Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam taki problem odnosnie numerowania wierszy ale z dodatkową kolumną na przodzie.
Mam kod z tabelą - właściwie to wyciągam z pliku tekstowego linie o podanym ciągu znaków np:
z pliku tekstowego na ekran wyrzuca mi tylko linie w których zawarty jest wyraz -"imie"
No i jest ok - dodatkowo wszystkie te linie objęte są kodem tabeli ( kod tabeli zawary jest razem z danymi w pliku txt) czyli przykładowo :
<table border=0 bgcolor=0 width=100%><tr><td bgcolor= CCCCCC width=20%>imie: Kowalski Jan</td><td bgcolor= CCCCCC width=12%>dana 1</td><td bgcolor= CCCCCC width=12%>2009.02.03 </td>><td bgcolor= CCCCCC width=42%><font align=left>dana 2 </td></tr></table>
<table border=0 bgcolor=0 width=100%><tr><td bgcolor= CCCCCC width=20%>imie: Piotr Nowak</td><td bgcolor= CCCCCC width=12%>dana jakas</td><td bgcolor= CCCCCC width=12%>2009.02.03 </td>><td bgcolor= CCCCCC width=42%><font align=left>dana jakas 2 </td></tr></table>
Pokazałem tu przykładowe dwie linie które wyciągnęłem z pliku.
I w czym problem - Chciałbym zrobić tu dodatkowo liczbę porządkową z samego przodu - czyli w pierwszej
kolumnie - Żeby wyświetlał dla każdej osoby kolejną liczbę.
moge zrobić tak:
dorzucić np <li> przed każdą <table> i po każdej </table> </li> oraz wcisnąć do pliku na pierwszą linie <ol>
i niby jest ok bo numeruje mi tabele ale chodzi o to żeby numerował je w pierwszej kolumnie a nie luzem obok tabeli. Próbowałem dorzucić jako pierwsze po <table> - <td><li></td> ale wyświetla mi wtedy kropki i rozjeżdża tabele, czyli wygląda na to że jesli znacznik <li> jest w środku tabeli to nie widzi się z <ol> które jest w pierwszej lini pliku.
Może ma ktoś jakiś dobry pomysł jak rozwiązać ten problem?? Może całkiem innym nażędziem to ponumerować??
Użyj php do numerowania. No i CSS by się przydało wykorzystać bo strasznie te tabele wyglądają. A i zastanawiające jest dlaczego dla każdego użytkownika nowa tabela zamiast mieć jedną i dla każdego wiersza z pliku kolejny wiersz tabeli.
W taki sposób generuje mi to program. Ale masz na to jakiś konkretny kod??Bo samo numerowanie to nie problem ale jak ponumerować to w kolumnie z przodu??
Skoro "samo numerowanie to nie problem", to kolumnę z przodu też nie powinien być. Np. tak?
<table border=0 bgcolor=0 width=100%> <tr> <td><?php echo $numerek; ?></td> <td bgcolor= CCCCCC width=20%>imie: Kowalski Jan</td> <td bgcolor= CCCCCC width=12%>dana 1</td> <td bgcolor= CCCCCC width=12%>2009.02.03 </td> <td bgcolor= CCCCCC width=42%><font align=left>dana 2 </td> </tr> </table>
Można też CSS użyć do numerowania wierszy. Druga sprawa, że przechowywanie danych w tabelach html to zło, takie dane po prostu znacznie trudniej się przetwarza. Znacznie lepiej użyć formatu CSV do przechowywania danych. Html to format prezentacji danych.
No tak tylko w ten sposób niebardzo wiem jak numerować! Samo numerowanie typu <ol><li></li></ol> tu się za bardzo nie zda. A jak to zrobić w php??COś przypisać do $numerek ale niebardzo mi chodzi po głowie co??
Skoro czytasz plik i reagujesz tylko na wersy zawierające jakiś tam ciag, to z konieczności masz pętlę iterującą po kolejnych wierszach tego pliku.
Ergo wystarczy Ci:
$num = 0; while read->file('/sciezka/') { echo $num++; table->make($this->wiersz) }
Oczywiście połowa powyższego to pseudokod nie mający prawa działać, ale chodzi o samą ideę.
mozna tez wykzystac XML+AJAX :] i po sprawie :)
XML: latwy, prosty i przyjemny :)
AJAX: do przyjemniaczkow nie nalezy za to ma mozliwosci, i to spore, ale mozna w latwy sposob manipulowac danymi pochodzacymi z XML;a
Nie bardzo kapuje zna ktoś jakiś konkretny przykład w związku z tym co mi wychodzi???
Aha moze pomocne bedzie to że mogę wyciągnąć liczbę lini z pliku np - 27 za pomoca wc-l <plik.txt
i zastanawiam się czy niedalo by się tego machnąć for'em
a następnie rzeczywiście użyć:
<table border=0 bgcolor=0 width=100%>
<tr>
<td><?php echo $numerek; ?></td>
<td bgcolor= CCCCCC width=20%>imie: Kowalski Jan</td>
<td bgcolor= CCCCCC width=12%>dana 1</td>
<td bgcolor= CCCCCC width=12%>2009.02.03 </td>
<td bgcolor= CCCCCC width=42%><font align=left>dana 2 </td>
</tr>
</table>
Udało mi się zrobić coś takiego:
<?php
echo exec('sh liczba_lini'); -> tutaj jest kod wc -l<plik1.txt
$dana = exec('sh liczba_lini');
for($i=1; $i< $dana; $i = $i+1)
{
echo "$i<br>";
}
?>
Numeruje mi z góry w dół od 1 do 26 w prawdzie lini jest 27 - także niewiem czemu jak mu ustawię $i=0;
to numeruje od 0 do 26 - czyli dobrze ale z 1 powinien to robić od 1 do 27 ( niewiem czemu tak jest?) ale coś się chociaż ruszyło. Zastanawiam sie tylko jak to przerobić ten kod żeby numerował ten sposób:
<table border=0 bgcolor=0 width=100%>
<tr>
<td><?php echo $numerek; ?></td>
<td bgcolor= CCCCCC width=20%>imie: Kowalski Jan</td>
<td bgcolor= CCCCCC width=12%>dana 1</td>
<td bgcolor= CCCCCC width=12%>2009.02.03 </td>
<td bgcolor= CCCCCC width=42%><font align=left>dana 2 </td>
</tr>
</table>
- zamiast $numerek $i tylko że w tym wypadku w jednym wierszu wyświetli mi od 1 do 27
Ostatnio edytowany przez debbie (2009-02-12 11:51:52)
debbi, dlaczego robisz kwadrature kola?
w php jest funkcja obslugujaca pliki:
http://pl.php.net/manual/pl/function.fopen.php
plus to co Minio napisal i masz gotowy skrypt do odczytywania txt
P.S:
aby php czytal linijka po linijce pamietaj aby uzyc separato np. \n jako nowy wiersz
No ja operuje funkcją fopen ogólnie do otwierania pliku i wyświetlania w przeglądarce, ale nie wiem jak się odnieść do tego przypadku - czyli numerowania.
Policzyć wyświetlenia wierszy lub wiersze w pliku (zakładam, że 1 wiersz pliku odpowiada 1 wierszowi tabeli)
debbi, wszystkie odpowiedzi masz w tym watku, wystarczy skleic to w jedno :)