Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kilkakrotnie zdarzyła mi się na tym samym komputerze zmiana układu klawiatury z polskiej QWERTY na amerykańską (taka sie wyświetlała) z bardzo dziwnymi skrótami oraz bez polskiej czcionki. Było to pod dystrybucją
Debian Lenny Beta
Debian Etch 4.0r6
Debian testing i386 XFCE LXDE
i dziś ponownie na nowo zainstalowanym Debian GNU/Linux testing "Lenny" - Official Snapshot i386 CD Binary-1 20090126-04:20
czy mam to łączyć z niedawno zakupioną klawiaturą Logitech usb, czy też problemami z uaktualnieniami.
Podczas instalacji wybierałem polski układ programisty i taki mi dziś działał przez kilka godzin i kilka restartów.
Niestety nie zaglądałem do System -> Preferencje -> Klawiatura i nie wiem jaki tam był od początku zaznaczony. Po wystąpieniu problemu z polska czcionką zaznaczony był układ amerykański generic 105-key.
Teraz po ręcznej zmianie jest ponownie OK.
Miał ktos podobne problemy? czym to moze byc spowodowane? nową klawiaturą?
Bo chyba nie duchy?
co ciekawe teraz w oknie wiadomosci tez mi nie idzie polska czcionka a powyzszy tekst pisalem w edytorze
dziwne...
pozdrowienia
jak nie masz w /etc/X11/xorg.conf
to dodaj taki wpis
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Ostatnio edytowany przez arturek (2009-01-28 19:33:17)
Tak się zastanawiam bo nie wiem na pewno.
Driver "kbd"
Tu mowa o klawiaturze na usb czy ten driver jest odpowiedni.
Nie wiem co to za cuda może po instalacji nvidi, bo wtedy wprowadzane są zmiany w Xorg.
a instalowałem najnowsze sterowniki wer. 180
Dziś wszystko już jest Ok a dużo pisałem.
w /etc/x11/xorg.conf mam takie wpisy dotyczące klawiaturki
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
oczywiście nie wiem jaka była pierwotnie.
Jak używałem klawiaturki na PS2 nie miałem takich doświadczeń może to przez zmianę na usb, bo dlaczego w róznych distro i tylko Debianowych taki problemik się zdarzył.
Co najśmieszniejsze przez to zrezygnowałem z Debiana LXDE, chociaż bardzo mi się podobał, bo po przejrzeniu for zauważyłem, że występują nie tylko u mnie problemy z polską czcionką!
Wazne jest to
Option "XkbLayout" "pl"
ilin napisał(-a):
Wazne jest to
Kod:
Option "XkbLayout" "pl"
Dziękuję za pomoc. Może to był chwilowy problem. Przeinstalowałem Gnome ze względu na kłopoty z Totemem (tym bez logo Debiana). Po przeinstalowaniu sterów nvidi i powtórnej konfiguracji X na razie wszystko jest OK .
Poobserwuję i zobaczę co dalej.
pozdrowienia