Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-02-18 09:51:29

bucz - Użytkownik

bucz
Użytkownik

Zapisanie strony łącznie z formatiwanie CSS

Witam,

mam zwykłą stronę, która używa CSS. Chcę zrobić coś takiego, że zgram widok strony lokalnie do siebie i będę mógł ją przejżeć, ale chce miec ją w JEDNYM pliku html. Czyli chciałbym żeby to co zgram nie było kodem strony z odnośnikami html ale samym widokiem używającym tego co jest zdefiniowane w CSS (kolory, czcionki itp).

Próbowałem links2 -source ale wtedy trace formatiowanie CSS, oraz links2 -dump ale wtedy dostaje jedynie tekst bez kolorów nawet

Chce to robic automatycznie co jakos czas, dlatego używam nażędzi jak links2 itp (gdyby nie to, wszedłbym sobie na strone Firefox-em i tyle : )

#2  2009-02-18 15:03:17

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Zapisanie strony łącznie z formatiwanie CSS

wget z rekursja, httrack ... aczkolwiek to da katalog nie plik wiec potem jakis awk/sed aby to scalic ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-02-18 20:44:39

bucz - Użytkownik

bucz
Użytkownik

dzieki,

właśnie chodzi mi o cos innego. Żadne rekursje czy takie tam, ja chce miec jedynie jeden widok strony, bez funkcjonalnosci, podstron, skryptow, itp. bardziej ma to przypominać screenshot niż kompletne rozbutowane drzewo. idealnie - 1 plik z html + ewentualnie grafika, ale zadnych odnosnikow do CSS czy uruchamiania CGI

#4  2009-02-19 08:31:26

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

I może ma byś jeszcze oprawione w czerwoną, zygzakową ramkę? Nie da się tego zrobić bez obróbki tekstowej plików, bo trzeba akrusz stylów, jeśli taki jest, umieścić w pliku html, paniał? Specyfika html'owego dokumentu jest taka, że istnieją odnośniki do innych dokumentów.
To co chcesz zrobić wymaga konwersji do innego formatu.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#5  2009-02-19 09:51:39

bucz - Użytkownik

bucz
Użytkownik

czadman napisał(-a):

To co chcesz zrobić wymaga konwersji do innego formatu.

Niech i tak sie stanie! jeśli jest tylko taka możliwośc, może to być nawet konwersja strony w tle do innego formatu jak RTF albo coś innego bardziej pasującego. Sam nie wiem. Ale może ktoś sie :)

#6  2009-02-19 12:27:19

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

KDE sprytnie rozwiazuje ten problem ... katalog z wszystkimi pliczkami potrzebnymi do pokazania strony laduje do tar i nazywa to .war :-)

mozesz sprobowac druknac to do jakiegos pdf'a lub ps'a

BTW czemu ma sluzyc to ze to ma byc koniecznie jeden plik z zapisanym formatowaniem css, ale bez calej reszty?

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#7  2009-02-19 14:00:19

bucz - Użytkownik

bucz
Użytkownik

z tym war dobre. A może jakieś sugestie co do tego drukowania, poza środowiskiem graficznym...?

Chodzi o to, że mam program do monitorowania sieci (Nagios) i chciałbym jedna stronę (podsumowanie) raz dziennie wysyłać  mailem do zaintresowanych osób.

#8  2009-02-19 14:28:12

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

bucz napisał(-a):

Chodzi o to, że mam program do monitorowania sieci (Nagios) i chciałbym jedna stronę (podsumowanie) raz dziennie wysyłać  mailem do zaintresowanych osób.

trzebabylo tak od razu :-) - sciagasz sobie kompletna strone (np. httrack) i kozystasz z html2ps ... jezeli wolisz pdf mozesz potem zrobic pstopdf

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-02-19 14:28:21)

#9  2009-02-19 14:34:56

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

http://www.nagiosexchange.org/ - tu można znaleźć różne narzędzia do nagiosa, min do tworzenia raportów.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

Stopka forum