Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zawsze używałam programu gv4l do zgrywania z TV czy kamery i teraz na komputerze chciałam zainstalować ten program / Ubuntu 8.10 / i jakoś nie mogłam dopasować odpowiedniej paczki, próbowałam zainstalować ze źródeł i też mi się nie udało a teraz mam już dobrą paczkę bo jest zainstalowana i działa na drugim komputerze a na tym konsola wyrzuca mi taki komunikat
(gv4l:8839): Gtk-WARNING **: GtkSpinButton: setting an adjustment with non-zero page size is deprecated (gv4l:8839): Gtk-WARNING **: GtkSpinButton: setting an adjustment with non-zero page size is deprecated
i program się nie uruchamia.
Zaznaczam że wcześniej próbowałam już wszystkiego co mi przyszło do głowy. Odinstalowałam całkowicie gv4 , usunęłam z dysku i partycji systemowej wszystkie pliki które miały w nazwie gv4 i na nowo zainstalowałam paczkę i dalej nic, to samo.
Na forum Ubuntu nie uzyskałam pomocy w tej kwestii więc piszę tutaj. :)
I jeszcze jedno w sprawie tego samego programu. Jest tam scheduler, umie nastawić start nagrywania ale jak tam ustawić żeby nagrywało np. 2 godziny i sie zatrzymało nagrywanie ?
Ostatnio edytowany przez figa (2010-02-26 18:20:58)
gv4l to stary program.Chyba już nie rozwijany dlatego są z nim problemy.(prawdopodobnie za nowe wersje bibliotek)
Zresztą to jest nakładka na transcode.
Na upartego można wyskrypcić to samo w tekstowym transcode.
Dlaczgo nie użyjesz świetnego programu do nagrywania o nazwie xdtv
Tylko jego używam.
Ma większą wydajność niż mencoder.
P.S.Gdzieś czytałem że nie ma go w repozytoriach ubuntu.
Mogę udostepnić swoją paczkę robioną na debianie Sid.
Powinna dzialać na ubuntu.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-02-19 10:49:57)
faktycznie nie ma dzięki za pomoc i ofertę chętnie skorzystam :)
Wysłane .
Konto na gmailu to szukaj w spamie.
Gmail wszelkie programy i archiwa klasyfikuje jako spam :)
ok dzięki było nawet w normalnej poczcie nie w spamie :)
Miałam zainstalować w terminalu ale jakaś ciemność mnie ogarnęła i nijak nie mogłam wywołać tego deba w terminalu
robiłam tak
kiki@kiki:~/Download$ sudo xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb sudo: xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb: command not found kiki@kiki:~/Download$ xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb bash: xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb: polecenie nieodnalezione kiki@kiki:~/Download$ cd /home/kiki/Download kiki@kiki:~/Download$ sudo xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb sudo: xdtv_2.4.1cvs14_i386.deb: command not found kiki@kiki:~/Download$
no i nie wiem co ja tu źle robię :(
ale zainstalowałam normalnie i nie uruchomiło mi się bo brakowało paczki tej http://debian-multimedia.org/dists/stable/main/bina … ibnextaw0.php
doinstalowałam i program się uruchamia tak że będę próbować go używać
a wiesz może czy w nim można używać schedulera czy trzeba jakoś kombinować z cronem :( którego jeszcze wcale nie znam - wiem tylko do czego służy
Już kiedyś Cię uczyliśmy jak się instaluje deby z palca.
Niestety nie zapamiętałaś.To przypomnę.
dpkg -i paczka.deb
Xdtv ma schedulera.Niestety nigdy z niego nie korzystałem więc w tej chwili trudno mi powiedzieć jak to działa.
Będę się musiał temu bliżeć przyjrzeć.
Dotychczas do nagrywania na "czas" używalem mencodera uruchamianego z crona.(bo xów nie potrzebuje)
Rada.
