Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Do Kadu 0.6.5:
Prealfa-testy. Mimo to, to zdaje się działać... Można rozmawiać tekstowo z jabberowcami (np. DUGowcami). O ile do nas sami napiszą. Nie ma możliwości rozpoczęcia rozmowy ;) Jeszcze nie.
Wtyczka ma na razie:
- ma się łączyć się serwerem
- nie wywalać się (Kadu) z byle powodu
- rozmowa bez przeszkód z wszystkimi kto zacznie z nami rozmowę
- w zasadzie ma to wyglądać przeźroczyście, tzn. jak zwykła rozmowa GG
Na początek trzeba się trzeba się wybrać do Konfiguracji i wpisać dane JID i hasło. Później, wyłączyć Kadu i je włączyć ponownie ^^" (to się zmieni...)
Zmiana statusu Jabbera jest razem ze statusem GG. Niestety ikonki na razie chyba nie można w Kadu jakoś tam dodać (komponent jest prywatnym polem klasy Kadu, a ja niezbyt jeszcze się na tym znam by to obejść), więc ogólnie nie widać czy połączenie jest czy nie.
Aha. Okienko z rozmową otwiera się samo z chwilą nadejścia wiadomości... (do czasu, poprawi się)
Z GTalkiem można rozmawiać o ile odpali się GTalka lub Gmaila wpierw i przyjmie zaproszenia.... (ja testują na dwóch kontach GTalka i jednym DUGowym)
Temat ma na celu: pomóc mi, rozszerzać ideę programowania, czystego chwalenia się autora ;)
Czy warto to ciągnąć dalej?
Wtyczka wymaga biblioteki gloox (Juzef robi na swoją wtyczkę na Irisie). Zainstalujcie sobie z pakietów, a jeśli nie to binarki można też sobie wziąć, ale instalacja jej samodzielna. (nie wiem... może do /usr/lib wrzucić i zrobić ldconfig)
Instalacja wtyczki:
libjabber.so wrzucić do: /kadu/lib/kadu/modules
A zawartość katalogu configuration wrzucić do: /kadu/share/kadu/modules/configuration
Download tu: http://nic.lanet.wroc.net/test/
Motto tej wersji: "Lepsze to niż NIC"
Ostatnio edytowany przez NIC (2009-01-15 18:11:15)
No pierwszy bug zgłaszam.
Kadu repowe przy próbie załadowania tego modułu pluje
Nie mogę załadować biblioteki libnicjabber. /usr/bin/../lib/kadu/modules/libnicjabber.so: undefined symbol: _ZN7Q3GList5clearEv
EDIT: Nie doczytałem że to do wersji 6.5
W repo jest 6.02
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-01-15 18:52:48)
a 7 ma juz byc zaimplementowana obsługa jabberka :)
Jeżeli dobrze rozumiem, obsługę XMPP w Kadu będą zapewniać wtyczka Twoja lub Juzefa. W takim razie odpowiedzią na Twoje pytanie jest stanowcze nie — dwie wtyczki od tego samego na tym etapie rozwoju więcej przeszkadzają niż pomagają.
Strony: 1