Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-06 00:33:41

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

[SOLVED] Wierna kopia bierzącego dysku na serwerze

Witka

Mam takie pytanie, nie wiem czy coś takiego praktykujecie, ale ja kiedyś na centosach i RHEL'ach robiłem. Generalnie idee'a tego była taka, że w razie gdyby dysk padł, wystarczyło zamienić włorzyć dysk na którym była kopia z poprzedniej nocy całego dysku, i system startował bez problemu (trzeba było tylko wcześniej gruba installnać w cmdlinie) po odłączeniu starego dysku.

Jak swojego czasu to wykonywałem to używałem prostego rsynka do tworzenia kopi głównych katalogów, wykluczałem jednak tutaj katalogi takie jak /tmp /dev /mnt i chyba /sys. Pamiętam, że czasem był proble i trzeba było zamienić w fstabie coś, albo w grubie aby system startował.

No i teraz jestem w podobnej sytuacji, muszę codziennie wykonywać taką aktualną kopie  dysku z serwera (najchętniej rsynkiem), albo jakimś programem/skryptem który z niego korzysta, a może jeszcze inaczej. WIem, że kiedyś taki skrypcik odpaliłem na debianie, i niestety nie było tak łatwo, trzeba było coś jeszcze dodatkowo podłubać, aby system wstał.

No i pytanie do was: co proponujecie??

Aha odpada tutaj opcja RAIDA, nie pytajcie dlaczego po prostu powiedzmy że odpada hehe ;-) DD chyba też odpada, bo zabardzo zamuli serwer i będzie od nowa przetwarzał dane,

Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-03-08 16:19:43)

#2  2009-03-06 07:55:01

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: [SOLVED] Wierna kopia bierzącego dysku na serwerze

#3  2009-03-06 10:46:57

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

No dobra, czyli dump, ale on wolny jest z tego co słyszałem i dość zasoborzerny [;

Tak się głębiej zastanawiam, i chyba rsynk jest najlepszym rozwiązaniem, a na upartego jak mam taki sam dysk to i mbra moge bez problemu sklonowac. Swojego czasu robilem to na centkach i rhel;ach ; jak z debianami. ktore katalogi excludowac /proc/ /tmp/ ; coś jeszcze?

#4  2009-03-06 13:29:25

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Grzeslaw napisał(-a):

No dobra, czyli dump, ale on wolny jest z tego co słyszałem i dość zasoborzerny [;

Tak się głębiej zastanawiam, i chyba rsynk jest najlepszym rozwiązaniem, a na upartego jak mam taki sam dysk to i mbra moge bez problemu sklonowac. Swojego czasu robilem to na centkach i rhel;ach ; jak z debianami. ktore katalogi excludowac /proc/ /tmp/ ; coś jeszcze?

Bez przesady z tym wolnym :)
Mozesz chyba jeszcze /dev pominac.
Ewenatualnie jak masz awersje do dumpa to mozesz zwyklym tarem + kompresja pojechac, ja osobiscie wole dumpa :]

#5  2009-03-06 14:13:55

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

proponuje kopie zrobic tak:
tar -clvpj --exclude=/mnt/* --exclude=/proc/* --exclude=/sys/* --exclude=/tmp/* -f /home/kopiasys.tar.bz2 /

#6  2009-03-06 15:09:24

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

ee ale to chodzi, o to aby na drugim dysku byla idealna kopia pierwszego dysku, a nie backup. Jak pisałem, chodzi mi o to aby w razie awari jednego dyskacza tylko wymieniało się dyski i aby szafa grałą, bez ŻADNEJ ingerencji człowieka oprócz samego podmienienia dyskaczy ;-)  Dlatego myślę iż rsync najlepszy bo dogrywa tylko pare pliczorów,a nie wali cały dysk od nowa.

#7  2009-03-06 17:24:41

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

tak, rsync jest najlepszym rozwiazaniem ... zawartosc katalogow takich jak /dev (tu z pewnym ale) /proc /sys /tmp pomijasz bo sa to katalogi tworzone dynamicznie w ram / kasowane przy kazdym starcie, /etc/fstab i gruba konfigurujesz w oparciu o /dev/... a nie UUID (to zapewnia ze nie trzeba ich poprzawiac po zamianie (fizycznej) dyskow) ... drugi dysk powinien miec w MBR zainstalowanego gruba (i ten grub musi wiedziec ze swoje bebechy ma na tamtym dysku)

Edit: gdy tak skonfigurujesz system nalezy zrobic test czy wstaje po zamianie dysku / wlozeniu dysku do innej maszynki i poprawic w skrypcie kopiujacym to dlaczego ewentualnie by nie wstawal ...

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-03-06 17:26:07)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#8  2009-03-08 16:18:28

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Dobra czyli pozostaje moja stara metoda. Wszystko jasne ;-)

-- EDIT --
Sprawdziłem i śmiga, także info w  razie czego jakby ktoś potrzebował:

- omijamy katalogi: proc, sys, dev i robimy rsync calego systemu
- synkujemy katalogi sys i dev z wylaczeniem komunikatow o bledach. (może i można ich nie synkować, ale ja zrobiłem na wszelki)
- w fstabie i mtabie podajemy nowe partycje (jesli sa inne)
- chrootujemy sie na zsynkowany dysk  i instalujemy gruba.

Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-03-20 01:06:44)

Stopka forum