Do ustawiania kanałów nie używaj automatu tylko ręcznie to zrób.(ponoć sie automat wyklada nigdy nie sprawdzałem.)
Masz tu moj config do xdtv na jego bazie będzie Ci łatwiej.
# # Global options # norm = PAL-BG capture = grab source = Television deinterlace = Linear Blend subpage = 888 freqtab = pal-europe-west # You should uncomment this line # and modify it by your own specific channel: # mixer_tvchan = xxxxxx audio_dev = /dev/dsp restoresnd = off respectnullsnd = off vop_autograb = on xawpopup = on message_timer = 6000 decoration = on stayontop = off subtitles = off theme = (null) # # Fullscreen options # fullscreen = 640 x 480 fullscreen_mode = 3 pixsize = 128 x 96 windowsize = 384 x 288 colorkey = 123456 capture_size = 768 x 576 force_ratio = off adjust_width = off # # Grab options # grab_filepath = /home/adam jpeg_compression = 75 # # XOSD options # xosd = on xosd_main_color = white xosd_outline_color = black xosd_main_font = -*-ledfixed-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* xosd_vtx_font = -*-ledfixed-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* # # record options # container = AVI codec = FFMpeg Mpeg4 width = 640 height = 480 bitrate = 2000 quality = 5 stereo_mode = yes audio_codec = LAME MP3 correctdelaylame = yes mp3_bitrate = 128 mp3_quality = 5 mp3_vbr_mode = no mp3_vbr_quality = 8 fps = 25000 max_gap = 1 audio_fragments = 48 audio_sizefragment = 4096 min_quantizer = 2 max_quantizer = 8 audio_buffer_size = 1764 audio_freq = 48000 audio_fmt = s16le divx_path = /home/adam/XDTV display_frame = yes record_sub = no record_chg = no record_delay = 0 streaming_mode = no streaming_http_port = 63427 preview_player = mplayer -nofs -quiet -nosound # # record advanced options # ffmpeg_v4mv = no ffmpeg_naq = no ffmpeg_gray = no ffmpeg_gmc = no ffmpeg_qpel = no ffmpeg_ildct = no ffmpeg_keyint = 25 ffmpeg_vmax_b_frames = 0 ffmpeg_vlelim = 0 ffmpeg_vcelim = 0 ffmpeg_lumi_mask = 0 ffmpeg_dark_mask = 0 ffmpeg_tcplx_mask = 0 ffmpeg_scplx_mask = 0 ffmpeg_dia = 0 ffmpeg_cmp = 0 ffmpeg_subcmp = 0 ffmpeg_trell = no ffmpeg_last_pred = 0 ffmpeg_predia = 0 ffmpeg_precmp = 0 ffmpeg_umv = no ffmpeg_aic = no ffmpeg_mbd = 0 ffmpeg_cbp = no ffmpeg_obmc = no ffmpeg_ss = no ffmpeg_aiv = no ffmpeg_loop = no ffmpeg_ilme = no # # eventmap # # # alevt options # alevt_defaultpage = 100 alevt_finetune_mode = none alevt_finetune = 1 alevt_error_reduction = yes alevt_error_bell = no alevt_vbioffset = yes alevt_charset = latin-1 # # Channel options # [TVP1] channel = 51 norm = PAL-DK key = KP_End color = 65541 bright = 36182 contrast = 16864 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [TVP2] channel = 25 fine = 4 norm = PAL-DK key = KP_Down color = 65535 bright = 36616 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [TV4] channel = 48 fine = 5 norm = PAL-DK key = KP_Next color = 65535 bright = 37270 contrast = 16845 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [POLSAT] channel = 59 fine = 1 norm = PAL-DK key = KP_Left color = 65541 bright = 36616 contrast = 16838 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [TVN] channel = 56 fine = 2 norm = PAL-DK key = KP_Begin color = 65541 bright = 36614 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [WROCŁAW] channel = 42 fine = 5 norm = PAL-DK key = KP_Right color = 65541 bright = 36612 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [POZNAŃ] channel = 31 fine = 4 norm = PAL-DK key = KP_Home color = 65541 bright = 36612 contrast = 16846 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [CT1] channel = 36 fine = 5 norm = PAL-DK key = KP_Up color = 65541 bright = 36616 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [CT2] channel = 50 fine = 5 norm = PAL-DK key = KP_Prior color = 65541 bright = 36614 contrast = 16846 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [NOVA] channel = 53 fine = 5 norm = PAL-DK key = KP_Insert color = 65541 bright = 36614 contrast = 16847 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [TVN Opole] channel = 33 fine = 3 norm = PAL-DK key = slash color = 65541 bright = 36616 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG [Video] channel = NOTACHANNEL norm = PAL-DK source = Composite1 color = 65541 bright = 36616 contrast = 16848 deinterlace = Linear Blend type = ANALOG
Już kiedyś Cię uczyliśmy jak się instaluje deby z palca.
