Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
moze przez ssh byloby latwiej i szybciej?
radziojedi napisał(-a):
moze przez ssh byloby latwiej i szybciej?
jak masz ochote i wiedze to pomoz ale w taki sposob jak kolega ilin(czyli za raczke) to dawaj prosze
Ochote mam, ale takiej wiedzy, jak kolega ilin to chyba nie mam:)
Mysle, ze nie poradzilbym sobie z tym problemem.
Rzucilem tylko pomysl, ktory moze przyspieszylby sprawe.
radziojedi napisał(-a):
Ochote mam, ale takiej wiedzy, jak kolega ilin to chyba nie mam:)
Mysle, ze nie poradzilbym sobie z tym problemem.
Rzucilem tylko pomysl, ktory moze przyspieszylby sprawe.
spoko poczekam na kolege ilina,moze pojdzie sciezka wskazana przez Ciebie,dzieki
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 13:37:37)
Przez ssh owszem było by szybciej pod warunkiem ze yanuha ma zewnętrzne IP i umialby to zainstalować.
Ale nie tędy droga tak niczego sie nie nauczy.
Dobra jedziemy z tym koksem.
Podaję wszystko łopatologicznie.
Najpierw kasujemy stare pliki (wszystko co daję w tagi dajesz na konsolę kolejno)
rm ~/.asoundrc
rm -R ~/.pulse
Teraz zatrzymujemy pulseaudio
killall pulseaudio
Tworzymy nowe pliki.
touch ~/.asoundrc
mkdir ~/.pulse
Teraz wpisujemy do nich(wklejamy)
gedit ~/.asoundrc
Otwiera się edytor i wklejasz do nie go ten tekst
pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround51 channels 6 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "softvol" slave.channels 6 route_policy duplicate } pcm.softvol { type softvol slave { pcm "dmix" } control { name "Master Volume" card 0 } }
Zapisujesz.
Następny
gedit ~/.pulse/default.pa
Wklejasz do edytora ten text
#!/usr/bin/pulseaudio -nF # # This file is part of PulseAudio. # # PulseAudio is free software; you can redistribute it and/or modify it # under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by # the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or # (at your option) any later version. # # PulseAudio is distributed in the hope that it will be useful, but # WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of # MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU # General Public License for more details. # # You should have received a copy of the GNU Lesser General Public License # along with PulseAudio; if not, write to the Free Software Foundation, # Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA. .nofail ### Load something into the sample cache #load-sample-lazy x11-bell /usr/share/sounds/gtk-events/activate.wav load-sample-lazy pulse-hotplug /usr/share/sounds/startup3.wav #load-sample-lazy pulse-access /usr/share/sounds/generic.wav .fail ### Load audio drivers statically (it's probably better to not load ### these drivers manually, but instead use module-hal-detect -- ### see below -- for doing this automatically) #load-module module-alsa-sink load-module module-alsa-sink device="surround51" channels=6 sink_name=sur51 #load-module module-alsa-source device=hw:1,0 #load-module module-oss device="/dev/dsp" sink_name=output source_name=input #load-module module-oss-mmap device="/dev/dsp" sink_name=output source_name=input #load-module module-null-sink #load-module module-pipe-sink ### Automatically load driver modules depending on the hardware available #.ifexists module-hal-detect.so #load-module module-hal-detect #.else ### Alternatively use the static hardware detection module (for systems that ### lack HAL support) #load-module module-detect #.endif ### Load several protocols .ifexists module-esound-protocol-unix.so load-module module-esound-protocol-unix .endif load-module module-native-protocol-unix ### Network access (may be configured with paprefs, so leave this commented ### here if you plan to use paprefs) #load-module module-esound-protocol-tcp #load-module module-native-protocol-tcp #load-module module-zeroconf-publish ### Load the RTP reciever module (also configured via paprefs, see above) #load-module module-rtp-recv ### Load the RTP sender module (also configured via paprefs, see above) #load-module module-null-sink sink_name=rtp format=s16be channels=2 rate=44100 description="RTP Multicast Sink" #load-module module-rtp-send source=rtp.monitor ### Automatically restore the volume of playback streams load-module module-volume-restore ### Automatically restore the default sink/source when changed by the user during runtime load-module module-default-device-restore ### Automatically move streams to the default sink if the sink they are ### connected to dies, similar for sources load-module module-rescue-streams ### Automatically suspend sinks/sources that become idle for too long load-module module-suspend-on-idle ### Load X11 bell module #load-module module-x11-bell sample=x11-bell ### Register ourselves in the X11 session manager # Deactivated by default, to avoid deadlock when PA is started as esd from gnome-session # Instead we load this via /etc/xdg/autostart/ and "pactl load-module" now # load-module module-x11-xsmp ### Load additional modules from GConf settings. This can be configured with the paprefs tool. ### Please keep in mind that the modules configured by paprefs might conflict with manually ### loaded modules. .ifexists module-gconf.so .nofail load-module module-gconf .fail .endif ### Publish connection data in the X11 root window .ifexists module-x11-publish.so .nofail load-module module-x11-publish .fail .endif ### Make some devices default #set-default-sink output #set-default-source input
Zapisujesz.
