Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Robiłem upgrade do nowszego jajka (2.6.26) i wyrzuca mi:
Konfigurowanie debian-archive-keyring (2009.01.31) ...
gpg: symbol lookup error: /usr/local/lib/libreadline.so.5: undefined symbol: PC
gpg: symbol lookup error: /usr/local/lib/libreadline.so.5: undefined symbol: PC
dpkg: błąd przetwarzania debian-archive-keyring (--configure):
podproces post-installation script zwrócił kod błędu 127
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
debian-archive-keyring
Próbowałem:
dpkg-reconfigure debian-archive-keyring
Ale pokazuje:
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: debian-archive-keyring jest uszkodzony, lub nie jest w pełni zainstalowany
Próbowalem:
aptitude remove debian-archive-keyring
Pokazuje:
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
debian-archive-keyring
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 410 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 61,4kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
apt: Wymaga: debian-archive-keyring którego nie można zainstalować
Rozwiązywanie problemów...
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
apt
apt-file
apt-utils
aptitude
libapt-pkg-perl
synaptic
tasksel
tasksel-data
Pozostawienie następujących problemów z zaleznościami:
debconf recommends apt-utils (>= 0.5.1)
deborphan recommends apt
lsb-release recommends apt
Wynik: -378
Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]
i nie wydaje mnie się aby to NIE był dobry pomysł... "libreadline" nie chciałbym usuwać, bo wiem, że jedna na chwile obecnie kluczowa aplikacja z niego korzysta..
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-02-26 12:19:01)
apt tez nie radzilbym usuwac ...
napisz jaka wersja i sprawdz zaleznosci libreadline, mozesz sprobowac tez go zaktualizowac ...
Dlaczego libreadline.so.5 masz w /usr/local/? Skąd on jest?
Z tego co pamiętam to instalowałem ze źródeł (taki był wymóg), no ale też wychodzi na to, że z repo mam zainstalowane.
find / -name libreadline.so.5
/lib/libreadline.so.5
/usr/lib/debug/libreadline.so.5
/usr/local/lib/libreadline.so.5
PS. W pierwszym poście zabrakło słowa "nie" -poprawiłem.
Może po prostu (skoro był taki wymóg) podlinkuj z /lib/readline do /usr/local/lib/readline? A najlepiej to posprawdzaj co faktycznie jest biblioteką, a co symlinkiem.
1. Owszem, może i masz z repo, ale local ma pierwszeństwo nad "nielocal".
2. Wymóg czego?
3. Spróbuj spreparować PATH żeby nie zawierał /usr/local/ i wykonaj dpkg --configure -a, może się uda na repowym libreadline
4. Co nie zmienia faktu, że ten źródłowy libreadline jakiś lewy jest.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-26 12:50:02)
Mam tak:
ls -l /usr/lib/libreadline* -rw-r--r-- 1 root root 470484 sty 14 12:19 /usr/lib/libreadline.a lrwxrwxrwx 1 root root 21 lut 25 17:49 /usr/lib/libreadline.so -> /lib/libreadline.so.5
ls -l /usr/local/lib/libread* -rw-r--r-- 1 root staff 1097156 lis 15 11:43 /usr/local/lib/libreadline.a lrwxrwxrwx 1 root staff 16 lis 15 11:43 /usr/local/lib/libreadline.so -> libreadline.so.5 lrwxrwxrwx 1 root staff 18 lis 15 11:43 /usr/local/lib/libreadline.so.5 -> libreadline.so.5.2 -r-xr-xr-x 1 root staff 640979 lis 15 11:43 /usr/local/lib/libreadline.so.5.2
2. Już nie pamiętam, ale dla jakieś aplikacji było napisane w INSTALL aby wziąć ze źródeł i był nawet link podany do tego libreadline (raczej stare)
3. Tzn? Symlinki?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-02-26 12:53:02)
@azhag:
4. Co nie zmienia faktu, że ten źródłowy libreadline jakiś lewy jest.
Może po prostu nie dodał jakichś opcji przy ./configure? Ostatnio przyszło mi instalować rtorrenta i okazało się, że repowy libtorrent jest skompilowany bez DHT.
W tej chwili:
#dpkg --configure -a Konfigurowanie debian-archive-keyring (2009.01.31) ... gpg: symbol lookup error: /usr/local/lib/libreadline.so.5: undefined symbol: PC gpg: symbol lookup error: /usr/local/lib/libreadline.so.5: undefined symbol: PC dpkg: błąd przetwarzania debian-archive-keyring (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 127 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: debian-archive-keyring
3. Spróbuj spreparować PATH żeby nie zawierał /usr/local/ i wykonaj dpkg --configure -a, może się uda na repowym libreadline
Możesz coś więcej na ten temat?
Hm, tylko PATH jest od binarek, nie bibliotek... nie wiem co odpowiada za lokalizację bibliotek.
Ostatnia myśl więc:
rm /usr/local/lib/libreadline.* ldconfig
Na razie wszystko jest okay..
Strony: 1