Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hey,
wlasnie postawilem na nowo Debiana i czasami mam problem z dzwiekiem (jajco: 2.6.26-1-686). Dzwiek po prostu w pewnym momencie przestaje dzialac (jakikolwiek). Xine nawet wypluwa mi jakis madry komunikat, ale niestety go nie spisalem. Jesli dzwiek nie dziala to daje w konsoli alsaconf i potem wszystko jest pieknie i ladnie. Troche to upierdliwe. Macie moze pomysl jak to ugryzc?
Karta muzyczna jest zintegrowana z plyta glowna (ASUS P5LD2).
Pzdr
Mnie to ostatnio po instalacji Lenny karty sieciowej nie mógł system "zajarzyć".
Za dziesiatym "chyba" uruchomieniem w trakcie dwóch dni ostrych z mojej strony prób konfiguracji w końcu "zjarzył".
Jak masz neta to jesteś o niebo w lepszym położeniu :)
Jedyne co możesz to zacząć od spisania tego co wypluwa xine. Najlepiej odpal go w konsoli i poluj :). Bez tego raczej nic się nie zmieni.
Chłopaki odświeżę troszeczkę bo mam podobny problem. Po ostatnim update systemu maszyna ucichła, a dokładnie wszystko zachowuję się tak jakby było ok, żadna aplikacja (mplayer, xmms, kaffeine, gg, skype) nie wywala żadnego błędu i zachowują się jakby odtwarzały, jeno z głośników cisza. Ruszenie alsamixer naprawia wszystko, wystarczy że cokolwiek tam zmienię i dźwięk wraca. Raz zdarzyło mi się, że musiałem reboot systemu zrobić.
jakieś pomysły?
pozdrowionka
Tu będzie problem z dobrą odpowiedzią bo taka nie istnieje.
Moze być zarówno wina sprzętu jak software.
Można by zobaczyc co się zaktualizowalo i w tym poszukać.
Najczęstszą przyczyną problemów z dzwiękiem po upgrade jest nadpisanie pliku /etc/modprobe-d/alsa-base zwłaszcza jeśli ręcznie w nim coś dodawaliśmy
Jednak w tym wypadku niekoniecznie.
Trzeba by wiedzieć co dokładnie się zaktualizowało wtedy można próbować wysnuć jakąś teorię.
Inaczej to szukanie igły w stogu siana.
No i warto wiedzieć co to za karta.
Nic nie ruszałem, nic nie grzebałem, poza tym, że jak brakło dźwięku to wpadłem na pomysł odpalenia alsamixer, co zdało egzamin.
Karta:
Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
Nie wydaje mi się żeby plik był nadpisany, daty zapisu pliku nie wyglądają na "świeże". Ale skoro masz podejrzenie ruszenia pliku myślisz że ma sens wywalenie alsy i instalacja jeszcze raz?
Podaj chip karty z alsamixera.
Card: HDA Intel Chip: Realtek ALC269
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2009-01-21 18:22:15)
Dla takiej karty powinieneś sobie dopisać do /etc/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel model=....
i jedną z poniższych opcji
basic quanta eeepc-p703 eeepc-p901 fujitsu auto
Którą to nie wiem warto wszystkie sprawdzić.
Po zrobieniu każdego wpisu restart kompa.