Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witka
Chce zainstalowalowac w pracy aplikacje oracle SES, jednak jak zobaczyłem co mi sie pojawiło jak chcialem odpalic, to nogi mi się ugieły ;D
root@ph3:/usr/src/oracle_ses# ./runInstaller Starting Oracle Universal Installer... Checking installer requirements... Checking operating system version: must be redhat-3, redhat-4 or SuSE-9 Failed <<<< Exiting Oracle Universal Installer, log for this session can be found at /tmp/OraInstall2009-02-02_01-32-23PM/installActions2009-02-02_01-32-23PM.log root@ph3:/usr/src/oracle_ses#
Myśle że można go oszukać troszkę, ale czy potem oracle bedzie mnie supportować ? :D
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-06-16 12:34:04)
Checking operating system version: must be redhat-3, redhat-4 or SuSE-9 Failed <<<<
To chyba wiele wyjasnia.
Generalnie z Oraclem jest tak, ze wymaga on konkretnego OSa - nawet jesli uda Ci sie go "oszukac" na bibliotekach to predzej czy pozniej i tak Ci sie wysypie. Dlatego posluchaj dobrej rady wez Centosa i na nim postaw Oracle SASa. Swoja droga Centos jest godny polecenia z racji tego ze ostatnio jest spore parcie na niego na rynku.
dzienki za wypowiedz. Znalzlem opcje na zforsowanie sprawdznia systemu. Gadalem z gosciem z oracla i mowil ze na debianach tez pojdzie ;) Anyway teraz jest inny problem, i sie tak zastanawiam, czy oracle potrzebuje Xow ! bez jaj ;D
oracle@ph3:/usr/src/oracle_ses$ export DISPLAY=192.168.0.5 oracle@ph3:/usr/src/oracle_ses$ ./runInstaller -ignoreSysPrereqs Starting Oracle Universal Installer... Checking installer requirements... Checking operating system version: must be redhat-3, redhat-4 or SuSE-9 Failed <<<< >>> Ignoring required pre-requisite failures. Continuing... oracle@ph3:/usr/src/oracle_ses$ Exception in thread "main" java.lang.InternalError: Can't connect to X11 window server using '192.168.0.5' as the value of the DISPLAY variable. at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.initDisplay(Native Method) at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.<clinit>(Unknown Source) at java.lang.Class.forName0(Native Method) at java.lang.Class.forName(Unknown Source) at java.awt.GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment(Unknown Source) at java.awt.Window.init(Unknown Source) at java.awt.Window.<init>(Unknown Source) at java.awt.Frame.<init>(Unknown Source) at oracle.ewt.popup.PopupFrame.<init>(Unknown Source) at oracle.ewt.lwAWT.BufferedFrame.<init>(Unknown Source) at oracle.sysman.oio.oioc.OiocOneClickInstaller.<init>(OiocOneClickInstaller.java:446) at oracle.sysman.oio.oioc.OiocOneClickInstaller.<clinit>(OiocOneClickInstaller.java:4384)
http://www.goldenline.pl/forum/sun-microsystems/394590
tu jest chyba odpowiedź
bns napisał(-a):
Coś mi świeci żeby postawić Oracla to trzeba mieć Xksy ;)
Dobrze Ci swieci :-)
Dzienki, pomoglo wystartowanie Xow, wylaczenie opcji nolisten tcp.
No i jak pisze dokumentacja:
1. Start the X server software.
biblioteki xserwera rozumiem, ale po kiego czorta mu xy. ahaha