Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Kupiłem sobie niedawno Debiana 3.1 Starge z Linux + Extra.
Jest jednak jeden spory problem. Otóż x-org server nie chce się uruchomić po instalacji nawet, jeśli wszystko przebiegło dobrze. Podczas konfiguracji systemu mialem wątpliwości, jaki sterownik do x-org serwera wybrać. Wybierałem nv i nie działało. Mam kartę graficzną Nvidia. Proszę o poradę
zapodaj komunikaty jakie wywala w LOGach. A jeżeli zamierzasz korzystać z sprzętowego 3D to ściągnij se sterowniki nvidii, wg mnie na tej grafice działa najlepiej wersja 5336 http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-5336.html
sprawdz, czy w pliku konfiguracyjnym masz taka opcje jak 'Chip' (w dziale karta graficzna) - jelsi tak to ja usun. To nei jest zadna dobra rada, tylko ja spedzilem kiedys caly dzien na ratowaniu moich x-ow a okalo sie ze cos mi dopisalo model chip'a i stery nvidii nei chcialy mi uruchomic x'ow :p
ok, ale jaki sterownik mam wybrać dla iksa?? Mam Nvidię i myślałem że mam wybrać nv? Dobrze wybrałem??
PS i jeszcze powiedzcie mi gdzie jest ten plik konfiguracyjny w którym mam usunąć wpis "chip".
Zważcie że instaluje Debiana po raz pierwszy, więc piszcie dużymi literami ;-)
tez jestem nowy w debianie ale poradziłem sobie z instalka nvidii
na pocztek polecam przeczytać instalcje sterów ze stronki
http://home.comcast.net/~andrex/Debian-nVidia/installation.html
wszystko jak na dłoni napisane
dalej pamiętaj że jesli masz karte pod agp to musisz wpisać w trakcie konfiguracji lub w trakcie naprawy "nvidia" zamiast "nv" w pliku
etc/X11/XF86Config-4
dpkg-reconfigure xserver-xfree86 - komenda o rekonfiguracji karty
oczywiście aby to zrobić musisz być zalogowany jako root w konsoli
komeda do konsoli aby zalogowąc "su" ;)
po dopaleni dpkg-reconfigure xserver-xfree86
dajesz na nv
dalej
wypisujesz rodzaj karty np NVIDIA 5700 (ja mam to lipę)
dalej pojawia się
Users of PowerPC machines, and usnvidiers ...
wpisujesz jeśli masz agp
PCI:1:0:0
kolejne to pyta się o wartośc pamięci zostaw puste samo wykryje
dalej to już klawiatura, mysz, i monitor wprowadź dobre dane przy określaniu monitora w advance ;D
i po rekonfiguracji
gdy to zakończysz i zapiszesz to PAMIĘTAJ o:
zaminie "nv" na "nvidia" w etc/X11/XF86Config-4 bez tego nie ma opengl ani akceleracji :/
pozdrawiam
Pliiki konfiguracyjne masz w /etc/X11 a konkretnie to zalezy jaki masz serwer x-ów. Piszesz, że pierwszy raz instalowałeś to w sarge chyba jest tylko xfree standardowo więc plik konfiguracyjny będzie XF86Config-4 jeśli natomiast jakimś cudem masz x.org to /etc/X11/xorg.conf
Edit za mały mam refleks :)
Moim skromnym zdaniem sterow od N-wizji nie da sie zarzucić bez kernel-headers. Choc moge sie mylic. Jakby co to bardziej doswiadczeni koledzy mnie poprawia
ja zainstalowałem z samymi źródłami kernela.
dokładnie, jeżeli chodzi o źródła kernela to tylko i wyłącznie www.kernel.org