Niestety nie zapamiętałaś.To przypomnę.
no tak skleroza nie boli - już sobie zapisałam ale nie gwarantuję że znowu nie zapomnę :)
Co do programu to będę dopiero próbować - pozdrawiam
doprowadziłam te komputery do ładu tak że mi już w obydwu działa i gv4l i xdtv :)
w xdtv wiem jak ustawiać scheduler i jest ok ale jeszcze mnie nurtuje gv4l bo tam polecenie uruchomienia nagrywania jest
gv4l --file /home/kiki/.gv4l2/cron/schedule-1 --record
a jakie będzie stop record ? bo nie ma do wyboru tylko trzeba sobie samemu wymyślić :)
No i jeszcze jedna sprawa odnośnie xdtv w jednym komputerze bo w drugim jest dobrze a mianowicie nie nagrywa mi dźwięku i nie wiem gdzie to ustawić bo tylko w samym programie chyba trzeba przestawić coś bo w gv44 dźwięk jest nagrywany a w opcjach audio source jest ustawione video gdyż nic innego tam do wyboru nie mam ale działa.
Ostatnio edytowany przez figa (2009-03-01 13:25:04)
W xdtv żródło dzwięku co najwyżej można z lini polecen zdefiniować.
To zależy od karty dziękowej więc na jednym kompie moze byc dzwięk na drugim nie.
Czasami też xdtv ingeruje w mixer i trzeba na to uwazać.
Ja odpalam takim poleceniem xdtv
xdtv -c /dev/video0 -noalsa -noaop to fragment bo mam jeszcze w skrypcie zdefiniowane ustawienie mixera aby był na odpowiednią głośność i po wyłaczeniu mutowal line in.
Wlącz nagrywanie xdtv i pobaw się w tym czasie mixerem.
Myślę ze tam będzie przyczyna.
dzięki twoje polecenie działa tylko musiałam je skrócić do
xdtv -c /dev/video0 -noalsa
bo jak było całe to dźwięk był ale nagrany obraz nie był czysty tylko miała jakąś morę na sobie
Tak jak teraz jest dobrze ale dalej nie wiem jak powinno być w mikserze ustawione żeby było dobrze. grunt że działa - dzięki :)
Z ciekawości się zapytam.
Jaką masz wersję transcode
Chciałem przetestować ten gv4l skompilowalem go sobie i odpala ale uparcie twierdzi ze nie mam zainstalowanego transcode mimo że mam.
Na stronie programu jest coś o wersji 0.6.8 a ja mam duzo nowszą i może to jest przyczyna.
