Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam w 1 sieci Debiana, Ubuntu i Windows XP
Debian i Ubuntu maja serwer samby z identycznym plikiem konfiguracyjnym (poza netbios name & server string)
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = serwer
server string = Serwerek
; wins support = yes
; wins server = w.x.y.z
; name resolve order = lmhosts host wins bcast
map to guest = Bad User
invalid users = root
guest account = nobody
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY
security = share
dns proxy = No
unix charset = UTF8
display charset = UTF8
dos charset = CP852
preferred master = yes
interfaces = 192.168.0.0/16
bind interfaces only = yes
[public]
path = /public
read only = yes
browseable = yes
guest ok = yes
Debian nie ma Xow wiec firewall jest na iptables skonfigurowany, w Ubuntu natomiast jest tryb graficzny i przez nakladke Gufw jest konfigurowany, jednak tymczasowo jest calkowicie wylaczony aby zdiagnozowac wystepujacy problem..
tak wiec na Debianie dziala wszystko bez problemu i w logach jest
[2009/03/12 12:17:41, 1] smbd/service.c:make_connection_snum(1194)
adam (192.168.1.100) connect to service public initially as user nobody (uid=65534, gid=65534) (pid 7022)
natomiast jesli chce wejsc na zasob ubuntu (widac go w grupie roboczej, ikonka, nazwa, opis)
XXX nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.
a w logach pusto..
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 12:28:47)
spróbuj tak - na Debianie:
smbclient -d 10 -L ip_ubuntu
Dostaniesz duzo informacji moze tam cos znajdziesz
Mozesz tu tez je wkleic...
INFO: Current debug levels: all: True/10 tdb: False/0 printdrivers: False/0 lanman: False/0 smb: False/0 rpc_parse: False/0 rpc_srv: False/0 rpc_cli: False/0 passdb: False/0 sam: False/0 auth: False/0 winbind: False/0 vfs: False/0 idmap: False/0 quota: False/0 acls: False/0 locking: False/0 msdfs: False/0 dmapi: False/0 registry: False/0 lp_load_ex: refreshing parameters Initialising global parameters params.c:pm_process() - Processing configuration file "/etc/samba/smb.conf" Processing section "[global]" doing parameter workgroup = WORKGROUP doing parameter netbios name = serwer handle_netbios_name: set global_myname to: SERWER doing parameter server string = Serwer w toalecie doing parameter map to guest = Bad User doing parameter invalid users = root doing parameter guest account = nobody doing parameter log file = /var/log/samba/log.%m doing parameter max log size = 1000 doing parameter socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY doing parameter security = share doing parameter dns proxy = No doing parameter unix charset = UTF8 Attempting to register new charset UCS-2LE Registered charset UCS-2LE Attempting to register new charset UTF-16LE Registered charset UTF-16LE Attempting to register new charset UCS-2BE Registered charset UCS-2BE Attempting to register new charset UTF-16BE Registered charset UTF-16BE Attempting to register new charset UTF8 Registered charset UTF8 Attempting to register new charset UTF-8 Registered charset UTF-8 Attempting to register new charset ASCII Registered charset ASCII Attempting to register new charset 646 Registered charset 646 Attempting to register new charset ISO-8859-1 Registered charset ISO-8859-1 Attempting to register new charset UCS2-HEX Registered charset UCS2-HEX Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE Substituting charset 'UTF-8' for LOCALE doing parameter display charset = UTF8 doing parameter dos charset = CP852 doing parameter preferred master = yes doing parameter interfaces = 192.168.0.0/16 doing parameter bind interfaces only = yes pm_process() returned Yes lp_servicenumber: couldn't find homes set_server_role: role = ROLE_STANDALONE interpret_interface: using netmask value 16 from config file on interface wlan0 added interface wlan0 ip=192.168.1.69 bcast=192.168.255.255 netmask=255.255.0.0 Netbios name list:- my_netbios_names[0]="SERWER" Client started (version 3.2.5). Connecting to 192.168.1.86 at port 445 error connecting to 192.168.1.86:445 (Połączenie odrzucone) Connecting to 192.168.1.86 at port 139 error connecting to 192.168.1.86:139 (Połączenie odrzucone) Error connecting to 192.168.1.86 (Połączenie odrzucone) lang_tdb_init: /usr/share/samba/pl_PL.UTF-8.msg: Nie ma takiego pliku ani katalogu Connection to 192.168.1.86 failed (Error NT_STATUS_CONNECTION_REFUSED)
dalem IP Ubuntu ale z tego co widze to tu raczej info o serwerze samby na Debianie wyswietla tam u gory.. a co do tego polaczenia to ciekawe czemu nie dziala, mam wylaczony firewall na Ubuntu :(
root@debian:~ # ping 192.168.1.86 PING 192.168.1.86 (192.168.1.86) 56(84) bytes of data. 64 bytes from 192.168.1.86: icmp_seq=1 ttl=64 time=4.38 ms 64 bytes from 192.168.1.86: icmp_seq=2 ttl=64 time=1.86 ms 64 bytes from 192.168.1.86: icmp_seq=3 ttl=64 time=2.07 ms
ip
1.86 - ubuntu
1.69 - debian
1.100 - windows
dziwne, dziwne, oba maja odpalony serwer www
root@debian:~ # telnet localhost 80 Trying 127.0.0.1... Connected to localhost. Escape character is '^]'. a <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
root@debian:~ # telnet 192.168.1.86 80 Trying 192.168.1.86... ^C
a na ubuntu jak dam telnet localhost 80 to sie pokazuje..
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 13:29:05)
może user nie jest dodany albo niezgodność haseł?
nie ma userow, to jest publiczny katalog, na debianie tak dziala samba i z windowsa mozna sie laczyc :(
az napisał(-a):
nie ma userow, to jest publiczny katalog, na debianie tak dziala samba i z windowsa mozna sie laczyc :(
Na temat samby trochew wiem -pisałem pracę na jej temat - ale widać ty wiesz lepiej.
Pozdrawiam
na debianie dziala z tym samym cfg, to po co dodawac userow jak jest na gosci ustawione? bo nie czaje, poza tym z tego ostatniego logu wynika ze nie ma polaczenia z niewiadomych przyczyn, ale pewnie wiesz czemu bo jestes specjalista, to moze mi pomozesz?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 14:03:36)
Jak mają identyczne *.confy to niedobrze przynajmniej nazwy pozmieniaj. Czy testparm nie pokazuje błędów? Czy nie ma blokad na firewallu?
az napisał(-a):
Debian i Ubuntu maja serwer samby z identycznym plikiem konfiguracyjnym (poza netbios name & server string)
na debianie mam iptables i tam potrafie konfigurowac a z ubuntu tego ufw nie znam, jak go wylaczylem albo dalem dopuszczaj ruch to tez bylo to samo
co to testparam?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 14:45:54)
Nie no już przesadzasz nikt nie bedzie ci odpowiadał na banalne pytania na które możesz uzyskać odpowiedź w google
www.google.pl
Tam masz takie okienko w którym wpisz ciąg znaków testparm
Potem klikasz i czytasz. Troche ironicznie ale inaczej już się nie da
# testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Processing section "[public]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions [global] dos charset = CP852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 server string = Pralkosuszarka interfaces = 192.168.0.0/16 bind interfaces only = Yes security = SHARE map to guest = Bad User log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY preferred master = Yes dns proxy = No invalid users = root [public] path = /public guest ok = Yes
hmm skanowalem ubuntu to jest tylko
Discovered open port 113/tcp on 192.168.1.86 -- auth
Discovered open port 80/tcp on 192.168.1.86 -- www
otwarte, a skanowalem debiana to samba na 139 i 445 tcp tam leci..
