Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siema,
miałem php5, ale miałem pewne problemy z połączeniem z mysql ( jakoś błąd z funkcją pconnect_mysql () ). Znalazłem, że wystarczy zainstalować php4. Więc apt-em usunąłem php5 i zainstalowałem php4. Niby chodziło, ale inny program sie sypał. No to postanowiłem wrócić do php5 - i znowu apt-get.
A teraz żaden php mi nie chodzi, jak wchodze na stronę z php to mój serwer nie kuma że to php i chce zapisać jako nieznany plik :\
Poradziłby ktoś jak, nie rozwalając całego systemu, mógłbym przeinstalować (najlepiej ze źródeł) php5? Albo jak zmusic Apache żeby na powrót kumał że ma zainstalowany php?
Pewnie ostro narobiłeś syfu z bibliotekami. Remedium na pobieranie plików php jest pakiet libapache2-mod-php5 i chyba nic więcej (pomijam te z zależności).
pewnie narobilem :) mi głównie chodzi o to, że php5 ma problem z podłączaniem sie do MySQL jeśli nie skompilue sie go z opcją --with-mysql czy jakoś tak. Miał ktoś taki problem? Da sie to zrobic bez kompilowania? Bo o to sie rozbiłem właśnie. Podobno można zrobić dpkg-reconfigure php5-mysql ale mi to nic nie dawało (żadnego ekrenu konfiguracyjnego nie miałem)
jest stosowna paczka w Debianie ktora trzeba zainstaowac aby php moglo laczyc sie z mysql ... nazywa sie ona php5-mysql
tak, te paczke miałem zainstalowana, ale i tak wyskakiwal problem z pconnect_mysql() . Zauwazylem ze php nie wskazuje na biblioteke mysql.so, wiec w pliku konfiguracyjnym php.ini wstawilem odnosnik do mysql.so wraz z katalogiem (jaks dziwna sciezka) i jakis czas temu na innej maszynie to zadzialalo, a tutaj nie :(
Ostatnio edytowany przez bucz (2009-02-07 15:26:11)
oj cos strasznie kombinujesz ... to naprawde dziala bez problemow - pokaz co to za blad, sprawdz w phpinfo() czy obsluga mysql dziala pokaz dpkg -l '*mysql*' | grep '^ii'
bercik: a no przekombinowałem :) to o co prosisz dam w poniedziałek jak nie uda sie dpkg -P php-wszystko i apt-get install php5-z-bonusami
a może jest tak, że trzeba najpierw zainstalować php5-mysql a potem php5 żeby on poprawnie wszystko popodczepiał?
bucz napisał(-a):
a może jest tak, że trzeba najpierw zainstalować php5-mysql a potem php5 żeby on poprawnie wszystko popodczepiał?
nie trzeba ... w tym naprawde nie ma zadnej magii ...
Ja bym skompilował. Nie ufam tym paczkom, Ostatnio też miałem problem z przejściem z paczkowanego php5 do php4, z 3godziny walczylem z paczkami, aż się wkurzyłem i skompilwalem, to od raz łyknał.
Kompilujesz = wiesz co sie dzieje = masz kontrole = działa :-)
Grzeslaw : a byłbyś tak dobry i napisał jak to kompilować? bo dociągnąłem apt-get source, ale potem trzeba ./configure z opcjami jakimis tajemniczymi i nie chce czegos spier***** zeby miec caly poniedzialek w plecy : )
bercik: magii nie ma, ale jest syf z paczkami u mnie i jakos pójść nie chce
dpkg -l | grep php | sort
ii php5-common 5.2.0-8+etch13 Common files for packages built from the php
ii php5-gd 5.2.0-8+etch13 GD module for php5
ii php5-mysql 5.2.0-8+etch13 MySQL module for php5
ii php5-snmp 5.2.0-8+etch13 SNMP module for php5
pi libapache-mod-php5 5.2.0-8+etch13 server-side, HTML-embedded scripting languag
rc libapache2-mod-php4 4.4.4-8+etch6 server-side, HTML-embedded scripting languag
rc php4-cli 4.4.4-8+etch6 command-line interpreter for the php4 script
rc php4-common 4.4.4-8+etch6 Common files for packages built from the php
rc php4-gd 4.4.4-8+etch6 GD module for php4
rc php4-mysql 4.4.4-8+etch6 MySQL module for php4
rc php4-snmp 4.4.4-8+etch6 SNMP module for php4
ok, juz zrobiłem (pomijam to że u góry nie wymienione byo php5)
dpkg -P wszystko-z-php4 apt-get install libapache2-mod-php5 libphp-adodb php5 php5-cgi php5-cli php5-common php5-gd php5-mysql php5-snmp
a na koncu
apt-get install cacti
bo to ten programik mi się sypał. Co ciekawe, normalnie jak instaluje się Cacti to on dociąga jakieś paczki od php4, a jak zainstaluje sie wszystko od php5 co napisałem to cacti starego php juz nie chce. Ciekawe czemu od razu nie bierze najnowszego php. Ale chodzi, więc nie ważne :)
Ostatnio edytowany przez bucz (2009-02-09 09:53:02)