, tak jakby dwa obrazy na raz.

to wina sterowników ati

voyo napisał(-a):

Pozostał jeszcze drobny problem "kaszanki" na liveTV - żadko, nie wiem od czego to zależne, przy przełączaniu kanałów obraz jest całkowiecie pokaszaniony, nie widać nić, tylko kolory, również OSD jest niewidoczne. pomaga wejscie i wyjscie do EPG albo przełączenie na inny kanał.

to też wina ati, problem pojawia się nie tylko w mythtv, zrywa synchronizacja pionowa (efekt znany ze starych telewizorów kineskopowych)

voyo napisał(-a):

Rozwaliło mnie podejscie developerów MythTV - przy pierwszych problemach zamieniali grafike ATI na karty Nvidii. bez komentarza)

A czego się spodziewałeś po nich ? ATI od kilku lat nie poradziła sobie z obsługą TV pod Linuxem.
Z wyjściami analogowymi zawsze mieli problemy, teraz z cyfrowymi też im nie idzie. Sam mam
płytę na 780G i kupa. Kończę składać teraz kompa na MythTV na zintegrowanym 9400 NVidii.
Trudno to porównywać nawet. Na płycie ze zintegrowaną grafiką Nvidii uzyskałem obsługę HD
bez większych problemów, SD od początku było super. Swoją drogą na ostatnich sterownikach
Nvidii (180.16) HD i wczorajszym MythTV HD działa bardzo stabilnie.

P.S. Właśnie testowałęm PiP w HD na MythTV i działa :) Niestety obraz w małym okienku
ma złe proporcje, a poza tym jest dekodowany programowo, VDPAU nie obsługuje
jeszcze dwóch strumieni. Można jednak mieć na pełnym ekranie obraz HD dekodowany
sprzętowo i w podglądzie także HD, dekodowany programowo.

Ostatnio edytowany przez icek (2008-12-16 00:30:42)

#4  2008-12-16 00:03:15

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

(integra, bodajze hd 3200) i na sterownikach radeonhd z lennego dziala spoko (tzn. bez zadnych problemow). Nie probowalem 3d, ale sprawdzalem, ze jakies 3d jest :

3D to one mają, za to brak im xv, a bez tego nie wyświetlisz płynnie pełnego HD.

#5  2008-12-16 09:42:58

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

icek napisał(-a):

voyo napisał(-a):

to wina sterowników ati

- to jak napisałem udało się rozwiązac.

icek napisał(-a):

voyo napisał(-a):

to też wina ati, problem pojawia się nie tylko w mythtv, zrywa synchronizacja pionowa (efekt znany ze starych telewizorów kineskopowych)

no to wiem ze wina ATI, ale jak to obejść ? pomaga wejscie na chwile do przewodnika programów (EPG) i wyjscie, obraz sie stabilizuje. ale to nie jest rozwiązanie. Masz taką grafike to powalcz tez troche, nie poddawaj sie :P

icek napisał(-a):

P.S. Właśnie testowałęm PiP w HD na MythTV i działa :) Niestety obraz w małym okienku
ma złe proporcje, a poza tym jest dekodowany programowo, VDPAU nie obsługuje
jeszcze dwóch strumieni. Można jednak mieć na pełnym ekranie obraz HD dekodowany
sprzętowo i w podglądzie także HD, dekodowany programowo.

wczoraj tez sie bawiłem PIPem, działa OK, i to na tej okropnej ATI :-P
(troche wolno się "aktywuje" , w porownaniu z tym z telewizora) Wogole, po włączeniu wyświatlania przez opengl zaczeło to jakoś działać, jest do przyjęcia.

#6  2008-12-16 09:49:26

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

Jesli chodzi o pilota, to zainteresuj sie programem xev, utworz plik Xmodmap w katalogu domowym z kodami od Twojego pilota (w razie problemow - pisz).

odnosze wrazenie ze pilot na kilku przyciskach daje te same kody (to samo "pisze" na ekranie), ale rzeczywiscie xev to dobry pomysł na sprawdzenie tego. ale chodziło mi raczej o propozycje jakie funkcje mytha warto sobie na pilotcie zaprogramowac, bo narazie nie uzywam nic wiecej poza odtwarzaniem filmow i liveTV (kanał +/- i EPG) - nie znam poprostu mytha jeszcze na tyle.

