Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! zainstalowałem sobie debiana Lennego 5 na laptopie i mam problem odnośnie rozdzielczości - mianowicie KDE wyświetla mi się w rozdzielce 800x600
do tego nie rozciąga obrazu na cały ekran tylko wyświetla mi go w kratce na środku ekranu. W eathu mogłem sobie manewrować rozdzielką itd w /etc/X11/XF86Config-4 i ok! Ale niewiem czy to kwestia wersji debiana bo tutaj w /etc/X11 niemam tego pliku i wogóle niemoge znalezc pliku z wpisami o rodzielce ( chociaż niewiem czy te środkowanie KDE to kwestia rozdzielki. ) Ma ktoś jakiś pomysł?? Bo próbowałem manewrować rozdzielczością w xorg.conf w sekcji
- Section "Screen" ale nic nie pomogło ( tam mam wszystko default ale jak sobie pozmieniałem odpowiednie pozycje to wogóle mi się kde nie odpaliło ) Mam Etha na innej maszynie i tam jest luzem xorg.conf i XF86Config-4 i właśnie w XF86Config-4 mam zdeklarowane te wpisy a nie xorg.conf. A najbardzie drażni mnie to wyśrodkowanie całego KDE do małego okienka na środku monitora.
Był bym wdzięczny za jakiekolwiek info.
* - a jednak te wyśrodkowanie to wina rodzielki ponieważ jak zmniejszyłem ją do 640x480 to jeszcze bardziej zmniejszyło mi ekran.
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-03-12 18:54:52)
to ze masz XF86Config-4 to zapis historii z czasow jak jedszcze nie bylo xorga ... obecnie role tego pliku pelni xorg.conf ... corazbardziej ustepujacy dynamicznej konfiguracji z uzyciem xrandr (zobacz co on mowi)
Ogólnie sprawdził bym na jakim driverze odpaliła się grafika bo te 800x600 pachnie vesą, tak jak by system samodzielnie nie rozpoznał karty graficznej. Sprawdź jaka masz kartę i spróbuj ręcznie sterownik ustawić
Strony: 1