Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie.
Mam na imię Łukasz i jestem tu nowy:)
Mam następujący problem
Muszę zrobić projekt na zaliczenie semestru
Mam postawić serwer sftp korzystając z wirtualnej maszyny.
Zainstalowałem VMware workstation następnie Debiana jako serwer i Windowsa XP jako klienta.Połączyłem je w sieć-wszystko się ładnie pinguje.
Mam zrobić Debiana jako serwer do którego z XPka przez SSH secure shell będzie się można zalogować i bezpiecznie przesyłać pliki
Z tego co wyczytałem trzeba skorzystać z Openssh
Mam wielką prośbę o pomoc w konfiguracji tego serwera.
Ściągnąłem już Opennssh i próbuje zainstalować i zaczęły się pierwsze "schody" (jak dla mnie :) )
Znalazłem manuala jak zainstalować
# cd /usr/src/usr.bin # tar xvfz .../openssh-5.1.tar.gz # cd ssh # make obj # make cleandir # make depend # make # make install # cp ssh_config sshd_config /etc/ssh and restart sshd.
rozpakowałem już openssh i wpisując polecenie make obj wyświetla mi się komunikat
bash: make: command not found
no i na tym się zatrzymałem
Proszę bardzo o pomoc w instalacji i całej konfiguracji.
Wiem że jest google i opcja szukaj ale jakoś nie moge tam nic znaleźć
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Edit: polecenie ./configure też nie działa
Ostatnio edytowany przez igner (2009-01-29 10:16:42)
zainstaluj serwer openssh z repozytoriów
a jak nie chcesz tego z repozytoriów to doinstaluj make
a mógłbyś powiedzieć co i jak jaśniej trochę :)?z repozytoriów nie doinstaluje bo nie mam na linuxie netu.a make jak doinstalować?
Naprawdę to co mówisz na razie dla mnie jest czarną magią:)
jeśli instalowałeś debka z DVD to tam będziesz miał większość (jeśli nie wszystkie) pakietów potrzebnych do pracy w sieci. więc wystarczy
apt-get install ssh
dodatkowo zainstaluj sobie
mc
taki odpowiednik norton commandera, wygodny i dosyć prosty przy operacji na plikach.
pozdr.
Ostatnio edytowany przez MarekO (2009-01-29 11:52:43)
mam zainstalowanego debian-testing-i386-CD-1 myślałem że to wystarczy ale okazuje się że nic tam nie ma.
Czyli co mam zainstalować debian dvd 2?Da się później doinstalować z płyty tak jak mówi MarekO tak?
ale mam taką wątpliwość: będąc w katalogu /usr/src/ mam katalog ssh z plikami (m.in. sftp)to nie jest już tam zainstalowany openssh?jeśli tak to co dalej?
openssh-server i openssh-client znajdują się na pierwszym CD
upewnij się, że płyta jest dodana do /etc/apt/sources.list (powinna być, ale...) i zainstaluj za pomocą
aptitude/apt-get install openssh-server
sprawdzałem w sources.list i jest
deb cdrom:[Debian GNU/Linux testin_Lenny_ - Official Snapshot i386 CD Binary- 1]
więc chyba jest dodana i jak wpisuje to co pisze azhag to wyświetla że nie ma takiego pliku i katalogu
podejrzewam, że wpisałeś całe "aptitude/apt-get" :) to taki skrót myślowy, albo daj aptitude, albo apt-get (ważne: używaj tylko jednego z nich, jeśli te dwa menedżery pakietów używane są naprzemiennie, może stać się coś niedobrego w systemie)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-29 12:49:35)
Azhag dzięki wielkie-rozkminiłem przed tym postem już że to chyba zamiennie -wielkie dzięki-zainstalowane-ufff
Wpisałem adres ip w pliku sshd_config na Debianie-serwerze i mogę się już zalogować z XP-klinet przez ssh na serwer i kopiować pliki- czyli udało się
Czy jest możliwość żeby logując z klient-XP na serwer-Linux jako użytkownik1 podawać hasło a jako użytkownik2 logować się bez hasła za pomocą klucza cyfrowego?
Ostatnio edytowany przez igner (2009-01-29 14:02:05)
igner napisał(-a):
Czy jest możliwość żeby logując z klient-XP na serwer-Linux jako użytkownik1 podawać hasło a
jako użytkownik2 logować się bez hasła za pomocą klucza cyfrowego?
zrób analogicznie:
http://rootnode.net/pl/Shell#Generowanie_Kluczy_i_SSH_na_Windowsie
Cześć, chciał bym odświeżyć temat.
Również potrzebuję sftp. Instaluję
apt-get install openssh-server
, ale niestety za każdym razem mam to samo:
14 aktualizowanych, 8 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1047 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 26,9MB archiwĂłw. Po tej operacji zostanie dodatkowo uĹźyte 6951kB miejsca na dysku. KontynuowaÄ [T/n]? t Przerwane.
Wpisuje też dużą literą t, y, Y, yes ;) Zawsze przerywa mi instalację...
HELP! ;)
whitemax: Na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś problem z kodowaniem… możesz enter po prostu wcisnąć. :) A tak poza tym, to co to za system jest? Strasznie dużo aktualizacji, jakbyś w sources.list miał wpis *stable* i nie zaktualizował do Squeeze.