Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-01-23 15:33:47

parrotlarch - Członek DUG

parrotlarch
Członek DUG

partycje na dysku dla Visty i Debiana

narobiłem sobie okrutnego burdlu na dysku (m.in. przez stawianie każdego distro jaki istnieje) i teraz układ partycji wygląda u mnie tak:
10 gb - partycja z kopią odzyskiwania Visty
75 gb - Vista
20 gb - /
120 gb - /home
4 gb - swap
75 gb - nic

problem polega na tym, że potrzebuję mieć ntfs na tej ostatniej partycji (nic). najwidoczniej na skutek czarnej magii pierwsze cztery z wymienionych partycji Vista widzi jako podstawowe i więcej chyba zrobić się nie da. próba zrobienia ntfs na tej ostatniej partycji powoduje zrobienie następnej partycji jako logicznej, której Vista już nie widzi (tzn widzi ją tylko Vistowy programik do zarządzania dyskami, nie widzi jej explorer).

proszę o jakąś radę, co można by zrobić, żeby pod Vistą skorzystać z ostatniej partycji (pod Debiankiem rzecz jasna nie ma żadnego problemu). już myślałem, żeby wywalić partycję odzyskiwania i Vistową, jak również swap. wtedy uzyskałbym 4 partycje podstawowe (bez swapa właściwie mógłbym się obyć, bo hibernacja mi nie działa, a do jej uruchomienia brak mi zapału), ale to obejście problemu (trzeba vistę stawiać na nowo, no i po co mi 85 gb partycja systemowa, jak prawie nic na niej nie trzymam).

czekam na pomysły mądrzejszych kolegów.

Linux Registered user 437054

#2  2009-01-23 16:14:29

parrotlarch - Członek DUG

parrotlarch
Członek DUG

Re: partycje na dysku dla Visty i Debiana

no można niby przenieść obie partycje Debianka na sam koniec. ale jak znam swoje szczęście to coś na 100% przy tym zepsuję, a muszę mieć jakiś system ciągle żywy, bo pracuję w pracy i po pracy i przestoje nie wchodzą w grę.

chyba spróbuję zrobić tą ostatnią partycję na ext2, bo ext3 udało mi się zrobić tylko do odczytu.

EDIT:
wychodzi na to, że nie muszę sprzątać tego burdelu (kiedyś trzeba będzie,ale nie teraz). Vista po zainstalowaniu aktualizacji przeprosiła się ze sterownikiem dla partycji Ext2/Ext3. Widzi mi wszystkie dyski w trybie odczyt/zapis. To interwencja niebieska, albo poprawki do Visty faktycznie się przydają (zawsze wyłączałem poprawki do XP, bo zamulały system).

EDIT2:
a tak dla potomności - gdyby Vista nie widziała którejś z partycji ntfs, to wystarczy zmienić jej literę. trafiłem gdzieś na taką poradę i faktycznie działa. niewidoczny dysk D, po zmianie na G normalnie jest wykrywany!

Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2009-02-21 20:00:09)

Linux Registered user 437054

Stopka forum