Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Jestem w Debianie nowy i mam parę problemów związanych z jego instalacją, a dokładniej z siecią.
Zacznę od sprzętu:
Procesor: AMD Duron 1,2GHz Pamięć RAM: 256 MB Karta graficzna: GeForce 4 MX440 Karta sieciowa: RT2501PCI / Wymagany sterownik: rt61pci
Przy instalacji systemu Debian Lenny (płyta Xfce/LXDE) nie potrafi skonfigurować sieci przez DHCP. Przypuszczam iż jest to wina braku sterowników karty sieciowej RT2501PCI/mPCI/CB(RT61:RT2561/RT2561S/RT2661).
Zainstalowałem system z Xfce i nie potrafiłem zainstalować tychże sterowników (bash: make: polecenie nieodnalezione - jak dodać to do systemu, jeśli nie mogę wykorzystać aptitude - brak aktywnego połączenia internetowego).
Aktualnie siędzę na xubuntu i wszystko działa, jednak wszystkie distro *buntu są "ciężkie"... i wogóle wolę Debiana.
Mam zamiar zainstalować na początku jedynie system bazowy (bez środowiska graficznego), a tylko naprawdę potrzebne narzędzia dociągnąć z repozytoriów + lekkie środowisko (jakie polecacie? - patrz sprzęt).
Jak zaradzić mojemu roblemowi?
Przypuszczam, że da się jakoś wykorzystać pendrive'a jako lokalne repo i z niego dociągnąć sterownik karty sieciowej i póżniej automatycznie skonfigurować połączenie przez DHCP... Jednak jak to zrobić pod konsolą (instalacja bez środowiska)?
Pozdrawiam \m/
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-03-01 21:48:47)
proponuje od poczatku :
skad instalka
heavy metal ]:->
Piotrek napisał(-a):
Karta sieciowa: RT2501PCI / Wymagany sterownik: rt61pci
tu jest napisane, że powinieneś załadować moduł rt61pci
modprobe rt61pci
i teraz pytanie do ciebie, mistrzu. bo jak widzę jest to wifi, ale nie powiedziałeś, czy masz tam wep czy wpa. a może masz gołe wifi?
Instalka z debian.org sprzed około 3 tygodni.
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd/
debian-Lenny-DI-rc2-i386-xfce+lxde-CD-1.iso (zamiast DI-rc2 pisało co innego)
Ad zabezpieczenia sieci:
filtrowanie adresów MAC kart sieciowych
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-02-06 22:41:48)
z tego co widzę na tej stronie, to ta karta wymaga firmware, który jest dostępny, ale w repo non-free, tak więc nie wiem czy w ogóle bez netu z kabla się da uruchomić tą kartę (na płytkach chyba nie ma pakietów z non-free)
ewentualnie można pobrać pakiet stąd i ręcznie zainstalować przy pomocy dpkg (nie ma zależności, tak więc nie powinno być problemu)
pozdrawiam
miłosz
rychu skad wyczailes ze chodzi o karte sieciowa
To idę usunąć xubuntu i zainstalować Debiana...
Aha, czy po instalacji jedynie systemu bazowego, też automatycznie montuje pendrive'a w /media?
Piotrek napisał(-a):
To idę usunąć xubuntu i zainstalować Debiana...
Aha, czy po instalacji jedynie systemu bazowego, też automatycznie montuje pendrive'a w /media?
oj...
przypuszczam, że wątpię ;)
będziesz musiał wklepać coś w tym stylu:
mount -t auto /dev/sda1 /media/pendrive
oczywiście, musisz mieć utworzony katalog /media/pendrive i zakładając, że pendrive jest pod /dev/sda
(uprzedzam, że jestem po paru piffkach i mogę bzdury pleść, chociaż moi znajomi specjalnie mi kupują carlsbergi jak mam coś im naprawiać w ich debianach, bo mówią, że po piffkach lepiej i szybciej mi idzie :P )
Jest pod /dev/sdb1.
