Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik

Hej,
znowu mam problem z 8187b. Tym razem mam innego lapka, lecz ten sam chipset :( Jak instalowalem stery za pomoca ndiswrappera to niestety karta nie wykrywala zadnej sieci w moim otoczeniu. Postanowilem wiec skorzystac z jakiejs innej metody i natrafilem na taka strone 
http://danmarner.blogspot.com/2008/01/rtl8187b-linu … works-on.html
Niestety wykonujac polecenie 
./makedrv
natrafiam na taki blad
debian:/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified# ./makedrv rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.mod.* *.ko *.o *~ make -C /lib/modules/2.6.26-1-686/build M=/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/ieee80211 CC=gcc modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686' scripts/Makefile.build:46: *** CFLAGS was changed in "/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/ieee80211/Makefile". Fix it to use EXTRA_CFLAGS. Stop. make[1]: *** [_module_/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/ieee80211] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686' make: *** [modules] Błąd 2 rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.ko *~ make -C /lib/modules/2.6.26-1-686/build M=/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/rtl8187 CC=gcc modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686' scripts/Makefile.build:46: *** CFLAGS was changed in "/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/rtl8187/Makefile". Fix it to use EXTRA_CFLAGS. Stop. make[1]: *** [_module_/home/nocturn/Desktop/rtl8187b-modified/rtl8187] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686' make: *** [modules] Błąd 2
co mozna z tym zrobicv ??

Palacz
 Palacz

Czy jesteś pewien ze taka sama karta?
Ten sam typ lapka?.
W repo sida jest jajo 2.6.28.
Zainstaluj je.
W nim jest sterownik do tej karty.
U mnie się nie sprawdza(za słaby sygnał) ale może u Ciebie zadziała.
 Użytkownik
 Użytkownik

Lapek jest inny ale chipset jest ten sam

Palacz
 Palacz

Mam nadzieję ze ID karty jest takie samo.
Bus 006 Device 002: ID 0bda:8197 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless Adapter
 Użytkownik
 Użytkownik

Musze sprawdzic :D
chyba nie 
Bus 008 Device 002: ID 0bda:8198 Realtek Semiconductor Corp.
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-03-10 14:13:57)

Palacz
 Palacz

Chyba tak w porownaniu do mojej
ID 0bda:8198
ID 0bda:8197
niewielka ale rożnica jest.Moze mieć znaczenie w sterowniku windowsowym przez ndiswrappera.
 Użytkownik
 Użytkownik

Raz mi sie udalo za pomoca tego sterownika jedna siec wyszukac. Potem jednak nic nie widzial, ale interfejs wlan0 dziala. Jestem otoczony przez kilka sieci o mocnym sygnale, jednak on znalazl wlasciwie ta najslabsza a reszty juz nie.
Niestety ndiswrapper nie obsluguje trybu nasluchu dla karty wiec troche szkoda. Chcialem sobie zobaczyc ile mi zajmie zlamani WEPa w mojej sieci lokalnej :P
EDIT
Wg tej strony http://www.aircrack-ng.org/doku.php?id=rtl8187 to moja karta jest wspierana od jadra 2.2.27 ja mam wersje 2.2.26. Jak moge zrobic update do wersji wyzszej ??
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-03-11 10:19:34)

Palacz
 Palacz

Czy Ty czytasz co się pisze?
W poście #52 napisałem Ci przecież.
 Użytkownik
 Użytkownik

heh cos mi umknelo :D
EDIT
Da sie zrobic ta aktualizacje nie bedac podlaczonym do neta ?? Moge jakos osobno odpowiednie pakiety sciagnac ??
Ostatnio edytowany przez nocturn (2009-03-13 17:14:02)
 Użytkownik
 Użytkownik

Zaaktualiwalem jadro do 2.6.28.7 wpisalem 
modprobe rtl8187
Teraz widzi interfejs wlan0, skanuje sieci jednak nie moze sie polaczyc nawet z siecia otwarta.
Robie tak
ifconfig wlan0 down iwconfig wlan0 essid nazwa_sieci ifconfig wlan0 up dhclient wlan0
Niestety wywala taki blad
socket(PF_PACKET) failed: Address family not supported by protocol
za pomoca graficznych menadzerow polaczen tez sie nie da. Wicd widzi sieci jednak rowniez nie umie polaczyc sie nawet z otwarta siecia

Palacz
 Palacz

Z tego co się orientuję to masz jeszcze jednego kompa z kartą wifi.
Jeśli tamtym się lączysz to użyj w tym analogicznych wpisów czy polecen jak w tamtym.
 Użytkownik
 Użytkownik

W tamtym uzywalem ndiswrappera, a on nie obsluguje trybu monitoringu. Dzieki tej wersji sterownika moge airmonem wlaczyc tryb monitoringu, jednak w airodumpie rownie wyskkuje mi blad socket(PF_PACKET) failed: Address family not supported by protocol. W googlach jakos nic nie moge sie doszukac odnosnie tego bledu

Palacz
 Palacz

Miałem na myśli to
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=84684#84684
Zbiezność nicków ?
 Użytkownik
 Użytkownik

Nie :) tam post jest moj, ale pisze w imieniu kumpla. Komp jest jego, nie zawsze mam do niego dostep.  Dziala na zupelnie innej karcie sieciowej 
W tym temacie staralem sie zrobic wifi na kompie moich rodzicow. Tam zadzialala sztuczka z ndiswrapperem

Palacz
 Palacz

Ja myślę że tu również trzeba użyć ndiswrappera.
Trzeba dobrać tylko właściwy windowsowy sterownik do karty.
Najlepiej poszukać na stronie producenta.
Pokazałem Ci ze moja karta a Twoja się minimalnie różnią.Jedną cyfra w ID ale jednak.
 Użytkownik
 Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie. Po aktualizacji kernela do 2.6.28.8 automatycznie mi wykrywa karte widzi interfejs wlan0. Jednak jak jak odpala iwlist wlan0 scanning to w miejscu np danych o szyfrowaniu itp wywala jakies krzaczki typu : 1ee20e2e2e11.
Poza tym jak wlacze tryb monitoringu w airmonie to wyskakuje ze moj chipset to rtl8187l a nie b. 
Jakies pomysly dlaczego tak sie dzieje ?

Palacz
 Palacz

Wydaje mi się ze ten sterownik z jądra nie jest doskonały dlatego takie rzeczy.