Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzień dobry:)
Chciałbym się zapytać czy korzystacie z własnych skryptów?Niedawno zakupiłem vpsa na którym chciałbym sobie pomóc zautomatyzować instalacje i konfiguracje systemu Debian.Do tego celu chciałbym napisać jeden porządny skrypt który by mi ułatwił w przypadku padu vpsa instalacje oraz konfiguracje podstawowych usług.Czy robiliście już podobne rzeczy?
[edit]
jeszcze inaczej czy ktoś mógłby mnie nakierować z takim skryptem?
Ostatnio edytowany przez chmuri (2009-01-03 10:41:28)
Dżem dobry :) Takie mega-skrypty mają to do siebie, że działają dobrze na jednej wersji systemu. Jeśli nie zamierzasz aktualizować itp, możesz coś takiego napisać, ale wydaje mi się że za dużo będzie z tym zabawy.
Na przykład moja konfiguracja systemu po instalacji wygląda tak, że ciągnę symlinki od ~/rescue do /etc tych plików, które potrzebuję mieć zmienione (fstab, inittab, 10k innych), a każdy nowozmieniany plik konfiguracyjny zamieniam na symlinka do pliku ~/rescue/plik_konfig.
to chyba wszystko co potrzebne:
- lista pakietów
- kopie zapasowe plików konfiguracyjnych
z jakimiś überskryptami do przywracania bym się raczej nie bawił
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-03 10:51:54)
No własnie tutaj z listą pakietów nie wiem czy wszystkie są.
Apache2 mysql php5 to jest do www
iptables podstawowy firewall
squid serwer proxy
no i do tego jakieś configi ale to będe musiał rozpracować.
[edit]
jeszcze mc gcc
Ostatnio edytowany przez chmuri (2009-01-03 11:43:53)
listę zainstalowanych pakietów uzyskasz w ten sposób
dpkg -l | grep "^ii" | awk '{print $2}'
konfigi powinny znajdować się w /etc/
(jakiś spec od awka może mi pomóc w dodaniu warunku if $1=ii? wyeliminowałoby to grepa)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-03 12:41:51)
Z tym mi najtrudniej się połapać:) Dziękuje:)
adduser apt apt-utils aptitude at autoconf automake1.9 autotools-dev base-files base-passwd bash bc bind9-host binutils bsdmainutils bsdutils ca-certificates console-common console-data coreutils cpio cpp cpp-4.1 cron dc debconf debconf-i18n debian-archive-keyring debian-backports-keyring debianutils dhcp3-client dhcp3-common diff dmidecode dnsutils doc-debian doc-linux-text dpkg dselect e2fslibs e2fsprogs ed elinks file findutils finger flex fonty ftp g++ g++-4.1 gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base gettext-base gnupg gpgv grep groff-base gzip hostname htop ifstat ifupdown info initscripts iptables iptraf iputils-ping kbd klogd laptop-detect less libacl1 libattr1 libbind9-0 libblkid1 libbz2-1.0 libc6 libc6-dev libcap1 libcomerr2 libconsole libdb4.2 libdb4.3 libdb4.4 libdevmapper1.02 libdns22 libedit2 libevent1 libexpat1 libgc1c2 libgcc1 libgcrypt11 libgdbm3 libgnutls13 libgpg-error0 libgpmg1 libgssapi2 libidn11 libisc11 libisccc0 libisccfg1 libkrb53 libldap2 liblocale-gettext-perl liblockfile1 liblua50 liblualib50 liblwres9 liblzo1 libmagic1 libmudflap0 libmudflap0-dev libncurses5 libncurses5-dev libncursesw5 libnewt0.52 libnfsidmap2 libopencdk8 libpam-modules libpam-runtime libpam0g libpci2 libpcre3 libperl5.8 libpopt0 libreadline5 librpcsecgss3 libsasl2 libsasl2-2 libsasl2-modules libselinux1 libsemanage1 libsensors3 libsepol1 libsigc++-2.0-0c2a libslang2 libsnmp-base libsnmp9 libss2 libssl0.9.8 libssp0 libstdc++6 libstdc++6-4.1-dev libsysfs2 libtasn1-3 libtasn1-3-bin libtext-charwidth-perl libtext-iconv-perl libtext-wrapi18n-perl libtool libusb-0.1-4 libuuid1 libwrap0 linux-kernel-headers locales login logrotate lsb-base lsof m4 mailx make makedev man-db manpages mawk mime-support mktemp module-init-tools mount mpack mtools mtr-tiny mutt ncurses-base ncurses-bin ncurses-term net-tools netbase netcat openbsd-inetd openssh-blacklist openssh-client openssh-server openssl passwd patch pciutils perl perl-base perl-modules pidentd policycoreutils postfix procmail procps python python-central python-minimal python-newt python-selinux python-semanage python-support python2.4 python2.4-minimal quota readline-common reportbug screen sed selinux-policy-refpolicy-targeted sharutils ssh ssl-cert strace sysklogd sysv-rc sysvinit sysvinit-utils tar tasksel tasksel-data tcpd tcsh telnet texinfo time traceroute tzdata ucf update-inetd util-linux vim vim-common vim-runtime wget whiptail whois zlib1g
tylko jeszcze bym tutaj dodał właśnie apache2 mysql squida i openssl oraz openvpn.
Nie zrozumiałeś idei :)
Najpierw instalujesz sobie co jest ci potrzebne, taki wzorcowy system. Konfigurujesz jak chcesz.
Następnie wykonujesz kopię zapasową kofiguracji (/etc/), baz danych, vhostów, etc. (nie wiem gdzie to jest, chyba gdzieś w /var/) oraz listy pakietów (wiesz jak się przekierowuje wyniki poleceń do plików, prawda?). Najlepiej co jakiś czas wykonywać nową kopię.
Jeśli coś się zdarzy, wystarczy ponownie zainstalować pakiety zapisane w pliku
cat dpkg.list | xargs aptitude install
oraz przywrócić kopie konfigów i innych plików.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-03 12:40:10)
azhag napisał(-a):
(jakiś spec od awka może mi pomóc w dodaniu warunku if $1=ii? wyeliminowałoby to grepa)
dpkg -l |awk '/^ii/ {print $2}'
Pierwszy! ;D
czyli zaisntalować minimal powrzucać pakiety zrobić go na gotowo i później te mongolskie sztuczki co zaproponowali urug i minio tylko się zastanawiam czy w czystym bashu to będzie efektywniejsze czy w pythonie?
Strony: 1