Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie - nie wiem co sie stalo - przy probie logowowania na routerek mam
ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host
Mam tak z kazdej jednej maszyny - z zewnatrz, z lanu, z roznych kompow. Czy to znaczy, ze sshd odjechalo i nedynym sposobem bedzie restart demona? Bede sie musial pofatygowac na miejsce...
sshd zyje ale z jakis powodow zamyka Twoje polaczenie ... wiecej info bedzie w logu wiec jak niemasz rsc to raczej musisz sie pofatygowac ...
urug napisał(-a):
Sprawdź czy nie przeprowadza ktoś na Tobie właśnie jakiegoś ataku brute force.
Raczej bym podejrzewał man-in-the-middle
Powiem wam tak - sshd po prostu zdechl ot co, zrestartowalem demona i jest ok...
Powiem wiecej - zjawisko jest mi blizej nie znane, ale cactus czesto daje mi sygnal, ze o godz. 6:30 sshd przestaje odpowiadac, a z tego co widze w cronie o tej godzinie nastepuje kompresja logow... Czyli tak jakby sam z siebie sie wysral... Jedyne co mi pozostaje to co jakis czas g restartowac (sshd) Wracajac do cacti, nie inaczej bylo i tym razem, przy czym. Sprawdzilem i mialem info na skrzynce, ze ssh przestlao odpowiadac, kilka dni temu. Nie zauwazylem, bo wczesniej tez dostawalem msg tego typu, przy czym byla to informacja o sshd down i po 5 min juz up, dlatego tez zlekcewazylem info.