I ostatni.
gedit ~/.pulse/daemon.conf
Wklejasz do edytora ten tekst
# $Id: daemon.conf.in 2175 2008-03-27 23:39:10Z lennart $ # # This file is part of PulseAudio. # # PulseAudio is free software; you can redistribute it and/or modify # it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by # the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or # (at your option) any later version. # # PulseAudio is distributed in the hope that it will be useful, but # WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of # MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU # General Public License for more details. # # You should have received a copy of the GNU Lesser General Public License # along with PulseAudio; if not, write to the Free Software # Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 # USA. ## Configuration file for the PulseAudio daemon. See pulse-daemon.conf(5) for ## more information. Default values a commented out. Use either ; or # for ## commenting. ; daemonize = no ; fail = yes ; disallow-module-loading = no ; use-pid-file = yes ; system-instance = no ; disable-shm = no ; high-priority = yes ; nice-level = -11 ; realtime-scheduling = no ; realtime-priority = 5 ; exit-idle-time = -1 ; module-idle-time = 20 ; scache-idle-time = 20 ; dl-search-path = (depends on architecture) ; default-script-file = ; log-target = auto ; log-level = notice ; resample-method = speex-float-3 ; disable-remixing = no ; no-cpu-limit = no ; rlimit-as = -1 ; rlimit-core = -1 ; rlimit-data = -1 ; rlimit-fsize = -1 ; rlimit-nofile = 256 ; rlimit-stack = -1 ; rlimit-nproc = -1 ; rlimit-memlock = -1 ; rlimit-nice = 31 ; rlimit-rtprio = 9 # $Id: daemon.conf.in 2175 2008-03-27 23:39:10Z lennart $ # # This file is part of PulseAudio. # # PulseAudio is free software; you can redistribute it and/or modify # it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by # the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or # (at your option) any later version. # # PulseAudio is distributed in the hope that it will be useful, but # WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of # MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU # General Public License for more details. # # You should have received a copy of the GNU Lesser General Public License # along with PulseAudio; if not, write to the Free Software # Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 # USA. ## Configuration file for the PulseAudio daemon. See pulse-daemon.conf(5) for ## more information. Default values a commented out. Use either ; or # for ## commenting. ; daemonize = no ; fail = yes ; disallow-module-loading = no ; use-pid-file = yes ; system-instance = no ; disable-shm = no ; high-priority = yes ; nice-level = -11 ; realtime-scheduling = no ; realtime-priority = 5 ; exit-idle-time = -1 ; module-idle-time = 20 ; scache-idle-time = 20 ; dl-search-path = (depends on architecture) ; default-script-file = ; log-target = auto ; log-level = notice ; resample-method = speex-float-3 ; disable-remixing = no ; no-cpu-limit = no ; rlimit-as = -1 ; rlimit-core = -1 ; rlimit-data = -1 ; rlimit-fsize = -1 ; rlimit-nofile = 256 ; rlimit-stack = -1 ; rlimit-nproc = -1 ; rlimit-memlock = -1 ; rlimit-nice = 31 ; rlimit-rtprio = 9 ; default-sample-format = s16le ; default-sample-rate = 48000 ; default-sample-channels = 6 ; default-fragments = 4 ; default-fragment-size-msec = 25 ; default-sample-format = s16le ; default-sample-rate = 48000 ; default-sample-channels = 6 ; default-fragments = 4 ; default-fragment-size-msec = 25
Zapisujesz
Startujemy pulseaudio.
W terminalu wpisujesz
pulseaudio
Tak to powinno mniej wiecej wygladać.
adam@debian:~$ pulseaudio W: alsa-util.c: Device surround51 doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz. ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL surround51
I czas próby
speaker-test -c6 -D surround51
Powinno grać .
Jeśli nie plulo by błedami a dzwięku nie było to w drugim terminalu wpisz
pavucontrol
Otworzy się mixerek od pulseaudio i sprawdź czy nie masz powyciszane.
O wszystkiem melduj co nie tak i pokazuj całe wypisy bo to pozwoli mi zdiagnozowac ewentualny problem.
UWAGA wszystko to robisz jako zwykły uzytkownik w żadnym wypadku root.
Dobra jedziemy z tym koksem.
Podaję wszystko łopatologicznie.
