Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam sieć w której jest sobie serwer/rouer na którym jest serwer DNS i jest on głównym wyjściem na świat (zewnętrzne IP -eth0). No i ma on dawać internet dla sieci (eth1). eth1 dostaje IP z serwera Windows 2000 dla którego ma udostępniać net. I ma udostępnić go dla całej sieci, której ten serwer Windowsowy daje adresy IP. Ogólnie dając różne skrypty z googla i forum nie działają i nie wiem dokładnie co mam teraz zrobić.
Pozdrawiam.
IMHO troszkę bez sensu masz to zrobione. Serwer chyba powinien rozdzielać IP, a nie je dostawać. No ale skoro tak już jest, to spróbuj sprawdzić jakie IP dostał serwer Debianowy od Windowsowego (ifconfig Twoim przyjacielem), wytnij je awkiem i zbuduj regułki iptables dla wyciętego ip.
pablo napisał(-a):
Witam
Mam sieć w której jest sobie serwer/rouer na którym jest serwer DNS i jest on głównym wyjściem na świat (zewnętrzne IP -eth0). No i ma on dawać internet dla sieci (eth1). eth1 dostaje IP z serwera Windows 2000 dla którego ma udostępniać net. I ma udostępnić go dla całej sieci, której ten serwer Windowsowy daje adresy IP. Ogólnie dając różne skrypty z googla i forum nie działają i nie wiem dokładnie co mam teraz zrobić.
Pozdrawiam.
Wielki błąd albo zrobisz tak że masz statyczne IP albo to router musisz nadawać IP maskę i gateway.
Z kąd 2k ma wiedzieć jaki ma mieć gateway jeśli będzie zmienne IP a jak stale to po co ma pobierać przez DHCP? - podstawy sieci