Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Wywaliłem ostatnio KDE i Gnome'a, działam na fluxboxie. Wyrzuciłem tez gdm moj menedzer logowania do X'ow i w zwiazku z tym pytanie. Chciałbym zeby po logowaniu w konsoli textowej wlaczaly mi sie automatycznie X'y ze fluxboxem.
dopisz co trzeba do ~/.bashrc
Moim zdaniem do ~/.xsession trzeba dopisac np:
exec fluxbox
a moim zdaniem do ~/.dmrc
[Desktop]
Session=fluxbox
To co trzeba dopisać do tego ~/.bashrc?
A może zdecydujecie się na jeden sposób? :D
co do pomysłu FF: a do tego i tak nie trzeba uzyć startx?
Wywaliłem ostatnio KDE i Gnome'a, działam na fluxboxie. Wyrzuciłem tez gdm moj menedzer logowania do X'ow i w zwiazku z tym pytanie. Chciałbym zeby po logowaniu w konsoli textowej wlaczaly mi sie automatycznie X'y ze fluxboxem.
Czyli xy sie nie uruchamiają, wpisujesz login i hasło w konsoli czyli logujesz sie, a potem odpalasz x'y poleceniem 'startx', czyli niezupełnie po logowaniu odpalą sie x'y bo trzeba wydac jeszcze jedno polecenie. ale chyba o to chodzi chyba ze niezrozumiłem.
Bez polecenia startx. Tak jak uruchamia sie distro DamnSmallLinux
w pliku ~/.bash_profile dodaj wpis na koncu
Kod:
startxi po bólu :P
teraz gdy sie zalogujesz na swego uzytkownika odrazu mu sie wlacza domyslne Xy :)
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then startx fi
wersja nieco ulepszona, gdy chcemy się przełączyć z xów na konsolę :)