Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam podczas kompilacji w/w programu
http://kde-apps.org/content/show.php/KDE+Partition+Manager?content=89595
przy poleceniu make mam problem
kiko@k7:~/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1$ make Linking CXX shared library ../lib/libpartitionmanagerprivate.so CMakeFiles/partitionmanagerprivate.dir/jobs/job.cpp.o: In function `Job::detectFileSystem(_PedDevice*, _PedPartition*)': /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/jobs/job.cpp:323: undefined reference to `blkid_get_cache' /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/jobs/job.cpp:327: undefined reference to `blkid_get_dev' /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/jobs/job.cpp:327: undefined reference to `blkid_dev_has_tag' /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/jobs/job.cpp:334: undefined reference to `blkid_put_cache' /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/jobs/job.cpp:327: undefined reference to `blkid_dev_has_tag' CMakeFiles/partitionmanagerprivate.dir/fs/reiserfs.cpp.o: In function `FS::reiserfs::updateUUID(Report&, QString const&) const': /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/fs/reiserfs.cpp:153: undefined reference to `uuid_generate' /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/fs/reiserfs.cpp:155: undefined reference to `uuid_unparse' CMakeFiles/partitionmanagerprivate.dir/fs/ntfs.cpp.o: In function `FS::ntfs::updateUUID(Report&, QString const&) const': /home/kiko/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1/src/fs/ntfs.cpp:152: undefined reference to `uuid_generate' collect2: ld returned 1 exit status make[2]: *** [lib/libpartitionmanagerprivate.so] Błąd 1 make[1]: *** [src/CMakeFiles/partitionmanagerprivate.dir/all] Błąd 2 make: *** [all] Błąd 2 kiko@k7:~/x/partitionmanager-1.0.0-BETA1$
Wszystkie zależności spełnione tj:
MSGFMT PkgConfig UUID BLKID LIBPARTED mam zainstalowane ale nadal nie chce iść ktoś zna przyczynę problemu.
a devy masz zainstalowane?
Mam i polecenie cmake .. przeszło bez problemów ale na make po przeleceniu 41% wywala w/w błąd i nie wiem za co ugryźć :(
podejrzyj komende ktora to chce linkowac i zoczacz czy ma dobre opcje ... bo to ewidentny blad przy linkowaniu bibliotek uuid i blkid
A tak jaśniej można :)
musisz zobaczyc jakie opcje do komendy linkujacej daje Makefile ...
Dobra poradziłem sobie paczuszka zbudowana THX bercik
Jeśli ktoś chce pobrać paczuszkę to jest tu
http://www.megaupload.com/pl/?d=N4N31Q8M
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2009-01-18 16:28:10)