Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanko... jak sobie radzicie z ograniczaniem torrentów? Macie jakiś dobre pomysły aby przycinać pasmo?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-26 20:54:08)
Kolego, czy ty przypadkiem za dużo nie wymagasz? Chcesz, abyśmy pomogli Ci łamać ograniczenia, które nakłada admin ? Ty lepiej pogadaj z adminem lub zmień ISP :-)
Piotr3ks napisał(-a):
Kolego, czy ty przypadkiem za dużo nie wymagasz? Chcesz, abyśmy pomogli Ci łamać ograniczenia, które nakłada admin ? Ty lepiej pogadaj z adminem lub zmień ISP :-)
Kolego poczytaj dokładniej. To ja chce limitować a nie łamać ograniczenia :-)
ja bym zrobił tak, że ustanowił zasadę, że torrenty śmigają na wybranych portach (zakresie portów) i ograniczył prędkości na tych portach.
lolek napisał(-a):
Piotr3ks napisał(-a):
Kolego poczytaj dokładniej. To ja chce limitować a nie łamać ograniczenia :-)
Kolego lolek:
Przepraszam, rzeczywiście niedoczytałem. Obiecuję poprawę i więcej tak nie będę robił,to był ostatni raz :)
Co do tematu:
1. Layer7 - ogólnie przystosowane do ruchu p2p . Ale w przypadku torrentów użyszkodnik może to obejść puszczając torrenty po SSL'u ( jak źle mówię to proszę poprawić ;-) )
2. Sposób ShinnRa + ograniczenie ilości połączeń
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-01-26 12:48:53)
Moim zdaniem na niewiele się zdadzą Wasze próby przycinania pasma. Jeśli nawet przytniecie pasmo do 1kb/port to gościu połączy się z trzydziestoma peer'ami/seed'ami i wygeneruje tyle ruchu, że pozostałym userom nawet gg będzie zamulać. Najlepiej sprawdziłoby się wydzielenie np 15 portów/usera (albo jakoś dynamicznie to przydzielać)i ograniczyć prędkość na tych portach.
Layer7 mam i używam, ale to nie działą z szyfrowanym torrentem.
A jaki jest to sposób ShinnRa?
@lis6502
Nie mogę tak zrobić bo userom daje tylko publiczne ip więc, bez sensu blokować i dawać niepełnosprawny net...
To miałem na myśli :
ShinnRa napisał(-a):
ja bym zrobił tak, że ustanowił zasadę, że torrenty śmigają na wybranych portach (zakresie portów) i ograniczył prędkości na tych portach.
Jednym słowem ograniczenie prędkości na danym zakresie portów.
EDIT:
Co do sposobu ograniczenia prędkości na danym zakresie portów, niestety już Ci zbytnio nie pomogę. Tutaj muszą wypowiedzieć się bardziej doświadczeni.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-01-26 20:41:23)
kolejka per user, dla każdego usera określony download/upload to tego określona ilość połączeń, jak chce sobie łącze torrentem zapychać to proszę bardzo