Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
jak pograć dane z kliku tabel w jednym zapytaniu ?
chcę pobrać komórki id,cos2,cos3,cos4 i wszystkie tabele które bede odpytywał posiadają je
Ostatnio edytowany przez szewczyk (2009-03-12 15:48:50)
Cos takiego mniejwecje (w postgresql) w mysqlu powinno tez dzialac
SELECT tab1.pol1, tab1,pol2, tab1,pol1a FROM tab1 JOIN tab2 ON tab2.pol_laczace = tab1.pol_loaczace;
zeby nie pisac za kazdym razem mozna sobie klepnac widok
CREATE VIEW costam AS SELECT tab1.pol1, tab1,pol2, tab1,pol1a FROM tab1 JOIN tab2 ON tab2.pol_laczace = tab1.pol_loaczace;
i jak mamy widok to wystarczy
SELECT * FROM costam
niestety cos nie dziala :( :
SELECT o_foldery.id, o_foldery,user, o_foldery,realname FROM o_foldery JOIN o_papier ON o_papier.id = o_foldery.id
error : Unknown column 'o_foldery' in 'field list'
SELECT * FROM tabela1 t1 INNER JOIN tabela2 t2 ON t1.id=t2.id albo SELECT * FROM tabela1 INNER JOIN tabela2 USING(id) ------>>powinno, aczkolwiek nie musi działać.
SELECT * FROM o_foldery tab1 INNER JOIN o_papier tab2 ON tab1.id = tab2.id
tab1, tab2=aliasy do tabel, żeby nie wypisywać długich nazw. Możesz też bez tego zrobić.
SELECT * FROM o_foldery INNER JOIN o_papier ON o_foldery1.id = o_papier.id
I teraz zamiast * podajesz co tam chcesz wyłuskać z tabel.
czyli
SELECT id, user, realname FROM o_foldery INNER JOIN o_papier ON o_foldery1.id = o_papier.id
I to musi działać.
Edit: fajny jest sql anywhere do nauki. Nie wiem czy jest dostępny na linuksa bo korzystałem z tego na windzie.
Ostatnio edytowany przez skotx (2009-03-13 13:08:21)
a co jesli mam wiecej tabel ,(20) jak zbudowac pytanie do SQL aby powiazac je miedzy sobą ?
Po prostu dodajesz nowego joina.
Podam Ci linka, bo zaraz na uczelnie uciekam. Tutaj masz dosyć fajnie opisane bo z przykladem : http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t59408.html
oraz tutaj są podstawy z przykładami http://sql.pressmedia.com.pl/!start.htm
Strony: 1