Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam sobie kawałek kodu php:
<?php header("Content-Type: text/plain"); $tablica_z_odpowiedziami = array(); $ilosc_punktow = 0; /* * funkcja wczytuje odpowiedzi na pytania z pliku xml */ function wczytajOdpowiedzi() { } $tablica_z_odpowiedziami[0] = 2; //to ma być w funkcji wyżej ^ $tablica_z_odpowiedziami[1] = 1; $tablica_z_odpowiedziami[2] = 3; $tablica_z_odpowiedziami[3] = 3; $tablica_z_odpowiedziami[4] = 2; $tablica_z_odpowiedziami[5] = 3; /* * funkcja porównuje odpowiedź użytkownika uzyskaną z odpowiedzią znajdującą się w tablicy odpowiedzi */ function sprawdzCzyPoprawna($i_id, $i_odp) { global $tablica_z_odpowiedziami; if ($tablica_z_odpowiedziami[$i_id] == $i_odp) { return true; } } /* * funkcja sprawdza dla każdego elementu */ function policzPunkty() { global $ilosc_punktow; foreach ($_POST as $id => $odpowiedz) { if(sprawdzCzyPoprawna($id, $odpowiedz)) { $ilosc_punktow++; } } } wczytajOdpowiedzi(); policzPunkty(); print($ilosc_punktow); ?>
Jest to kod, który ma sprawdzać poprawność udzielonych odpowiedzi w quizie. Identyfikatory pytań i odpowiedzi skrypt otrzymuje jako argumenty $_POST (funkcja policzPunkty()). W funkcji wczytajOdpowiedzi() ma on za zadanie powstawiać identyfikatory pytań i odpowiadające im odpowiedzi do tablicy $tablica_z_odpowiedziami. Jednak umieszczenie tam poleceń w stylu: "$tablica_z_odpowiedziami[0] = 2;" nie działa, więc przypisania te musiałem wrzucić pod tą funkcję. I to jest największy problem: jak przypisywać do tej tablicy wartości w funkcji. Próbowałem zadeklarować ją w funkcji jako global, ale wała to dało. Co ciekawe, jeśli zadeklarowałem zmienną $ilosc_punktow jako globalną w tej funkcji i przypisywałem jej wartość, to wszystko działało. Ma ktoś może pomysł dlaczego nie mogę w tej funkcji przypisywać wartości do nowych elementów?
Czytałem to, ale mało istotne. Cud się kurna stał, bo z jakiejś paki zaczęło działać zwykłą metodą global $tablica_z_odpowiedziami. Sam nie wiem co było nie tak. W szkole z kumplami się z pół godziny męczyliśmy dochodząc dlaczego to nie działa.
Co by nie było, to temat jest do zamknięcia lub nawet do usunięcia (ze względu na skrajnie niską wartość merytoryczną).
Zmienne globalne w php4,5 wymagają do działania ustawienia zmiennej register_globals w php.ini. Domyślnie jest to chyba wyłączone, używanie zmiennych globalnych jest niepolecane ze względów bezpieczeństwa, ale nie tylko.
kamikaze ma racje, zapomianlem o register_globals, faktycznie sa wylaczone. generalnie odchodzi sie od global/$GLOBAL. de facto lepiej napisac pseudo klase z publicznym atrybutem i przez niego odwolywac sie