Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie - chce kupić laptopa do trzech tysięcy (lub niewiele powyżej tej kwoty). Na laptopie chciałbym mieć windowsa i linuksa. Zależy mi żebym mógł sobie pograc w miarę nowe gierki i żeby mi wszystko chodziło pod linuksem (dodatkowe przyciski, kamerka itp) bez problemów. Co możecie polecić? Na jakie marki mam patrzeć?
EDIT:
aha i jakby była możliwość to nie chce płacić za viste, mam w domu xp które leży na półce i sie kurzy bo na desktopie mam tylko linuksa
Ostatnio edytowany przez Treadstone (2009-01-11 20:05:56)
W nowe gierki to zapomnij Laptop za 8000 muśi być pod linucha za 3000 wystarczy bez gier bo jakie gry są pod linucha kupa
Zainstalowałbym xp sobie, nie gram dużo, ale chodzi mi o to, że jesli miałbym wybrać pomiędzy laptopem z np. większą przekątną ekranu, czytnikiem lin papilarnych a lepszą kartą graficzną to wybrałbym ten drugi.
ja x czasu temu zakupilem hp z serii dv6.. cos tam PV. tam bylo wszystko wspierane.
teraz kupilem asusa serii m51 i mialem problemy z acpi/smp, dodatkowych przyciskow nie sprawdzalem. - oprocz przyciemniania, rozjasniania, wylaczania wyswietlacza.
oba laptopy kosztowaly mnie w granicach 3tys zl z groszami.
co do xp to omijaj sprzety z kartami ati bo moga byc problemy. najlepiej przyczaj na googlu sprzedawane laptopy z linuxem i wtedy bedziesz mial jako tako pewnosc ze wszystko bedzie smigac;p
czytnik papilarny to kicha. nawet gdy mialem viste nie chcialo mi sie tego uzywac.
Ostatnio edytowany przez Qdłaty (2009-01-11 20:58:25)
polecam acera aspire, bo dobry stosunek jakość/cena i nie ma większych problemów ze sprzętem - debian śmiga bezstresowo. do 2,500 zetów powinieneś dostać coś rozsądnego, ale grafa to jest zawsze bardzo słaby punkt. w lapciaku mam gf8600, i chodzi to 2 razy wolniej niż gf7600gs na stacjonarnym
Acer?? Przecież to najgorsze ścierwo... Imo lepszy jest asus(mam 2 lata i bardzo chwale nic się nie popsuło nie ma żadnych luzów nigdzie, nic nie odpada) i ma troszkę gorszy stosunek cena/wypas od acera ale jakość acera mnie przeraża ;) ręce mi cierpną :) ale to moje zdanie.
rychu napisał(-a):
polecam acera aspire, bo dobry stosunek jakość/cena i nie ma większych problemów ze sprzętem - debian śmiga bezstresowo. do 2,500 zetów powinieneś dostać coś rozsądnego, ale grafa to jest zawsze bardzo słaby punkt. w lapciaku mam gf8600, i chodzi to 2 razy wolniej niż gf7600gs na stacjonarnym
Co do grafiki http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne … w.1174.0.html
A Acer sorki ale nie znam osoby która kupiła sobie acera i nie narzekała.
Ja polecam IBM/Lenovo nie wiem czy wszystkie takie robią jak widziałem u Kolegi (nie pamiętam dokładnie jaki) ale może nie jest mis piękności ale wydajność i wytrzymałość bardzo dobra.
IBM ok ;) ale lenovo!!!! TANDETA straszna!! Tam jest tak ch*** plastik że masakra. Chyba że b.wysokie modele mają lepszy ale wątpię ;) dotykałem takiego za 2k zł.
Najlepiej te firmy: HP, Toshiba, IBM, Asus, Sony więcej dobrych firm nie znam ;)
giegiel napisał(-a):
Najlepiej te firmy: HP, Toshiba, IBM, Asus, Sony więcej dobrych firm nie znam ;)
widzisz teraz nie ma reguły, że marka to marka. ja miałem 2 lata temu płytę asusa to mi się popaliła po 3 tygodniach, bo asus już nie jest niemiecki od dawna. a bywa traf, że kupisz lipną chińszczyznę i będzie git.
sony to samo; od dawna już nic samo nie produkuje, tylko kupuje podzespoły od chinoli, montuje do kupy i tylko nakleja własne naklejki. nie polecam
Mam w robocie służbowego Acera - już 6 x był na wymianę zawiasów bo się wyłamywały. Niestety jest po gwarancji. W życiu więcej tego nie kupię. Mam w domu 3 lata Asusa A6000 i jestem zadowolony. Przyjął z wdzięcznością do swego wnętrza puszkę piwa i działa :P
Ostatnio kupiłem do roboty Toschiba Satelite coś tam na dwurdzeniowym Intelu i koleżanka zadowolona. (po ciuchu gra)
Ja na swojego Acera Extensa nie narzekam, służy mi wyśmienicie bez awarii już prawie rok. Stosunek cena/jakość chyba najlepszy. :)
DELL - Tak (miodzio)
Toshiba - Tak
Asus - wszystko fajnie ale support maja zjebany
HP - temu panu podziekujemy
Acer - nie wiem
Sony - nie wiem
Lenovo - zalezy ktore modele, mam w serwerowni T61i - jest niezniszczalny :)
Czyli ogólnie to nie ma większych problemów z laptopem pod linuksem?
