Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Kiedyś zakupiłem z internetu 3 płyty DVD z Debianem 4 ETCH. Jako, że chcę go sobie zainstalować na laptopie to wolałbym mieć nowsze oprogramowanie. Czy mógłby ktoś napisać jak prawidłowo przejść z z Etch na Lenny?Bo kiedyś jak zrobiłem taki update systemu to pełno błędów naliczylo;/
Oj powiem, Tobie szczerze, że lepiej jest instalować Lennego od razu. Jakoś te distr-upgrade'y nie są imo dobrym rozwiązaniem. Zawsze przyt nich występują jakieś problemy.
EDIT:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-dvd/
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-01-30 18:23:17)
Ściągnij sobie po prostu Testing i wypal na płytce.
Proponuję wersję netinstall - szybsze pobranie, wypalenie i instalacja konkretnych pakietów z netu później.
W przyklejonym wyżej wątku masz rozpisane ładnie przez azhaga linki do obrazów płyt.
Co do netinstall'a
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/
Ja tam nigdy nie mialem problemów z takimi aktualizacjami.
Używam sida który był stawiany z netinstalla etcha.
Oczywiście tylko aptitude do tego był używany.
Zadnych apr-getów synapticów.
Pobrałem wersje netinstall lenny. Przy logowaniu do systemu pisze Lenny/sarge. Ale mam problem z internetem. Podczas instalacji systemu nie wykryło mi modemu pod usb -> Motorola SB5100. Podlaczyłem jeszcze raz modem wpisalem "modprobe usbnet >> /etc/modules", żeby go ładowało podczas startu systemu. Zrestartowałem laptopa. Dodałem do /etc/apt/sources.list repozytoria z testing/lenny i wpisałem aptitude update i nic. Pojawił się błąd, że nie można znaleźć katalogu lub plik nie istnieje czy coś w tym stylu. Widocznie modem nie zaczaił;/. Znam tylko swoje stałe ip, nie znam innych adresów dns itp. Co zrobic?
Tutaj masz dnsy
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
Automatyczne ładowanie modułów rozwiązujemy
echo "nazwamodułu" >>/etc/modules
A tak wogóle to zrobiłeś distr-upgrade czy sam update ?
Nic nie robiłem. Po prostu zainstalowałem sam system podstawowy=>Zmieniłem w /etc/apt/sources.list repozytoria z cd na te co znalazłem w internecie=>wpisałem aptitude update i pełno błedów tak jakby netu nie było.
Może te błędy to tylko informacje?
Ładowanie modułów na stałe to, jak kolega napisał :
echo nazwamodułu >>/etc/modules
do tego możesz dodać:
modprobe nazwamodułu
by został załadowany od razu.
ja tez jakos nie mialem problemow z aktualizacjami ... aktualizacje old-stable -> stable zawsze szly bez problemow (dla scislosci poza jednym - koniecznoscia recznej zmiany oznaczen dyskow przy przejsciu z 2.4 na 2.6) ... aktualizacje na testing na ogol tez bez bolu ale trzeba uwazac (niekiedy repozytoria testingu sa w trakcie przyjmowania wiekszych zmian - wtedy lepiej poczekac kilka dni) ... nie nalezy aktualizowac z przeskokiem czyli old-stable -> testing i nalezy wiedziec (miec swiadomosc) co sie robi ...
godzio89 napisał(-a):
Ale mam problem z internetem. Podczas instalacji systemu nie wykryło mi modemu pod usb -> Motorola SB5100.
Mam taki sam modem jak ty - próbowałeś go odpalić przez kabel sieciowy, a nie usb?
Próbowałem go odpalić przez kabel sieciowi i to samo;/. Wiem, że kiedyś instalator wykrywał mi modem przy instalacji systemu, a teraz nagle coś nie chce go wykryć. Ściągam teraz 1cd z gnome(Lenny) i zobaczę co będzie. Chociaż sam nie wiem dlaczego instalator nie chce wykryć modemu. Jak jest menu "Konfiguruj sieć" to mam do wyboru 3 rzeczy.
eth0: FireWire (IEEE 1394) Ethernet device eth1: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller eth2: FireWire lub Ethernet
Ale nigdzie nie ma opcji, żebym mógł wybrać, że modem jest podpięty pod USB.
Strony: 1