Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-08 20:24:46

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Fluxbox/LXDE + alltray

Używałem sobie w spokoju Lennego. W momencie jak go zamrozili zmieniłem wpisy s sources.list. Zmiana polegała na zastąpieniu słówka "lenny" słówkiem "testing". A co pomyślałem, leniwy jestem i za te półtora roku czy za dwa nie będzie mi się chciało zmieniać "Squeeze" na kolejną nazwę. Zrobiłem sobie dist-upgrade. I w tym momencie coś przestało mi grać. Zaktualizował się Fluxbox do wersji 1.1.1 i chyba alltray (nie pamiętam już). No i alltray przestał dokować okienka... W ~/.fluxbox/startup miałem taką oto linijkę:

Kod:

/usr/bin/alltray /usr/bin/thunderbird &

Flux się uruchamiał, uruchamiał się też TB ale nie było jego ikonki i za chiny ludowe nie można się było do niego dostać. Kill -9 na TB uruchomienie bez alltraya i jest, dziala. Uruchomienie alltraya wskazanie okienka TB i... minimalizuje ślicznie, nawet pojawia się ikonka tylko za nic w świecie nie da się przywrócić zminimalizowanego programu. Ani przez kliknięcie na ikonce ani przez PPM-->show/hide dopiero undock działa. Z tym, że kończy on również działanie alltraya. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki odnośnie rozwiązania...

Dziś zainstalowałem LXDE z tym że podmieniłem sobie WM na Flux'a i tam pojawia się ten sam problem. Zadokować można ale nie da się "odzyskać okienka".

WTF?? :(

Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-03-08 23:39:41)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#2  2009-03-08 23:33:48

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Fluxbox/LXDE + alltray

Wygląda na to że alltray jest zepsuty. Sprawdź wersję z sid-a i lennego jeśli możesz — jeżeli będzie działało w tym drugim, to zgłoś błąd developerom.

BTW naprawdę miałeś taką linijkę (z exec) w startup? I to działało?

#3  2009-03-08 23:38:46

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Re: Fluxbox/LXDE + alltray

Minio napisał(-a):

BTW naprawdę miałeś taką linijkę (z exec) w startup? I to działało?

Moje niedopatrzenie ;) Pisząc myślałem o czymś innym (grzebałem w .xinitrc ;) ) Już poprawiam A co do paczki z lennego to zaraz przetestuję.

Dobra nowe wieści ;]

Przetestowałem sobie Alltray z Lennego i Sida z tymi samymi skutkami. Już myślałem, że trzeba będzie przeinstalować Fluxboxa ale coś mnie tknęło a do tego Lis podpowiedział więc dopaliłem sobie alltraya z konsoli ido tego dowolny programik. Przeszło bezbłędnie i działało!!!

Potem poszło takie coś:

Kod:

vidharr@Asgaard:~$ alltray thunderbird
The program 'alltray' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadWindow (invalid Window parameter)'.
  (Details: serial 122 error_code 3 request_code 20 minor_code 0)
  (Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
   that is, you will receive the error a while after causing it.
   To debug your program, run it with the --sync command line
   option to change this behavior. You can then get a meaningful
   backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)

No i już wszystko jasna - przynajmniej teoretycznie bo nie mam pojęcia jak to ugryźć i dlaczego nagle przestali się dogadywać ;/

Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-03-09 00:11:05)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

Stopka forum