Nie chce mi się zaś dla testu tylko szukać i kompilować tej wersji.
kiki@kiki:~/Pulpit$ transcode ver transcode v1.0.2 (C) 2001-2003 Thomas Oestreich, 2003-2004 T. Bitterberg [transcode] warning : unused command line parameter detected (1/2) [transcode] warning : argc[1]=ver (unused) 'transcode -h | more' shows a list of available command line options. kiki@kiki:~/Pulpit$
a w repozytoriach pokazuje mi że mam zainstalowana wersję 2:1.2-0.8ubuntu10.1 więc nie wiem co jest prawidłowe - może gdzieś indziej mam sprawdzić ?
a dalej nie wiesz jak zastopować to nagrywanie w gv4l ? :)
Ostatnio edytowany przez figa (2009-03-02 15:11:49)
Żeby to powiedzieć to musiał by mi ten program ruszyć. :)
Narazie można to zrobić w okrężny sposob dopisując sobie to do crona.
MAILTO="" # m h dom mon dow command DISPLAY=":0.0" SHELL=/bin/sh PATH=/usr/bin:/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin/:/usr/games:/home/all/bin 5 15 2 3 * killall transcode
Wyłaczy nagrywanie gv4l (transcode) 2 marca o piętnastej pięć.
Zwróć uwagę na to co u góry to ważne aby cron prawidłowo działał.
Odpaliłem to gv4l po zainstalowaniu transcode od ubuntu.
Niestety nic mi z niego ponieważ nie wspiera mojej karty (v4l2) zrestą ubuntowe transcode nie ma modułu v4l2.
Zasada dzialania schedulera w gv4l jest taka ze dodaje ten wpis do crona co zresztą widać w tym okienku.
Więc nie widzę przeszkód aby ręcznie dokładać zakończenie nagrania jak podałem wyżej.
Crontaba odpalisz poleceniem
crontab -e
to znaczy ja myślałam że może do polecenia
które rozpoczyna nagrywanie jest jakieś podobne które kończy nagrywanie np / wymyślam /
gv4l --file /home/kiki/.gv4l2/cron/schedule-1 --stop record
:) / nie działa / czy
gv4l --file /home/kiki/.gv4l2/cron/schedule-1 --killal record
czy jakieś temu podobne tylko prawidłowe
próbowałam szukać na googlach ale znalazłam tylko sposoby na wywoływanie jakichś poleceń np. cyklicznych itp ale nie doszukałam się jak przerwać wykonywanie polecenia.
Popróbuję twoich sposobów :)
No przecież Ci napisałem wyżej jak przerwać polecenie nagrywania.
Ubić proces.
ok dobra zrobię jak piszesz
Widzę że jak odpalę crontab poleceniem które mi podałeś to tam jest polecenie zatrzymujące nagrywanie / wcześniej jest tam to rozpoczynające nagrywanie /.
# untitled 11 13 1 3 * gv4l --file /home/kiki/ .gv4l2/cron/schedule stop --record
Czy ja dobrze to rozumie że w miejsce 11 13 1 3 trzeba wpisać odpowiednio minuta,godzina,dzień i miesiąc najpierw rozpoczęcia nagrywania, potem zakończenia w tym pliku crona i zapisać go. Potem do następnego nagrywania trzeba ten plik tylko przeedytować pewnie.
Ostatnio edytowany przez figa (2009-03-02 22:08:06)
Tak dobrze rozumiesz i tak można zrobić.(ja tak robię jak mencoderem nagrywam)
Trzeba jednk jedną rzecz wziąść pod uwagę.
Masz tam w tym poleceniu gv4l zdefiniowane stację tv parametry.Jak chcialabyś inaczej to sama edycja crona nie pomoże.
Najlepiej było by sobie napisać gotowe skrypty dla transcode czy mencodera osobny na każdą stację.
