Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-01-09 19:28:43

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

konwersja formatu *.doc i *.odt do pdf

Jak konwertować plik doc/odt do formatu pdf ? Nie pytam o to jak za pomocą jakiegoś programu (np. Open Office) uzyskać format pdf "niejawnie" -czyli mam, ale nic z tego nie wiem jak został on utworzony.. Chciałbym poznać metodę.

Jest ktoś w stanie rozłożyć to na czynniki, tzn powiedzieć do jakich postaci plik jest sprowadzany aż osiągnie ostateczną postać pdf'a ? Jakie operacje są wykonywane ?

#2  2009-01-09 19:55:39

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Re: konwersja formatu *.doc i *.odt do pdf

Ściągnij i przeanalizuj źródła jakiegoś konwertera. Myślę że jest to tak skomplikowany proces, że można by o tym napisać książkę, a nie posta na forum.

#3  2009-01-09 23:39:42

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Chcesz napisać własny konwerter?

Ściągnij i przeanalizuj specyfikację formatu PDF. Jest to otwarty standard zatwierdzony przez ISO. Specyfikację ODT również bez problemów znajdziesz w Internecie. Jedynie z DOC-iem możesz mieć kłopoty, gdyż tutaj faktycznie poza podejrzeniem źródeł dowolnego czytnika niewiele jest do zrobienia.

Nie masz ambicji pisać własnego konwertera? To po co Ci to?

#4  2009-01-10 05:56:56

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

"Wystarczy" przeanalizować kod źródłowy jakiegoś otwartoźródłowego konwertera, np. PDFCreatora.
Powodzenia! :]

#5  2009-01-10 18:53:09

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Tak chciałem stworzyć swój, ale nie zależy mnie na tym tak bardzo .., a skutecznie zniechęciliście mnie:).

@EDIT
Czy istnieje taki program na konsolę ?

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-01-10 22:38:18)

Stopka forum