Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Loguję się tak:
ssh -l kondzio14 192.168.1.1
I dostaję na powitanie info o ostatnim logowaniu (z mojego komputera):
Last login: Tue Feb 17 10:05:51 2009 from laptop_eth
I będąc na serwerze to co znajduje się przed znakiem zachęty oraz on sam:
[kondzio14@pld ~]$
ssh kondzio14@192.168.1.1 'cat plik' > plik_lokalny
(I wyjątkowo ugryzę się w język przed jakąś flejmogenną uwagą.)
Minio napisał(-a):
Hmm.. kondzio14 to użytkownik obok root'a na serwerze, a adres IP 192.168.1.1 to adres serwera, więc jesteś pewien, że tak? Bo komunikat wciąż ten sam...
Ja dałem w ten sposób:
ssh laptop_eth@192.168.1.21 'cat /etc/nshield/minimum-mac-test' > plik_lokalny
Bo.. w pliku /etc/hosts na serwerze mam wpis '192.168.1.21 laptop_eth' i to na ten komputer w sieci lokalnej chcę "wysłać plik". Ale tym razem:
ssh: connect to host 192.168.1.21 port 22: Connection refused
kondzio14 napisał(-a):
Minio napisał(-a):
Hmm.. kondzio14 to użytkownik obok root'a na serwerze, a adres IP 192.168.1.1 to adres serwera, więc jesteś pewien, że tak?
Tak. Podajesz nazwę użytkownika NA maszynie na której chcesz się zalogować, i oczywiście jej adres.
Tak, ale mój problem polega na czymś innym. Nie mam problemu z logowaniem się, ani nie chce wysyłać pliku na serwer. Chcę wysłać plik będąc zalogowanym zdalnie na serwerze na komputer lokalny z którego się dostałem.
zssh powinno zrobić to czego oczekujesz, po prawdzie jednak mi nie udało się go zrozgryźć
azhag napisał(-a):
zssh powinno zrobić to czego oczekujesz, po prawdzie jednak mi nie udało się go zrozgryźć
W czasie sesji jak chce się skopiować plik naciska się <Ctrl+Space> i przechodzi się do trybu podobnego jak w kliencie ftp.
Tyle, że mi się sesja zawieszała w czasie kopiowania ze zdalnej maszyny.
kondzio14 napisał(-a):
Tak, ale mój problem polega na czymś innym. Nie mam problemu z logowaniem się, ani nie chce wysyłać pliku na serwer. Chcę wysłać plik będąc zalogowanym zdalnie na serwerze na komputer lokalny z którego się dostałem.
Tak na prawdę nie masz problemu.
kondzio14 napisał(-a):
A taki program jak mc to znasz ? Naciskasz F9 i z rozwijanego menu wybierasz "połączenie po powłoce". Istny hardcore.
czadman napisał(-a):
Tak na prawdę nie masz problemu.
Ma, ale z czym innym.
Uważałbym z mc, kilka razy zmienił mi prawa do $HOME i konieczna była interwencja roota.
naprawde kombinujesz jak kon podgore i chyba nie chce Ci sie przeczytac podstawowych informacji o ssh i pochodnych ...
kopiowac mozesz w dowolne strony:
- na lokalnej wydajesz polecenie
scp kondzio14@192.168.1.1:/etc/nshield/minimum-mac-test .
- podobnie mozesz uczynic ze strony zdalnej:
scp /etc/nshield/minimum-mac-test kondzio14@192.168.1.21:.
- mozesz tunelowac rsynca, montowac jako filesystemy, wykonywac polecenia zdalnie otrzymujac lokalny input i robic multum rzeczy ...