Podajesz scieżki do nich do crona i twa ingerencja ogranicza sie tylko do wyedytowania crona ustawienia daty i czasu rozpocżęcia nagrywania przez konkretny skrypt (program) i czasu zakończenia (który jest wspólny dla wszystkich skryptów){killall transcode}
U mnie wygląda to tak
MAILTO=adam # X display variable DISPLAY=":0.0" # X display variable DISPLAY=":0.0" SHELL=/bin/sh PATH=/usr/bin:/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin/:/usr/games:/home/all/bin * * * * * echo "test" >> $HOME/cron.log 5 15 2 * * killall mencoder # 20 14 2 * * /home/adam/Mplayer_TV/Record/tvp1 >> /dev/null 38 10 1 * * /home/adam/Mplayer_TV/Record/tvp2 >> /dev/null 28 13 26 * * /home/adam/Mplayer_TV/Record/tv4 >> /dev/null 45 13 31 * * /home/adam/Mplayer_TV/Record/polsat >> /dev/null
dzięki ilin ale to jakbym potrzebowała nagrywać z kanałów bo jak na razie to moje potrzeby ograniczają się do nagrywania z composite gdyż nagrywam z cyfry - tuner mam podłączony bezpośrednio do karty Tv w komputerze / cyfra ma akurat 2 wyjścia euro więc jedno mam podpięte do TV a drugie do komputera / euro - czincze /
To jeszcze lepiej.
Jeden prosty skrypcik.(raz na zawsze)
Dwa wpisy w cronie i całe nagrywanie.
Bez paprania się z jakimiś graficznymi nakładkami.
właśnie, dzięki ilin za pomoc i wiedzę którą znowu dzięki tobie poszerzyłam :) pozdrawiam
Ja myślę ze jeszcze nie do końca.
To nie jest zadne polecenie do nagrywania.
To tylko polecenie do nakładki gv4l
Można się bez tego obejść.
Twoje faktyczne polecenie do nagrywania wygląda mniej więcej tak
transcode --progress_off -i /dev/video0 -p /dev/dsp -V -u 100 -g 384x288 -f 0,3 -y ffmpeg -F mpeg4 --import_v4l 0,TVP1 -o /home/adam/XDTV/xxxa.avi.append -w 2000 -b 128 -I 5
I lepiej je sobie wrzucić do skryptu i go uruchamiać.
Jak sprawdzić jak wygląda Twoje faktyczne polecenie do nagrywania?
Bardzo prosto.
Jak zaczniesz cos nagrywać to w drugim terminalu przekieruj do pliku polecenie ps ax.
ps ax > plik.text
Możesz zawartośc tego pliku wkleić tutaj to coś wyskrypcimy i gv4l będzie Ci zbędne. :)
witam
wracam do swojego wątku :) zainstalowałam na Ubuntu 9.10 xdtv ale niestety nie uruchamia mi się bo
kiki@kiki:~/Pulpit$ xdtv xdtv: error while loading shared libraries: libdivxencore.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory kiki@kiki:~/Pulpit$
szukałam w repozytoriach, była jakaś jedna paczka mająca coś wspólnego z tym pakietem więc ją doinstalowałam i dalej to samo
Szukałam w internecie czegoś na ten temat ale nie bardzo mi to wychodzi :(
Pewnie znów mi brak jakiejś paczki :(
Spróbuj zainstalować xdtv z debian-multimedia.
http://debian-multimedia.org/dists/testing/main/binary-i386/
Tam powinny być wszystkie zależności spełnione.
Ilin jak zawsze niezawodny :) bardzo dziękuję za tak szybki odzew
próbuję z tej strony http://debian-multimedia.org/dists/testing/main/bin … kage/xdtv.php i mam niespełnione zalezności
Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: libx264-79 (>= 1:0.svn20091125
ale zainstalowałam Zapping , może będzie mniej upierdl.....y , w opcjach poprzestawiałm i mam w nim dźwięk i obraz z TV więc już pół sukcesu.
Czytałam że tym Zappingiem można nagrywać ale jak to na razie nie widzę :(
Potrzebuje jakiegoś bezproblemowego "nagrywacza" :) z TV nie upieram się przy xavtv czy też gv4l bo z nimi mam stale jakieś kłopoty.