Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich. Wlasnie probuje przekonac sie do Debiana, ale... Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o... zaleznosci. Wczesniej uzywalem Slackware, a w nim jak wiadomo zaleznosci samemu sie rozwiazuje. Debian stara sie zrobic to za mnie, z tym ze nie do konca mu to wychodzi. Ale do rzeczy. Pytanie:
Instalacja MOC (Music On Console)
Ni huhu nie wiem jak zainstalowac ten swietny program. Wklepuje:
debian:~# aptitude install moc Czytanie list pakietcYOw... Gotowe Budowanie drzewa zalee+noeIlci Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stancYOw pakietcYOw... Gotowe Odczyt opiscYOw zadae+... Gotowe Nastd>=pujd+ce pakiety majd+ NIESPEe|NIONE zalee+noeIlci: libavc1394-0 libfreebob0 Nastd>=pujd+ce NOWE pakiety zostand+ zainstalowane: libfaad0{a} libflac8{a} libid3tag0{a} libiec61883-0{a} libjack0{a} libmad0{a} libmodplug0c2{a} libmpcdec3{a} libogg0{a} libraw1394-11{a} libresid-builder0c2a{a} libsamplerate0{a} libsidplay2{a} libsidutils0{a} libsndfile1{a} libspeex1{a} libtag1c2a{a} libtagc0{a} libvorbis0a{a} libvorbisfile3{a} libwavpack1{a} moc 0 pakietcYOw aktualizowanych, 24 instalowanych, 0 do usunid>=cia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 3557kB archiwcYOw. Zajd>=te po rozpakowaniu: 7352kB. Nastd>=pujd+ce pakiety majd+ niespee+nione zalee+noeIlci: libfreebob0: Wymaga: libraw1394-8 ktcYOry jest pakietem wirtualnym. libavc1394-0: Wymaga: libraw1394-8 ktcYOry jest pakietem wirtualnym. Nastd>=pujd+ce dziae+ania rozwid+e+d+ problemy z zalee+noeIlciami: Zatrzymanie biee+d+cych wersji nastd>=pujd+cych pakietcYOw: libavc1394-0 [nie zainstalowany] libfreebob0 [nie zainstalowany] libjack0 [nie zainstalowany] moc [nie zainstalowany] Wynik: -9852 Zaakceptowad+ rozwid+zanie? [T/n/q/?] Nie zostand+ zainstalowane, zaktualizowane ani usunid>=te e+adne pakiety. 0 pakietcYOw aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunid>=cia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwcYOw. Zajd>=te po rozpakowaniu: 0B. Kontynuowad+? [T/n/?] Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Czytanie list pakietcYOw... Gotowe Budowanie drzewa zalee+noeIlci Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stancYOw pakietcYOw... Gotowe Odczyt opiscYOw zadae+... Gotowe debian:~#
Pytanie jest takie, czy mozna jakos zainstalowac MOC bez tych wszystkich zaleznosi? Np. libjack zupelnie mi nie jest potrzebny. Moge co prawda pobrac sobie zrodla i skompilowac samemu, ale nie po to probuje sie przesiasc na Debiana, zeby kompilowac wszystko tak jak w Slacku. Moze jest jakas metoda zeby przebudowac ta paczke ktora jest w repo, odejmujac np obsluge tego jacka (hehe).
Gdyby ktos pytal to mam Debiana w wersji unstable + xorg z repo experimental.
Ostatnio edytowany przez mozgu (2009-02-26 16:20:08)
Możesz spróbować
aptitude install --without-recommends paczka
Jednak jeżeli program wymaga jakiś libów, to raczej bez nic nie ruszy, tak? Więc pozostaje rekompilacja z mniejszą ilością zależności, a to się jak zauważyłeś mija z celem. Pozostaje się pogodzić z tym, że są takie a nie inne zależności :-)
A co do błędów - chciałeś sid'a, masz sida :-P
Ostatnio edytowany przez urug (2009-02-26 16:40:24)
Szczerze mowiac to wszystko mi juz jedno z jakimi zaleznosciami. Byle sie zainstalowalo, a jak widac nie chce.
mozgu napisał(-a):
Gdyby ktos pytal to mam Debiana w wersji unstable + xorg z repo experimental.
