Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Czegoś nie rozumiem. Czy to tylko u mnie KDE4.2 tak się ślimaczy i muli? Wszędzie czytam jaki to z nowego KDE demon szybkości, że po migracji do tej wersji środowiska system "dostał kopa"... Nie potrafię zrozumieć o czym ci ludzie piszą. :p Instalowałem paczki z experimentala według opisu z http://pkg-kde.alioth.debian.org/experimental.html. Najpierw jako uaktualnienie z KDE3.5, a potem również od zera.
Responsywność kiepska, aplikacje dłużej się uruchamiają (np. muszę czekać dłuższą chwilę zanim Dolphin się uruchomi i potem jeszcze jakiś czas zanim wczyta zawartość katalogu), okna się wolno rysują, potrafią się rwać przy przesuwaniu, przewijanie stron w Firefoksie momentami przyprawia o palpitacje serca... ogólnie wygląda to jakby uruchomić KDE3.5 na sprzęcie z Celeronem 400MHz i 128MB RAMu.
Jak z tym KDE4.2 u Was? Śmiga jak ta lala, czy ślimaczy się? Ja bym w skali szybkości, gdzie 10 to szybkość KDE3.5, nowej wersji dał 6 (mam dobry dzień :P )
(Debian testing, Linux 2.6.26-1-686, stery nvidii - wersja 180.29)
U mnie 4.2 pomykało jak dzikie (co nie miało miejsca przy 4.1) ale chcesz szybkie wm ? Flux :>
Nie chcę. KDE3.5 mi ładnie śmiga. Tylko zastanawiam się nad powolnością wersji 4.2 u mnie.
Oczywiście takie prozaizmy jak direct rendering i ogólnie akceleracja grafiki mamy za sobą?
stery nvidii - wersja 180.29
widziałem, ale nie zdziwiłbym się jakby się okazało, że updateowałeś xserver i nie przeinstalowałeś sterów.
Instalowałem Debiana od nowa i od razu po instalacji z płyty instalowałem stery grafiki, a potem KDE4.2. Myślałem, że instalacje od zera coś pomoże, ale było tak samo jak po uaktualnieniu.
Jeżeli masz włączone efekty pulpitu kartę nvidi ze sterami starszymi niż 180coś tam to mogą być problemy.
Mi śmiga 4 aż miło
z problemów graficznych to jedynie tray który często nabiera dziwnych kolorów
poza tym może ktoś wie jak pozbyć się podwójnych ikon programów w menu?
Dla mnie KDE4.2 jest wystarczająco szybkie. Tylko niektóre programy potrafią się długo ładować (szczególnie Amarok2).
Co do problemów z trayem to już w QT 4.5 problem znika ;)
A w menu to Prawy Przycisk -> Edycja menu.
U mnie śmiga jak szalone:)
Może pomoże wyłączenie efektów w Kwin
wieszti napisał(-a):
U mnie śmiga jak szalone:)
Może pomoże wyłączenie efektów w Kwin
Domyślnie było wyłączone. Po włączeniu środowisko nie działało gorzej.
Co do menu to nie do końca wyraziłem się jasno, w samym menu jest pojedyńczy ale gdy wyszukuje program lub w krunerze wpisuje np. kadu to wtedy ikony są podwójne:)
Strony: 1