Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam skrypcik:
#!/bin/bash wynik=`date` echo "Dzisiaj jest: $wynik" dzien=`date | cut -c5-6` miesiac=`date | cut -c7-10` wydarzenia=`awk /$dzien,$miesiac/ wydarzenia` echo $wydarzenia
I wywala mi
Dzisiaj jest: pon, 2 lut 2009, 02:41:28 CET awk: line 1: runaway regular expression / ...
A jak wpiszę ręcznie to:
awk /8,lut/ wydarzenia 1: 8,lut,Jakies zadanie
Wie ktoś jak to zrobić?? Albo inny pomysł jak zrobić skrypt który wczytuje wydarzenia (na dziś) z pliku? Lub coś podobnego.
awk nie przyjmuje zmiennych
użyj calcurse:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=105359#p105359
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-02 09:16:46)
wydarzenia=`awk -v v1=$dzien -v v2=$miesiac /v1,v2/ wydarzenia`
1. zamiast traktowac wynik date (zalezny od locale itd) cut'em lepiej uzyc napisow formatujacych np.
date '+%d'
2. zmienne faktycznie lepiej przekazywac tak jak napisal qluk ... mozna tez podobnie do twojego ale troche zabawy z escapowaniem ich
3. kod programu awk podawany w linii polecen warto wrzucac w '' aby zabezpieczyc go przed shelem
Super dzięki chłopaki ;) Jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) więc użyłem calcurse.
Calcurse jest bardzo fajne ale nie mogę znaleźć czy można zrobić żeby jakieś zadanie było powtarzalne np. co miesiąc lub rok??
Jeszcze jedno bo nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Mam konfig conky i pokazuję sobie zadania na najbliższe 7 dni (za pomocą calcurse):
${alignr 5}${execi 200 calcurse -a -d 7}
Problem w tym że tylko pierwsza linijka ma alignr a pozostałe wyrównują się do lewej strony obszaru conky ;/ i psuje mi to wszystko. Wie ktoś jak to zrobić żeby wszystkie linijki były wyrównane do prawej?
Pozdro i jeszcze raz dzięki ;) Piwo dla was hehe
giegiel napisał(-a):
Calcurse jest bardzo fajne ale nie mogę znaleźć czy można zrobić żeby jakieś zadanie było powtarzalne np. co miesiąc lub rok??
Repeat
giegiel napisał(-a):
Problem w tym że tylko pierwsza linijka ma alignr a pozostałe wyrównują się do lewej strony obszaru conky ;/ i psuje mi to wszystko. Wie ktoś jak to zrobić żeby wszystkie linijki były wyrównane do prawej?
Taka uroda conky'ego, obawiam się, że nic, poza wysłaniem odpowiedniego zgłoszenia deweloperom, nie da się zrobić.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-03 00:36:01)