Tymczasowo niespełnione zależności zdarzają sie w Sidzie. Poczekaj jakiś czas, zrób update i spróbuj ponownie.
To ciekawe
Debian Sid + repo siduxa i experimental
debian:/home/kasia# aptitude install moc Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libresid-builder0c2a{a} libsidplay2{a} libsidutils0{a} moc 0 pakietów aktualizowanych, 4 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych. Do pobrania 394kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 1192kB. Kontynuować? [T/n/?]
Obawiam się że zbyt agresywne mieszanie dystrybucji powoduje takie problemy.
Jak tam też preferencję apta wyglądają?
Szczerze mowiac to chyba w ogole nie wygladaja. Jesli chodzi o /etc/apt/preferences to stworzylem sobie cos takiego:
Package: * Pin: release a=unstable Pin-Priority: 900 Package: * Pin: release a=experimental Pin-Priority: 800 Package: xorg Pin: release a=experimental Pin-Priority: 999
... ale to chyba i tak nic nie daje, bo zeby zainstalowac xorg z experimentala musialem dodac do apt-geta przelacznik "-t experimental" bo normalnie chcial instalowac X'y z sida.
Przy okazji... kompilacja MOC'a na Debianie to koszmar. Nie da sie instalowac paczek w taki sposob, zeby zawsze zawieraly pliki naglowkowe? Czyli np jesli instaluje libfaad0 to zeby automatycznie sie zainstalowalo libfaad-dev ? Dociaganie wszystkich paczek *-dev to tragedia.
Poproś aptitude o więcej rozwiązań.
Ja te kluczowe pakiety miałem już zainstalowane.
Powinno się tez z testinga dać zainstalować.
ilin napisał(-a):
Poproś aptitude o więcej rozwiązań.
Ja te kluczowe pakiety miałem już zainstalowane.
Powinno się tez z testinga dać zainstalować.
Mozna troche jasniej? Jakie rozwiazania masz na mysli?
Nastd>=pujd+ce dziae+ania rozwid+e+d+ problemy z zalee+noeIlciami: Zatrzymanie biee+d+cych wersji nastd>=pujd+cych pakietcYOw: libavc1394-0 [nie zainstalowany] libfreebob0 [nie zainstalowany] libjack0 [nie zainstalowany] moc [nie zainstalowany] Wynik: -9852 Zaakceptowad+ rozwid+zanie? [T/n/q/?]
Naciśnij n
ZaakceptowaÄ rozwiÄzanie? [T/n/q/?] n *** Nie ma wiÄcej rozwiÄzaĹ *** NastÄpujÄce dziaĹania rozwiÄĹźÄ problemy z zaleĹźnoĹciami: Zatrzymanie bieĹźÄcych wersji nastÄpujÄcych pakietĂłw: libavc1394-0 [nie zainstalowany] libfreebob0 [nie zainstalowany] libjack0 [nie zainstalowany] moc [nie zainstalowany] Wynik: -9852 ZaakceptowaÄ rozwiÄzanie? [T/n/q/?]
... i tak w kolo Macieju
http://packages.debian.org/search?keywords=+libraw1 … p;section=all
Spróbuj go z palca zainstalować.
Albo dodaj repo testing.
debian:/home/kasia# aptitude show libraw1394-8 Pakiet: libraw1394-8 Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wersja: 1.3.0-4 Priorytet: opcjonalny Sekcja: libs Opiekun: Guus Sliepen <guus@debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 73,7k Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) Sugeruje: libraw1394-doc Opis: library for direct access to IEEE 1394 bus (aka FireWire) libraw1394 is the only supported interface to the kernel side raw1394 of the Linux IEEE-1394 subsystem, which provides direct access to the connected 1394 buses to user space. Through libraw1394/raw1394, applications can directly send to and receive from other nodes without requiring a kernel driver for the protocol in question. Strona domowa: http://www.linux1394.org/