Partycje na dysku są pod /dev/sdax (x - numer).
lubomir napisał(-a):
rychu skad wyczailes ze chodzi o karte sieciowa
bo napisał, ze mu net po dhcepie nie śmiga. w sumie 2 browary tera wrzuciłem, to mogłem coś pomotać po drodze, ale jakoś tak mi się rzuciło w oczy :p
jezeli nie wywaliles jeszcze ubuntu a mozesz sobie pozwolic na rownolegla instalacje obok niego debiana to polecam debootstrap - instalujesz sobie system bazowy z pod ubuntu potem robisz chroot dogrywasz gruba, jadro i to co trzeba aby odpalic sieciowke (siec masz z Ubuntu), potem restart i jestes juz w Debianie :-)
xubuntu już nie ma, wolę rozwiązać ten problem pod Debianem, niż instalować xubuntu i trzymać go dla sieci.
Z zamontowaniem pendrive'a sobie poradziłem, zainstalowałem poleceniem dpkg paczki:
firmware-ralink_0.14_all.deb libiw29_29-1.1_i386.deb wireless-tools_29-1.1_i386.deb
, załadowałem moduł poleceniem
modprobe rt61pci
, póżniej
iwconfig ifconfig wlan0 up
(wg. http://wiki.debian.org/rt61pci#lenny). Tym sposobem zaświeci się kontrolka karty sieciowej - została włączona, ale internet dalej nie działa.
Próbowałem jeszcze:
auto eth0 iface eth0 inet dhcp
(wg. http://wiki.debian.org/NetworkConfiguration#head-89 … 1d8330ce1dd81) ale "nie znajduje" tych komend.
oraz
iwconfig wlan0 essid bestnet-r1 iwconfig wlan0 mode managed
ale to nic nie zmienia - dalej sieć nie chodzi.
EDIT:
Jak zrobić aby moduł rt61pci ładował się razem ze startem systemu?
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-02-07 10:25:06)
echo rt61pci >> /etc/modprobe.conf
masz tam jakieś wep albo wpa, czy łączysz się z ap na golasa?
Piotrek napisał(-a):
niż instalować xubuntu i trzymać go dla sieci.
skoro juz nie masz to faktycznie sie nie oplaca ... ale to nie polegalo na trzymaniu go ale na zainstalowaniu Debiana z pod niego taka by kozystajac z jego sieci zainstalowac potrzebne rzeczy w Debianie ... prosiej uruchamiac siec gdy ma sie do niej dostep ...
Internet: RADIÓWKA
Encryption: NONE (czyli na golasa)
Pisałem już, że jedynym zabezpieczeniem jest filtrowanie adresów MAC - bez MAC'a twojej karty na liście router'a nie połączysz się wogóle z siecią.
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-02-07 13:53:01)
masz zainstalowany pakiet wireless-tools?
Jest zainstalowany (wynika z tego: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=110104#p110104 postu - korzystałem z komend: iwconfig i ifconfig)
no pisałeś tam, że ci nie znajduje jakiś komend, to pomyślałem, że nie masz wireless-tools :p
skoro tak to spróbuj jeszcze iwconfig z następującymi opcjami:
channel auto
rate auto
key off
enc off
Te komendy też niczego nie zmieniają...
Na razie kapituluję - jak będę miał czas zabiorę się znowu za Debiana.
Dziękuję za dotychczasową pomoc i pozdrawiam \m/
Już mam sieć na moim Lenny'm :D
Zainstalowałem Lenny (teraz już stable), sterownik, wireless-tools, zedytowałem nano pliki: /etc/network/interfaces oraz /etc/resolv.conf i działa :)
rychu napisał(-a):
rychu, dobrze chciałeś, ale to polecenie dodawało moduł do ignorowanych ;)
Temat można zamknąć.
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2009-03-01 21:55:05)
Piotrek napisał(-a):
rychu napisał(-a):
rychu, dobrze chciałeś, ale to polecenie dodawało moduł do ignorowanych ;)
Tu się nie mogę zgodzić.
Moduły ignorowane umieszcza się w pliku /etc/modprobe.d/blacklist ze składnią
blacklist nazwa modułu
W tym konkretnym przypadku poeinno być.
echo rt61pci >> /etc/modules
Plik modprobe.conf jako tako w debianie nie występuje.
Zastąpiły go pliki w katalogu /etc/modprobe.d/
o proszę, nie zauważyłem :p pewnie dlatego, że od lat już nie używam modułów (nie licząc sterów nvidii)
Strony: 1