Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, szukam kilku porządnych programów konsolowych, jednak jest kilka programów do wyboru na jeden mój 'problem' no i nie mam zielonego pojęcia jaki może być najlepszy, dlatego pytam: jakie najlepiej wybrać programy konsolowe do:
muzyki, jabbera, edytor tekstu (aktualnie nano, planuję vim'a się nauczyć),
Pamiętam że wczoraj jak myślałem o tym to było tego więcej, najwyżej popytam jeszcze przy odpowiadaniu ;)
muzyka - mpd+ncmpc, albo moc
do drobnych edycji tekstu sam używam nano, a jak pisze coś większego, to niezbędny jest ooo.
Do jabbera możesz wybierac ekg2,centerim,finch,mcabber więcej o tym tu
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11861
Do muzyki filmów ,radia jest uniwersalny mplayer.
Weisu napisał(-a):
(aktualnie nano, planuję vim'a się nauczyć),
polecenie vimtutor - to taka podstawa, jak po tym tutorialu nadal będziesz chciał używać vim'a to chyba Ci tak zostanie. :)
jako edytor tekstu polecam tandem emacs (większe teksty) + zile (byle pierdółka)
tutorial po angielsku uruchamisz przez C-h t (ctrl+h t), po polsku możesz wybrać przez menu (w konsolowej wersji menu otwierasz przez M-` (alt+` lub esc+`)) Help > Emacs Tutorial (choose language)... > Polish
jeśli chcesz tylko w formie konsolowej zainstaluj emacs-nox (skompilowany bez obsługi X) lub zainstaluj graficzny (polecam raczej emacs-gtk niż emacs, skompilowany z obsługą GTK2, zamiast brzydkiego sam-nie-wiem-czego) i dodaj alias emacs='emacs -nw' (jeśli uruchomisz przy wyłączonym X, uruchomi się konsolowy i tak)
urug napisał(-a):
mp3blaster
imho ssie niemiłosiernie, ani łądnie wygląda, ani wielu formatów nie obsługuje
z muzyki tylko moc lub mpd+ncmpc+mpc, do płyt audio tcd
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-10-09 09:35:43)
mocp links2 mc
generalnie to wszystkie programy uruchamiam z konsoli niechce mi sie myszka ganiać po oknie menu fluksa
Jest program konsolowy do ed2k??
mldonkey ma konsolowego klienta, na pewno via telnet i chyba jeszcze jakiś