Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bawię się calcurse. Gdy aktywnym oknem jest nie-kalendarz, aktualny dzień można zmieniać przy pomocy ^(H|J|K|L). Wszystkie one działają pięknie prócz kombinacji ^H, która powinna cofać o jeden dzień a nie robi nic, przynajmniej w xtermie. W TTY i urxvt działa jak Bozia nakazała. Co prawda mam w ~/.Xresources linijki:
XTerm*altSendsEscape: true XTerm*metaSendsEscape: true XTerm*eightBitControl: false
ale żadna z nich nie jest odpowiedzialna za takie zachowanie (zakomentowanie + xrdb + uruchomienie xterma = brak zmiany). Również mój Fluxbox nie przechwytuje tej kombinacji. Nie jest to także wina stty -ixon -ixoff które kiedyś, z waszą pomocą, dopisałem do ~/.bashrc (pierwsze co zrobiłem to zakomentowałem tę linijkę i uruchomiłem nową instancję xterma).
Jakaś pomroczność jasna mnie dopadła. Nie przychodzi mi do głowy żadna inna aplikacja ncurses (aaaaazhag ;) ) która wykorzystywałaby tę kombinację, abym mógł chociaż sprawdzić czy wina leży po stronie emulatora terminala (najbardziej prawdopodobne), ncurses, biblioteki readline czy samego calcurse.
Ktoś ma jakiś pomysł co i gdzie mogłem przestawić? ;) Wszelkie inne porady wspomagające w rozwiązaniu problemu również mile widziane (aczkolwiek zmień emulator terminala nie jest punktowane i będzie ignorowane).
Ostatnio edytowany przez Minio (2009-02-07 23:46:37)
spróbuj uruchomić calcurse zmieniając definicję (?) terminala:
TERM=rxvt calcurse
Na zmianę zmiennej TERM nie wpadłem. Dodałem sobie alias do ~/.bashrc i działa wyśmienicie, wielkie dzięki :) .
Minio napisał(-a):
Na zmianę zmiennej TERM nie wpadłem. Dodałem sobie alias do ~/.bashrc i działa wyśmienicie, wielkie dzięki :) .
proponuję przed utworzeniem aliasu sprawdzać $TERM
[ $TERM = 'xterm' ] && alias calcurse='TERM=rxvt calcurse'
żeby przypadkiem nie zrobić sobie problemów w TTY (nie jestem pewien czy xterm ma właśnie xterm, sprawdź we własnym zakresie, mi się nie chce :])
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-08 00:21:58)