Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Trochę poczytałem o MRTG. Wszystko, co znalazłem pozwalało na monitorowanie komputera zdalnego w następujący sposób:
Instalacja apache i mrtg na serwerze, przygotowanie skryptu odczytującego interesujące nas informacje, przygotowanie pliku konfiguracyjnego MRTG, który będzie te dane pobierał i przelewał do HTML.
Przy takich operacjach można z innego komputera wejść na adres Ip serwera i przeczytać to, co ma do powiedzenia MRTG. Wymaga to jednak instalacji mrtg i apache na serwerze, oraz przygotowanie tam skryptów.
Nie da się tak zrobić, żeby np. na serwerze był zainstalowany tylko jakiś klient SNMP, a reszta zrobiona była na komputerze, z którego chcę monitorować pracę serwera?
Pozdrawiam
Nie da się tak zrobić, żeby np. na serwerze był zainstalowany tylko jakiś klient SNMP
Na wszystkich serwerach, które chcesz objąć monitoringiem (Windowsy, Linuksy) instalujesz SNMP (nie musisz na każdej Apacha i DB)
a reszta zrobiona była na komputerze, z którego chcę monitorować pracę serwera?
Na jednej maszynie instalujesz Apacha, DB i na niej zbierasz info od serwerów po SNMP i spod niej przegladasz inne maszyny.
Moge polecić z mojej strony projekt Cacti
O tym cacti muszę poczytać, chodzi mi o to jak skonfigurować MRTG, żeby odczytywał informacje ze zdalnego komputera - przeglądałem różne opcje - jak pisać skrypty, opcje konfiguracji itp, ale nigdzie nie znalazłem niczego na temat pobierania danych ze zdalnego komputera
bigl napisał(-a):
O tym cacti muszę poczytać, chodzi mi o to jak skonfigurować MRTG, żeby odczytywał informacje ze zdalnego komputera - przeglądałem różne opcje - jak pisać skrypty, opcje konfiguracji itp, ale nigdzie nie znalazłem niczego na temat pobierania danych ze zdalnego komputera
No jak? To przecież SNMP (sama nazwa wskazuje, że to po sieci coś ;) wypluwa ze zdalnych maszyn a skryptami łapiesz to na serwerze i obrabiasz na nim wyniki MRTG, które wrzucasz na www stojące na Apachu ;)
Rowniez polecam Cacti. Monitoruje nim okolo 100 maszyn i jestem zadowolony :)
Właśnie o to mi chodzi - pisałem kilka skryptów wyłapujących dane z MRTG z lokalnego komputera, ale nigdy nie widziałem takiego, który pobierałby dane z innego, musi być jakaś linijka, która zawiera IP komputera monitorowanego.
Widzę, że o tym cacti będę musiał poczytać dokładnie
Dzięki
Pozdrawiam
Strony: 1