Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzień dobry, chciałbym przedstawić wam mój problem.
Zainstalowałem:
irda-utils, gnokii, xgnokii
Wykonałem:
irattach irda0 -s
Konsola zwraca mi:
kck-notebook:/home/kck# cat /proc/net/irda/discovery
IrLMP: Discovery log:
nickname: Nokia 3110c, hint: 0xb125, saddr: 0x3370a479, daddr: 0x00005c01
Jednak po tym wszystkim po odpaleniu xgnokii program tylko wypisuje "łączenie" i nic więcej, a czasem to i się wysypuje.
Na forum debian.linux znalazłem jeszcze odnośnik do tego artu
Irda w debianie ale artykuł na forum ubuntu jest nieaktywny który autor podaje a polecenie rekonfiguracji irda-utils zwraca mi
kck-notebook:/home/kck# dpkg-reconfigure irda-utils
.udevdb or .udev presence implies active udev. Aborting MAKEDEV invocation.
.udevdb or .udev presence implies active udev. Aborting MAKEDEV invocation.
*
* The update-modules command is deprecated and should not be used!
*
Starting IrDA service: irattachinvoke-rc.d: initscript irda-utils, action "start" failed.
I teraz pytanie do was. Czy ten "failed" na końcu jest bardzo groźny? Czy znacie jaiś program w stylu menadżera ftp lub podobnego który mógł by wymieniać się plikami przez irdę lub co lepsza wykrywać automatycznie takie urządzenia?
notebook: Acer Extensa 5220 - irda wbudowana
Ryszard Z całym szacunkiem ale kolega zadał konkretne pytanie i oczekuje konkretnej odpowiedzi.
Upewnij się czy podczerwień w tej słuchawce obsługuje obex'a, Jeśli tak, olej irda-utils (te są od sieci na podczerwień AFAIK) i zainteresuj się pakietem obexftp