Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam taki problem, napisałem skrypt który robi backup plików aktualnie zalogowango użytkownika, tzn. Kopiuje całą zawartość home/$USER/ do folderu home/$USER/backup.
Teraz pytanie jak zrobić aby skrypt po ponownym włączeniu sprawdził czy jakiś plik został usunięty i zapytał się czy usunąć go też w folderze backup czy też pozostawić.
Czytałem że trzeba użyć do tego diff ale nie wiem jak to zrobić?
Pozdrawiam i z góry dzięki wielkie za pomoc.
leewang napisał(-a):
Mam taki problem, napisałem skrypt który robi backup plików aktualnie zalogowango użytkownika, tzn. Kopiuje całą zawartość home/$USER/ do folderu home/$USER/backup.
L'art pour l'art.
(Wiem, w przynajmniej dwóch przypadkach może to mieć sens.)
Właśnie potrzebuje robić backup do folderu a rsync zrobi chyba do pliku?
#!/bin/bash mv ~/backup /tmp/backup find ~/ >plik1 find /tmp/backup >plik2 sort plik1>posortowane1 rm plik1 sort plik2>posortowane2 rm plik2 mv /tmp/backup ~/backup
Załóżmy że zrobiłem dwie posortowane listy plików,
posortowane1 - to pliki po backupie czyli pliki ktore mogly ulec zmianie,
posortowane2 - to pliki z folderu backup w którym mam usunąć pliki.
Jeszcze pojawił się problem bo będą inne prefiksy w posortowane1 i posortowane2, ktoś wie jak to zmienić?
Jak teraz porównać te dwie listy, żeby znalazł mi pliki które ma zmienić/usunąć?
Ostatnio edytowany przez leewang (2009-01-06 22:30:22)
rdiff-backup jest taki świetny, że gdybym był w więzieniu z jego twórcami to chroniłbym ich pod prysznicem :)
zainteresował mnie ten wontek odnośnie rdiff-backup ale mam pytrnie czy to narzędzie ma możliwość robienie koppi zmienionych plików np. co godzinę?
guzzi napisał(-a):
czy to narzędzie ma możliwość robienie koppi zmienionych plików np. co godzinę?
do spółki z cronem, na pewno :)
azhag napisał(-a):
guzzi napisał(-a):
czy to narzędzie ma możliwość robienie koppi zmienionych plików np. co godzinę?
do spółki z cronem, na pewno :)
Co do crona to się domyślam i troche skrobania w skryptach.
tyle że np. bedzie mi co godzinę nadpisywało pliki i do odzyskanie bedę miał ostatnio zaktualizowane pliki a te np. z przed 3 godzin nie będą już istniały.
niekoniecznie:
(...) but extra reverse diffs are stored in a special subdirectory of that target directory, so you can still recover files lost some time ago.
Strony: 1