Najpierw kasujemy stare pliki (wszystko co daję w tagi dajesz na konsolę kolejno)
jakis blad nie moge nic wklepac w terminal
yanuha@miazga-masakra:~$ rm ~/.asoundrc rm: nie można usunąć `/home/yanuha/.asoundrc': No such file or directory
ten drugi kod wchodzi,ale rozumiem ze ten pierwszy musi ...byc pierwszy
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 14:41:33)
No such file or directory
Ten jeden kroczek mozesz pominąć .
Poprostu nie masz tego pliku wiec go nie mozesz skasować.
Dalej jedz tak jak napisałem.
Tak to powinno mniej wiecej wygladać.
Kod:
adam@debian:~$ pulseaudio
W: alsa-util.c: Device surround51 doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz.
ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL surround51
schody!Wynik
yanuha@miazga-masakra:~$ pulseaudio
W: ltdl-bind-now.c: Failed to find original dlopen loader.
W: main.c: setrlimit(RLIMIT_NICE, (31, 31)) failed: Operation not permitted
W: main.c: setrlimit(RLIMIT_RTPRIO, (9, 9)) failed: Operation not permitted
W: alsa-util.c: Device surround51 doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz.
ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL surround51
zaraz chyba zrobie w pokoju ognisko i na rozpalke kompa wrzuce
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 15:00:17)
Dalszy krok?
Powinno grać .
Jeśli nie plulo by błedami a dzwięku nie było to w drugim terminalu wpisz
Kod:
pavucontrol
Otworzy się mixerek od pulseaudio i sprawdź czy nie masz powyciszane.
O wszystkiem melduj co nie tak i pokazuj całe wypisy bo to pozwoli mi zdiagnozowac ewentualny problem.
UWAGA wszystko to robisz jako zwykły uzytkownik w żadnym wypadku root.
test-bez zmian cisza
to wynik-Zainstalowac ten program?
yanuha@miazga-masakra:~$ pavucontrol Program pavucontrol nie jest obecnie zainstalowany. Można go zainstalować wpisując: sudo apt-get install pavucontrol bash: pavucontrol: polecenie nieodnalezione yanuha@miazga-masakra:~$
No pewnie w ubuntu jest inaczej spakietowane pulseaudio.
Ja mam nadzieję ze speaker-test odpalileś w innym terminalu niż w tym co wydawałeś polecenie pulseaudio?
ilin napisał(-a):
No pewnie w ubuntu jest inaczej spakietowane pulseaudio.
Ja mam nadzieję ze speaker-test odpalileś w innym terminalu niż w tym co wydawałeś polecenie pulseaudio?
Test na osobnym terminalu-cisza
program zainstalowany
Czy jest jakas opcja zebym mial ikonke Terminala szybkiego startu na pasku?
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 15:27:54)
Odpal w następnym terminalu
alsamixer
Tam będą suwaki i taki przełacznik (kwadracik) MM lun OO u mnie musi być MM jak przełaczę na OO to wyłacza dzwięk.
Zobacz jak jest u Ciebie ewentualnie przełącz na drugą pozycję.
Przełaczasz klawiszem m na klawiaturze.
ilin napisał(-a):
Odpal w następnym terminalu
Kod:
alsamixerTam będą suwaki i taki przełacznik (kwadracik) MM lun OO u mnie musi być MM jak przełaczę na OO to wyłacza dzwięk.
Zobacz jak jest u Ciebie ewentualnie przełącz na drugą pozycję.
Przełaczasz klawiszem m na klawiaturze.
Bylo OO dalem MM i ...cisza,moze restart kompa?
Mozesz zrobić
ilin napisał(-a):
Mozesz zrobić
Takze lipa ,musze isc po syna do szkoly wracam za 15 min
Zycie jest piekne--nie musze isc.
Mam cos ciekawego,otworzylem PulseAudi manager i w Serwer information pisze ze s16le 2ch 44100Hz a o ile pamietam to zmienilismy to na s16le 6ch 48000Hz,ale jest to zapisane w 2 zakladce o nazwie device.Chyba ze cos myle.
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 16:04:19)
Najpierw sprawdź w alsamixerze czy masz na MM
Jak nie pomoże to pokaż wynik polecenia
ps ax
Czy speaker-test wyglada tak czy inaczej u Ciebie
wynik inny
Użądzenie odtwarzania to surround51 Parametry strumienia to 48000Hz, S16_LE, 6 kanał/ów Użycie 16 oktaw różowego szumu Częstotliwość ustawona na 48000Hz (żądano 48000Hz) Zakres rozmiaru bufora od 6 do 5461 Zakres rozmiaru okresu od 3 do 2730 Użycie maksymalnego rozmiaru bufora 5460 Cykle = 4 ustawiony został period_size = 1365 ustawiony został buffer_size = 5460 0 - Przedni lewy 4 - Środkowy 1 - Przedni prawy 3 - Tylny prawy 2 - Tylny lewy 5 - LFE Czas trwania okresu = 17,800317
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 17:59:11)
Te linki nie są pomocne w tej sytuacji.
