Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Niby to tanie jak barszcz, ale mi jej szkoda. To jest mała płytka CD-RW, taka co ma 210 MB.
Coś tam było na niej nagrane, potem kasowane, potem znowu nagrywane - raz pod windą, raz pod linuchem...
Skutek jest taki że żaden system mi jej nie widzi, a jak widzi to jako "Blank CD".
Co ciekawe, tak nero jak i K3B nagrają na płycie pliki, i mimo tego nic nie jest widoczne. Oba programy twierdzą że operacja nagrywania zakończyła się sukcesem.
Opcja kasowania nie działa.
No to teraz - wyrzucić czy da się coś z tym zrobić ?
Kasujesz szybko czy dokładnie?
Taka mała płytka jest fajna na netinstall lub grml-medium :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-03 12:53:33)
robiłem szybko, teraz już nie ma opcji kasowania - żadnej. Ani Nero, ani K3B. Z palca nie wiem
wodim blank=all
Masz piwo - duuuużo piwa :)
Kurczę, gdybym wiedział wcześniej, nie wywalałbym swojej ;-( Miałem to samo.
Trzeba było zapytać :)
Nie zawsze to pomaga.
Jak już płyta jest mocno podjechana to juz nic jej nie pomoże.
Cos tam sie nagra ale potem z odczytaniem są problemy.
Nie warto ryzykować.
jak płytka jest pojechana to można zastosować zapis pakietowy (udftools), płytka zostaje "sformatowana", tzn podzielona na sektory i te uszkodzone są odznaczone i nieużywane. gada się z tym przez /dev/pktcdvd, po zamontowaniu można dodawać do płyty i usuwać pojedyncze pliki, czyli zachowuje się to jak dvd-ram, jeśli ktoś pamięta takie wynalazki :p
Mam takie.(jakoś nie miałem serca wyrzucić)
Muszę spróbować tego sposobu.
kiedyś nawet popełniłem faq na ten temat, http://dug.net.pl/faq/faq-6-99-Zapis_pakietowy_w_Linuksie.php
Pamiętam to FAQ - dawno to było :) - pytanie czy po takim zabiegu ta płyta jest czytana tylko w danym napędzie czy we wszystkich ??
płyta odczytywana jest we wszystkich systemach, które obsługują system plików UDF. żeby natomiast zapisywać do tej płyty potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie: pod linucha udftools, pod shita directcd albo in-cd.
no i oczywiście zwykły cd-rom nie wystarcza, musisz mieć nagrywarkę :P w zasadzie wszystkie współczesne nagrywarki powinny dawać radę.
dodam ze do odczytu montuje sie to normalnie ale jako udf a nie iso9660 ...
chyba directcd oprócz struktur UDF tworzył też 'zwykłe' iso/joliet