Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Prosze o pomoc z hotkeysami...
Walczlem z tym 2 miesiace temu i poleglem, musialem pracowac na windzie bo nie mialem czasu na dalsza zabawe, teraz juz nie daje rady z tym systemem, a ze mam troche czasu postanowilem znow zawalczyc.
Moj problem jest nastepujacy:
Jasnosc ekranu dziala tylko na max i na min, poza tym "reagowanie" na klawisze jest masakrycznie wolne, druga sprawa gdy przez pewien czas nie zrobie nic na lapku np gdy czytam artykul, wowczas jasnosc automatycznie ustawia mi sie namax.
Moze zle szukam, ale wierzcie mi, uzylem wszystkich logicznie mi kombinacji do wyszukiwania hasla w googlach.
Probowalem sie sugerowac thinkpadwiki, tpb mam zainstalowane, acpi-thinkpad nie moge znalezc jak wtloczyc w zycie.
Bylbym wdzieczny za kazda pomoc bo kolejnego semestru na windzie chyba nie wytrzymam :(
zerknij
cat /proc/acpi/video/*/brightness
Tam będziesz widział jakie wartości do tego pliku można wstawiać (o ile pamięttam 100 95 90 85 etc.). Teraz pozostaje tylko napisać sobie skrypt do acpi/xev który będzie je wstawiał.
Co do prędkości reagowania tych klawiszy (fn+brightness) to mam taką samą sytuację i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Nie szukałem.
Jesli chodzi o jasność ekranu to mozesz tez spróbować programu xbacklight np. xbacklight -set 50
najbardziej jednak denerwujace jest ustawienie sie (po uplywie ok minuty bezczynnosc)i na maximum :(:(:(
Hmmmm, no to faktycznie podejrzane. Ja mam R61 i na żadnej dystrybucji takich figli mi nie płatał.
Witam. W moim R61i nie mam problemow z jasnoscia ekranu poslugujac sie funkcyjnymi. Uzywam Gnome'a i wszystko jest ok. Co do reakcji na klawisze to rownierz zauwazylem male spowolnienie od momentu aktualizacji WM'a ale... nie przeszkadza mi to. We fluxie trzeba bylo uzyc tpb ale... nie korzystalem.
zaczalem zglebiac temat bardziej(o dziwo znalalem cos czego wczesniej nie czytalem), poinstalowalem inne paczki np hotkey-setup
to samo...
czytam czytam, komus chyba nie dzialaly zupelnie hotkeysy, drugi polecil mu dodanie suwaka jasnosci na pasku, mysle co mi tam sprobuje moze to chociaz zadziala
- DZIAŁA!!! , co wiecej plynnie, no i najwazniejsze nie powraca do max ustawien, hotkeysy dzialaja wolno jak dzialaly, z tym ze nie dziala do rozjasniania :D
ogolnie suwak mi wystarcza, jednak jesli ktos mialby pomysl jak rozwiazac rozjasnianie, zaznaczam ze przyciemnianie dziala, bylbym wdzieczny
Ja u siebie to zrealizowałem tak (Dla Fluxboxa, w sumie nie napisałeś jakiego WMa używasz):
~/.fluxbox/keys
# Poziom jasnosci OnDesktop 212 :ExecCommand sudo /home/urug/bin/brightness.sh up OnDesktop 101 :ExecCommand sudo /home/urug/bin/brightness.sh down
Skrypcik:
#!/bin/bash STEP=5 FONT="-sony-fixed-medium-r-normal--24-230-75-75-c-120-iso8859-1" COLOR="GREEN" FILE="/proc/acpi/video/VID1/LCD0/brightness" case "$1" in up) DZIALANIE="+" ;; down) DZIALANIE="-" ;; *) exit 1 ;; esac BRIGHT=$(awk '/current:/{ print $2 }' $FILE) NEW=$(( $BRIGHT $DZIALANIE $STEP )) if (( $NEW > 100 )); then NEW=100 elif (( $NEW == 95 && $BRIGHT == 100 )); then NEW=90 elif (( $NEW == 95 && $BRIGHT == 90 )); then NEW=100 elif (( $NEW < 20 )); then NEW=20 fi echo $NEW > $FILE killall osd_cat 2> /dev/null osd_cat -b percentage -P "$NEW" -T "Poziom jasnosci: $NEW%" -p middle -f "$FONT" -d 3 -s 2 -c "$COLOR" &
Ostatnio edytowany przez urug (2009-02-27 14:44:43)