A co powiecie o tym: http://www.nokaut.pl/laptopy/toshiba-satellite-a300-1mw.html ?
Albo http://www.allegro.pl/item511223578_gracz_asus_x57v … 9650_1gb.html ?
Na co mam zwrócić uwagę podczas zakupu? To będzie mój pierwszy laptop i drugi komputer w ogóle
Asus ma mocniejszą grafikę ;) bo AMD/ATI w lapkach cieniuteńkie póki co jest (coś tam chłopaki mają mocnego wypuścić ale to będzie hi-end ;)). A takiego Asusa moja dzieweczka sobie niedawno kupiła i bardzo fajny ;) niestety nie wiem jak Linux śmiga na nim go jest jej potrzebny do Inventora więc Linux odpada ;) pozdro
to jest piekny sprzet :]
http://www.allegro.pl/item524248472_ibm_t61_t7300_2 … p_gwarac.html
ja mam starszy model t31 i powiem ze jest nie do zajebania sprzet :P :]
Niech ktoś powie że lenovo to syf :)
http://pl.youtube.com/watch?v=q96n_nnDhxU
a ja powiem tak - z tym jest jak z samochodami. jeden mowi ze mu opel nawala, drugi go chwali, a wszystko zalezy glownie od jednej sprawy... OD TEGO DO CZEGO KTO POTRZEBUJE I JAK UZYWA ;)
Tak jak kiedys bylo z autami - kogo nie bylo stac to nie mial, a dzis ? za pare gr mozna miec fure i malo kto jej nie ma. Tak samo z komp, narobili tanioszki zeby kazdy mogl sobie kupic, a przez to jest tego od ch*** i niewiadomo czy model lenovo za 4 tys nie okaze sie (wydajnosciowo/jakosciowo) jakims acerem za 2 tys ;)
Mowiac o ok 3k - ja bym postawil na IBM (wygladaja srednio ale sa raczej solidne i wydajne) badz ASUSA (kompromis wydajnosci i jakosci), tylko jezeli chodzi o grafe to mimo wszystko omijal modele z ATI bo nie nadążaja chlopaki ze sterownikami i trzeba czasem duzo czasu poswiecic na kombinacje ;)
cala reszta producentow to głównie chinskie zabawki nastawione na trzepanie modeli a nie na jakosc.
acera omijaj z daleka.
Dzięki, jak się zdecyduje to jeszcze napisze w temacie, może ktoś będzie miał do czynienia z tym konkretnym wybranym modelem
Właśnie Lenovo spadł z tym co oferował wcześniej poprzednik - IBM. Zajeżdża chińszczyzną. Tak słyszałem, że częściej trafiają na serwis niż za czasów IBM (ale to była inna klasa, kasty od ThinkPada się skończyły i Lenovo swoje musi robić)
Ja polecam coś Dell, moim zdaniem wskoczył na pierwsze miejsce jak już nie ma lapków IBM. (no i robiony w Europie ;P)
Ostatnio edytowany przez bns (2009-01-14 22:06:10)
Odkopię trochę.
A ja polecę HP mimo kiepskich opinii o współpracy z Linuxem. Ale HP Compaq, nie Pavilion! Pavilion to multimedialna zabawka pod Windę "Media Center".
Mam HP Compaq 6710b w najmocniejszej konfiguracji i żadnych z nim problemów z Lennym na pokładzie. Nie działa czytnik linii papilarnych, ale nie potrzebuję go i nie próbowałem go nawet uruchamiać. Poza tym:
- lan Intela działa z automatu,
- wifi działa od razu po zaciągnięciu paczki z firmware iwlwifi, a jak dorzucimy wicd to korzystanie z wifi staje się równie banalne jak pod windą,
- bluetooth bez problemów
- bez problemów z hibernacją i wstrzymywaniem -można wyklikać prawie dowolne fanaberia związane z oszczędzaniem energii w kpowersave,
- z automatu działają "niebieskie" przyciski funkcyjne na klawiaturze, a po wybraniu układu klawiatury HP w centrum sterowania, działa również panel przycisków dotykowych, w tym sterowanie głośnością,
- dźwięk hula z automatu,
- grafika też,
- touchpad + scroll działa od razu, a po modyfikacji xorg.cong i zassaniu gsynaptics można wydziwać z ustawieniami funkcji dodatkowych.
Bez kombinacji działa cały sprzęt. Jak wybierałem lapcoka, nie brałem pod uwagę jego współpracy z Linuxem, ale miło zostałem zaskoczony gdy wrzuciłem Lennego.
Ponadto laptop jest solidnie wykonany, plastiki dobrej jakości i w ogóle wszystko trzyma się kupy. Jestem zadowolony w 100%
szawel napisał(-a):
Jestem zadowolony w 100%
To posluchaj dobrej rady i nie trzymaj go na kolanach, chyba ze chcesz "strzelac slepakami" ;-)
debianus_userus napisał(-a):
To posluchaj dobrej rady i nie trzymaj go na kolanach, chyba ze chcesz "strzelac slepakami" ;-)
Jeśli pijesz do temperatury na obudowie to bije go na głowę mój służbowy i zachwalany na forum Dell D630 z jakże prestiżowej serii Latitude.
A co powiecie o tym? Poszukuję lapka dla koleżanki.
W tej cenie nic lepszego jak do tej pory nie udało mi się znaleźć. Chyba nie jest zły, co?
Ostatnio edytowany przez davidoski (2009-02-09 18:21:09)