Prawdopodobnie coś blokuje kartę dźwiękową ale nie wiem jeszcze co.
Czy speaker-test wyglada tak czy inaczej u Ciebie.
adam@debian:~$ speaker-test -c6 -D surround51 speaker-test 1.0.16 Playback device is surround51 Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 6 channels Using 16 octaves of pink noise Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz) Buffer size range from 32 to 16384 Period size range from 16 to 8192 Using max buffer size 16384 Periods = 4 was set period_size = 4096 was set buffer_size = 16384 0 - Front Left 4 - Center 1 - Front Right 3 - Rear Right 2 - Rear Left 5 - LFE
Jeśli inaczej to pokaż jak.
Jeśli inaczej to pokaż jak.
twoj wynik 1.0.16
moj wynik 1.0.17 (jest dwa posty wyzej cos mi sie pomylilo)
no iwiele innych roznic
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 18:36:55)
Ta różnica którą podałes jest najmniej ważna.
Te których nie podałeś są znacznie ważniejsze.
Ale spokojnie poradzimy sobie.
ilin napisał(-a):
Ta różnica którą podałes jest najmniej ważna.
Te których nie podałeś są znacznie ważniejsze.
Ale spokojnie poradzimy sobie.
Ktorych nie podalem?
dalem wszystko...sie mi wydaje
Nie ma grzyba.
Użądzenie odtwarzania to surround51 Parametry strumienia to 48000Hz, S16_LE, 6 kanał/ów Użycie 16 oktaw różowego szumu Częstotliwość ustawona na 48000Hz (żądano 48000Hz) Zakres rozmiaru bufora od 6 do 5461 Zakres rozmiaru okresu od 3 do 2730 Użycie maksymalnego rozmiaru bufora 5460 Cykle = 4 ustawiony został period_size = 1365 ustawiony został buffer_size = 5460 0 - Przedni lewy 4 - Środkowy 1 - Przedni prawy 3 - Tylny prawy 2 - Tylny lewy 5 - LFE Czas trwania okresu = 17,800317
Te wpisy masz całkowicie poprawne.
Specjalnie na drugiej partycji zainstalowałem sobie ubuntu aby sprawdzić na własnej skórze.
Po zrobieniu tego co wyżej podałem wszystko śmiga.
Ty masz kanały powyciszane i tyle.(ja mialem po instalacji centralny i tylne wyciszone)
Mykaj do mixera na górze na pasku.
W preferences pozaznaczaj wszystkie aby były widoczne i popracuj suwakami.
ilin napisał(-a):
Nie ma grzyba.
Kod:
Użądzenie odtwarzania to surround51 Parametry strumienia to 48000Hz, S16_LE, 6 kanał/ów Użycie 16 oktaw różowego szumu Częstotliwość ustawona na 48000Hz (żądano 48000Hz) Zakres rozmiaru bufora od 6 do 5461 Zakres rozmiaru okresu od 3 do 2730 Użycie maksymalnego rozmiaru bufora 5460 Cykle = 4 ustawiony został period_size = 1365 ustawiony został buffer_size = 5460 0 - Przedni lewy 4 - Środkowy 1 - Przedni prawy 3 - Tylny prawy 2 - Tylny lewy 5 - LFE Czas trwania okresu = 17,800317Te wpisy masz całkowicie poprawne.
Specjalnie na drugiej partycji zainstalowałem sobie ubuntu aby sprawdzić na własnej skórze.
Po zrobieniu tego co wyżej podałem wszystko śmiga.
Ty masz kanały powyciszane i tyle.(ja mialem po instalacji centralny i tylne wyciszone)
Mykaj do mixera na górze na pasku.
W preferences pozaznaczaj wszystkie aby były widoczne i popracuj suwakami.
Nic z tego ..robie recovery tylko powiedz czy to mozliwe i jak.
Ja tez po instalacji mialem na 2 kanaly ale jak grzebalismy to juz nic nie ma.
Jak masz jakies dobre repozytorium to wrzuc to cos skubne.
I jak mozesz podac krok po kroku jak zrobiles u siebie.Czuje ze bedzie hulalo.
Ostatnio edytowany przez yanuha (2009-01-16 20:27:53)
Niee reinstalacja tu nic nie da.
Pokaż
ls ~/.pulse
EDIT: Stan wyjsciowy można w kazdej chwili przywrócic