A uzywa ktos wyjscia HDMI, z dzwiękiem? czy da sie wogole sterować wtedy głośnością ? bo udaje mi się tylko całkowicie wyciszyc (mute) :(

#7  2008-12-16 12:18:30

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

icek napisał(-a):

3D to one mają, za to brak im xv, a bez tego nie wyświetlisz płynnie pełnego HD.

No ja niestety i tak mam tylko HD Ready (zreszta na moim 26" i tak wiekszej roznicy nie byloby widac). Jesli chodzi o xv, to wychodze z zalozenia, ze to tylko kwestia czasu i dlatego i tak zostane przy moim ati wspierajac tym samym otwarty sterownik.
Jesli chodzi o PiP to mnie tez draznia zle proporcje obrazu w malym okienku.

voyo napisał(-a):

(...)ale chodziło mi raczej o propozycje jakie funkcje mytha warto sobie na pilotcie zaprogramowac, bo narazie nie uzywam nic wiecej poza odtwarzaniem filmow i liveTV (kanał +/- i EPG) - nie znam poprostu mytha jeszcze na tyle.

poleca zestaw uzywanych klawiszy w mythv: http://wilsonet.com/mythtv/keys.txt

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#8  2008-12-16 16:42:02

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

voyo napisał(-a):

(...)ale chodziło mi raczej o propozycje jakie funkcje mytha warto sobie na pilotcie zaprogramowac, bo narazie nie uzywam nic wiecej poza odtwarzaniem filmow i liveTV (kanał +/- i EPG) - nie znam poprostu mytha jeszcze na tyle.

poleca zestaw uzywanych klawiszy w mythv: http://wilsonet.com/mythtv/keys.txt

to może jeszcze oficjalnie:

http://mythtv.org/wiki/index.php/Keybindings

#9  2009-01-05 15:33:46

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

sprzętowy update -
od wersji 1.2.2  sterownika radeonHD wg changeloga wspiera XV, niestety nie potrafie tego potwierdzic, po kompilacji xvinfo nie daje zadnego info... myth tez nie idzie.
moze ktos inny jeszcze sproboje ?

#10  2009-01-06 09:36:20

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

od wersji 1.2.2  sterownika radeonHD wg changeloga wspiera XV, niestety nie potrafie tego potwierdzic, po kompilacji xvinfo nie daje zadnego info... myth tez nie idzie.

Poniższa tabela powinna nam pomóc:
http://www.x.org/wiki/RadeonFeature

#11  2009-01-06 11:25:34

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

dobry dokument, widac że XV nie jest gotowe dla wszystkich układów, a w Changelogu tak ładnie napisali... marketing :-P

dodam jeszcze cos - http://developer.amd.com/documentation/guides/Pages … aspx#open_gpu
to opublikowane dokumentacje AMD/ATI odnośnie układów graficznych. (instrukcje, rejestry itd).
Nie specjalnie wyznaje sie w tych symbolach GPU, ale wygląda mi na to że do układu HD3200 ktory nas tu najbardziej interesuje jeszcze troche poczekamy na pełne wspomaganie w radeonHD, bo brak dokumentacji do niego jeszcze :-(
Nie ma przynajmniej nic bezpośrednio o "HD3200" w tych dokumentach. (chyba ze to sie podciąga pod jakies inne HD ?)

#12  2009-01-06 18:35:16

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

Nie ma przynajmniej nic bezpośrednio o "HD3200" w tych dokumentach. (chyba ze to sie podciąga pod jakies inne HD ?)

HD3200 to nazwa pod jaką zgłasza się karta zintegrowana w RS780. AFAIK, jest ona oparta na procesorze R600.

#13  2009-03-17 11:35:36

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

najnowsza wersja ATI catalyst 9.2  z  2/20/2009 ma naprawioną w końcu współprace z mythtv !
z opisu:
• Resolved visible corruption when starting MythTV frontend in full screen

i moge to z przyjemnością potwierdzić :-D

teraz jeszcze czekam na sprzętowe wspomaganie odkodowywania :-P

Stopka forum