a w tym gufw co prawda jest wylaczony ale mam reguly
usunalem tego ufw/gufw i na iptables mam wsio na accept
a co do tej diagnostyki to pod debianem w logach znalazlem
[2009/03/12 16:26:58, 0] nmbd/nmbd_incomingrequests.c:process_name_release_request(117) process_name_release_request: Attempt to release name WORKGROUP<1d> from IP 192.168.1.69 on subnet 192.168.1.86 being rejected as it is one of our names. [2009/03/12 16:26:58, 1] nmbd/nmbd_incomingdgrams.c:process_reset_browser(734) process_reset_browser: received diagnostic browser reset request from SERWER<00> IP 192.168.1.69 state=0x2
86 = ubuntu
69 = debian
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
w ogole jak wylaczylem sambe na debianie to z windowsa nie mam juz dostepu do grupy roboczej :s, czemu tak jest, skoro na debianie i ubuntu mam ten sam cfg, to wychodzi ze ten debian pelnil jakas wieksza role skoro bez niego na windowsie przestala dzialac grupa robocza :s
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 17:30:10)
albo np. dalem identyczny firewall jak pod debianem to pod ubuntu, nawet zamiast debiana to ubuntu wpisalem do DMZ na routerze, wylaczylem sambe na debianie, to wtedy mi pisze na windowsie jak chce wejsc zobaczyc kompy w grupie roboczej ze
Workgroup nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien [..]
Nie mozna odnalesc sciezki sieciowej.
a przypominam ze ubuntu ma identyczny config jak debian..
http://wklej.org/id/63652/
taki mam log z ubuntu, na debianie takich bledow nie ma ;/
i pod debianem widze ze mam 2 procesy
/usr/sbin/smbd -D
w ogole w sambie jest cos takiego jak glowny serwer ktory odpowiada za dana grupe? bo oba sie tak przedstawiaja jako master serwer w logach tak pisze
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-12 23:26:04)
fajnie tylko to jest z przed 6 lat i mam kilka takich i 3/4 tych regulek nie pasuje, bo z tym dzialaniem sobie jako tako juz poradzilem, teraz chce foldery zrobic 1 do odczytu tylko, 2gi do odczytu i zapisu w glownym katalogu systemu tzn /read /write chcialbym miec, albo jesli to nie jest bezpieczne to gdzie zrobic te katalogi
az napisał(-a):
fajnie tylko to jest z przed 6 lat i mam kilka takich i 3/4 tych regulek nie pasuje, bo z tym dzialaniem sobie jako tako juz poradzilem, teraz chce foldery zrobic 1 do odczytu tylko, 2gi do odczytu i zapisu w glownym katalogu systemu tzn /read /write chcialbym miec, albo jesli to nie jest bezpieczne to gdzie zrobic te katalogi
Masz kilka takich - mieć nie znaczy że to przeczytałeś. Są różne problemy z sambą czy linuxem ale niestety nie da się udzielić pomocy komuś kto nie wie o co konkretnie zapytać. Bo nie wiem co można rozumieć przez /write /read? Jak chcesz tak nazwać swoje katalogi i umieścić je w głównym tzw. katalogu to już twoja sprawa tylko jak byś poczytał troche o linuxie wiedziałbyś do czego jest / lub /home /lub /var /lub /tmp ja proponuje ci byś najpierw delikatnie poczytał co nieco. Naprawdę ABC samby to jest dobry materiał i nie ważne że jest on pisany 6 lat temu. Linux czy samba to nie windows że skoro wiosna powstaje nowy system operacyjny. Są aktualizacje ale oparte na czymś starszym dopisywane są nowe pakiety ale jest to wszystko bardzo rozsądnie robione - nie tak że naszło coś komuś do głowy i z debiana zrobił debila.
Wybacz że tak piszę ale ktoś musi cię uświadomić że trzeba zacząć troche czytać i uczyć się powoli a napewno każdy pomoże ci w twoich problemach.
np. przeczytaj sobie to zapytanie i porównaj ze swoim
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=13689
Ostatnio edytowany przez guzzi (2009-03-13 13:23:51)